Kommenttihaku


Kirjoittaja:Haettava teksti:Kommentin sijainti:Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 22.04. 08:51 Ismo Kirves  
  Muistan bonganneeni 4152 Haapamäellä, silloin kun keltapäisiä alkoi ilmestyä. Taisi olla ainut vaunut, jossa huomioväri oli neonkeltainen. Muissa vaunuissa keltaisen sävy oli maltillisempi.
kuva 14.04. 17:58 Ismo Kirves  
  Kyllä. Punainen on kirkas ja harmaakin on tarpeeksi harmaa - alakerta likaantuu kuitenkin aika nopeasti.
kuva 18.03. 21:07 Ismo Kirves  
  Ehkä 2715.
kuva 16.03. 07:20 Ismo Kirves  
  Kiitos tiedoista. Korjataan kuvateksti. Vähän ihmettelinkin, kun taustalla näkyy metsää.
kuva 15.03. 20:24 Ismo Kirves  
  Porvoon museorautatien vaunuja oli, ja lisäksi Toijalan 4216.
kuva 17.02. 20:11 Ismo Kirves  
  Noita pyörätelineitä olen nähnyt muillakin rautatiepaikkakunnilla 70-80-luvuilla. Tuo pyöräteline olisi edelleen käyttökelpoinen ratkaisu. Pyörät ovat sateelta suojassa ja vievät pienen tilan, kun ovat pakattu tiiviisti yhteen. Kukahan alkaisi valmistamaan niitä uudelleen. Katoksellisille pyörätelineille voisi olla kysyntää, kun pyöräily on lisääntynyt.
kuva 23.12.2020 22:12 Ismo Kirves  
  Aivan. Sinnehän se menee.
kuva 03.07.2020 09:56 Ismo Kirves  
  Ajotekniikassa haastavin lienee vaihtamistekniikka. Lättäaikakauden kuljettajilla oli käsittääkseni tavoitteena vaihtaa niin ettei verhotkaan heilahtaneet. Hyvä vaihtamistekniikkaa säästää myös vaihdelaatikkoa ja sen pantoja. Nestekytkin antaa jonkin verran anteeksi. Moottorin kierrosluvun säädöt täytyy olla kohdallaa, jotta kierrokset nousevat ja laskevat samanaikaisesti kaikissa vaunuissa. Jos näin ei ole, niin sitten alkaa tulla nykäisyjä. Kiihdytystilanteessa näitä voi yrittää pienentää vaihtamisaikoja pidentämällä, mutta silloin nopeus pääsee hieman laskemaan.

Museoliikenteessä olen hieman ihmetellyt sitä ajotapaa, jossa vauhtia hiljennetään vaihtamalla alaspäin (tietysti vaihteen nopeusalueen puitteissa). Se kuluttaa vaihteistoa, varsinkin jos kierroksia ei nosteta riittävästi ennen pienemmän sisäänlaittoa. Lättäkaudella vauhti hiljennettin jarruilla ja sen jälkeen valittiin ajonopeutta vastaava vaihde ja passattiin kierrokset kohdilleen. Jarruklosseja on helpompi vaihtaa kuin purkaa vaihteisto ja vaihtaa pannat.
kuva 02.07.2020 15:36 Ismo Kirves  
  Hieno kuva tallin kalustosta.
kuva 29.12.2019 18:39 Ismo Kirves  
  Kyllä. Rosteripakoputkessa on oma soundinsa.
kuva 18.12.2018 21:00 Ismo Kirves  
  Hienoon kuntoon on asema saatu.
kuva 08.06.2018 22:55 Ismo Kirves  
  Varmistuslukko- ja opastinturvalaitos lienee tämän systeemin virallinen nimi. Porvoon museorautatien aloittessa toimintaansa vasemmalle menevät turvaraiteen kiskot olivat vielä paikoillaan. Vasemmalla olevan sankan kuusimetsän siimeksessä oli myös juomakelpoinen lähde. Huurre Oy:n valmistaman junasuorituskopin taulusta saatiin varmistetun kulkutien värit heilauttamalla molemmat vivut edestakaisin.
kuva 08.06.2018 22:29 Ismo Kirves  
  Varsin hurjalta tuo vauhti tuntui, kun kerran Porvoon radalla vastaavalla laiteella kokeiltiin ajoa. Akseli oli hieman kiero myös. Taisi olla neljä pykälää vaihteistossa. Nelosen pystyi laittamaan aika nopeasti. Väkivahva moottori kuljetti kevyttä koppaa nelosella varsin helpolla.
kuva 05.11.2017 19:16 Ismo Kirves  
  ..
kuva 05.11.2017 19:13 Ismo Kirves  
  Mutta jospa siinä on kuitenkin ollut pohjalla se vanha koppi.
kuva 05.11.2017 12:21 Ismo Kirves  
  Onko Suomessa muualla jäljellä näin vanhaa vaihdekoppia. Sen verran minulla on tästä tietoa, että tämä vaihdekoppi on tuotu muulta, muistaakseni Alavudelta tai joltain muulta sen suunnan liikennepaikalta. VR:n Haapamäen rata-alue on sen laittanut tuolle paikalle 80-/90- lukujen taitteessa. Olin VR:llä kesätöissä 80-luvun lopulla ja koppi oli otettu talteen tuolloin Haapamäelle.
kuva 22.02.2017 16:35 Ismo Kirves  
  En löytänyt omista muistiinpanoista tietoa tästä. Voihan olla, että kameran päivämäärä on ollut väärin. Eteläänpäin ovat kuitenkin menneet, kun perässä on pölkkyvaunujakin.
kuva 02.02.2017 20:54 Ismo Kirves  
  Aivan, näinhän ne menivät. Hyvä, että korjasit.
kuva 03.01.2017 19:02 Ismo Kirves  
  Kaikkien aikojen paras kuva näillä sivuilla! - ainakin minulle. Olen joskus pohtinut, onko kukaan ottanut kuvia juuri näistä Vr2:lla tapahtuneista vaihtotöistä kyllästämölle. Näköjää on. Hienoa, että on tullut tallennettua. Muistan kun näitä junia lähtiä kyllästömölle ratapihan pohjoispäästä. Punertavina talvi-iltapäivinä höyryt nousivat ratapihalla valonheittäjämaston korkuisina taivaalle. Vaihtotyöporukka kulki kätevästi veturin mukana umpinaisessa ja lämpimässä hytissä. Hopeisissa pönttövaunuissa oli Hankinta-osaston kreosiittia. Veturilla oli riittävästi nopeutta linja-ajoa varten.
kuva 03.01.2017 18:39 Ismo Kirves  
  Pystyy tukemaan. Vaikutus tosiaan jää lyhytaikaiseksi ainakin kovemman liikenteen radoilla. Tässä kohtaa on pölkyt vaihdettu ja löysää on alla. Nykykoneet taitaa olla liian hienoja tällaisille radoille, kun ne on tarkoitettu tasaiselle pölkkyvälille. Ominaisuuksia ei voi hyödyntää. Sellainen Matisa, joka on Toijalan Veturimuseossa, on aikoinaan ollut soraradoille sopiva kone. Sillä on saanut linjan suoraksi. Toinen sopiva kone on ollut Mankisen konepajan pieni toppakone.
Kuvasarja:
Onnettomuus Äänekosken Parantalassa 3.7.2007
 
26.10.2016 20:24 Ismo Kirves  
  Ylinopeus ja suuri akselipaino...
kuva 05.10.2016 19:22 Ismo Kirves  
  Hienoa, että tämänkin sarjan veturi on saanut uutta elämää. Sarja on mielestäni sopusuhtaisesti muotoiltu. Kaikki osaset on paikoillaan sopivassa tasapainossa toistensa kanssa. Minulle nro 1 Suomen höyryvetureissa. 50 km/h nopeus yhdistettynä nopeaan suunnanvaihtoon takasi aikoinaan rivakat vaihtotyöt ratapihalla verrattuna esim. nykyisiin "vaihtovetureihin" Dv12.
kuva 04.09.2016 10:55 Ismo Kirves  
  Aivan, SRHS:n piikkiin ne alkuvuodet menevät. SRHS:ssa oli erillinen Porvoon rata osasto tai tms., joka hoiti Porvoon radan liikennettä. Samat henkilöt siirtyivät sitten PMR:n leipiin. Yhdistys oli muistaakseni perustettu jo vuonna 1993-94, mutta yhdistyksen ehdottamaa nimeä Porvoon Museorautatie ry ei aluksi hyväksytty yhdistysrekisteriin, koska nimessä olisi kuulemma pitänyt esiintyä yhdistys-sana. No meni se sitten kuitenkin läpi.

43-kiskot tuli Hinthaaran tasoristeykseen ratapihan remontin yhteydessä v. 2003. Ratapiha sepelöitiin kevyesti ja siinä vaihdettiin kaikki kiskot 43:siksi. Porvoon päässä sepelöity osuus on tehty pitkillä K30 kierrätyskiskoilla, 70-luvulla moottoritien rakentamisen yhteydessä.

Tasaristeysten hälytyslaitteet on Liikenneviraston projekti, ei ole tarkempaa tietoa minulla laitetyypeistä. Junaan otetaan jokin moduli mukaan ja se kytkee varoituslaitokset päälle sitä mukaa kun juna etenee.
kuva 03.09.2016 10:36 Ismo Kirves  
  Muutosta tapahtuu tällä alueella. Nämäkin tallit ovat valitettavasti katoavaa rautatieperinnettä juuri tässä alkuperäiskäytössä. Parin-kolmen vuoden päästä nämä pohjoiset tallit menevät Senaattikiinteistöjen bisneksiin ja kääntöpöytä poistuu käytöstä. Eteläinen kääntöpöytä otetaan ilmeisesti uudelleen käyttöön. Esim. PMR joutuu ulkosalle nykyisestä pilttuustaan. Nykyiset säilytysraiteet tallien vieressä säilynevät.

Kiinteistökehittäjiä kiinnostavat nämä vanhat tiilirakennukset. Ehkä sen takia, että rautateiden tiiliarkkitehtuuri on ollut laadukasta. Tallit ovat suojeltuja rakennuksia, mutta alkuperäiskäyttöä ei niihin näköjään haluta. Pitää olla kaljanjuontipaikkoja kaupunkilaisille, hienommin sanottuna pöhinäpaikkoja.
kuva 03.09.2016 10:13 Ismo Kirves  
  Tästä kuvasta tuli mieleen, että Hinthaaran ratapihaa rempattiin v. 2003 eri osapuolten yhteistyöhankkeena ja vähän eu-rahaakin oli saatu Hinthaaran kyläyhdistyksen kautta.

Hankkeessa olivat mukana PMR, Höyryraide Oy, Hinthaaran kyläyhdistys, VR Track ja Ratahallintokeskus. Ja jokainen maksoi vähän omasta kukkarostaan. Hankkeen puuhamiehenä oli Höyryraide Oy, kun heillä oli tarve veturin pään vaihtamisessa Porvoon ja Hinthaaran välisessä liikenteessä. Hinthaaran kyläyhdistys rakensi laiturikatoksen ja puiston, VR Track uusi ratapihan sepelöinnit ja kiskot. Hinthaaran Keravan puoleiseen tulokaarteeseen mahdutettiin suora vaihde. Tämä pikkuratapiha saatiin mahtumaan tähän tilaan juuri ja juuri. Hieman mutkainen se on, mutta soveltuu parin puuvaunun ja höyryveturin liikenteeseen Porvoon ja Hinthaaran välillä.

PMR rakensi laiturit vanhoista laiturikivistä, jotka oli saatu Ratahallinnon kautta vanhoista puretuista laitureista. Kivet tuotiin vaunukuormalla Helsingistä ja niitä käytettiin Hinthaaran lisäksi Haksissa ja Kiialassa. Laiturit saatiin rakennettua vanhan standardin mukaisesti, olihan kyseessä museorata.

Kun Höyryraide lähti pois, niin hieman on jäänyt kaipaamaan paikallista turistiliikennettä Porvoon ja Hinthaaran välille. Liikennettä oli n. 10 vuotta sitten paljonkin, kun lättä ajoi Keravan ja Porvoon väliä ja höyry Porvoon Hinthaaran väliä. Mutta ratahan on nykyisin kenenkä vaan museoliikennöitsijän käytettävissä, että siitä vaan liikennettä pystyyn, että saadaan säilymään rata museokäytössä.
kuva 03.09.2016 09:01 Ismo Kirves  
  Kuuleman mukaan niitä olisi tulossa Olliin, Ali-Vekkoskelle, Kinnariin ja Hinthaaraan.

Tämä on muuten legendaarinen tasoristeys PMR:n harrastustoiminassa. Tässä tasossa pidettin yhdistyksen ensimmäiset isot talkoot 90-alussa. Tasoristeyksen lankut olivat aivan montuilla ja kiskot heiluivat. Ne piti siis uusia. Talkoolaisille ajettiin talkoolättä Helsingistä Hinthaaraan ja takaisin. Paikalla oli talkoolaisten lisäksi kuorma-auto kuljettajineen, traktorikaivuri, kasa sepeliä, kansilankkuja, paremmat K30-kiskot ja uudet pölkyt. Osa porukasta teki tasoristeyksen kantta paikan päällä. Kansi koostui elementeistä, jotka kasattiin kierrätyslankuista ja kierretangoilla niputettiin yhteen. Toinen porukka heilui pölkkyjen ja kiskojen parissa. Hommassa meni yli puoli vuorokautta ja lättä oli takaisin Helsingissä vasta myöhään illalla. Voidaan siis sanoa, että nämä talkoot aloittivat yhdistyksen talkootoiminnan.
kuva 12.08.2016 11:18 Ismo Kirves  
  Eniten haastetta tuolla radalla on varmaan höyryveturille. Rata laskee Porvooseen päin mentäessä, mutta onhan siinä ylämäkiäkin esim. Hinthaarasta lähdettäessä on pari kilometrin päässä on Haksin mäki; mihin kannattaa ottaa maksiminopeudet. Porvoosta Olliin päin ajettaessa on ylämäkilähtö Haksissa ja hieman on ylämäkeä Hinthaarassakin. Haksin pysäkin lähellä nopeutta rajoittaa vielä kohollaan oleva siltarumpu. Ali-Vekkosken sillalta lähtien rata nousee entiselle Pyymaan entiselle seisakkeelle - siinä on lyhyellä matkalla aika jyrkkä mäki.
kuva 01.08.2013 14:41 Ismo Kirves  
  Ja vaihtelu virkistää, sanoi kissa kun akalla pöytää pyyhki.
kuva 17.02.2010 10:50 Ismo Kirves  
  Mieleen tulee Orivesi ja sahan piippu.
kuva 29.12.2009 21:01 Ismo Kirves  
  Onkohan bussin katolla näkyvä musta läppä Ollin esiopastin ?
kuva 29.12.2009 14:32 Ismo Kirves  
  Ilmeisesti tasoristeysopastin.
kuva 29.12.2009 11:49 Ismo Kirves  
  Purettu raide päättyi valomastoon. Raide purettu lienee siksi, että on vähemmän kunnossapidettävää. Tällä raiteella seisoi aikoinaan kyllästämölle lähteviä ja sieltä tulevia ratapölkkyvaunuja. Kolmiakselisia kreosoottivaunuja säilytettiin sillan alla raidepuskimessa kiinni. Kun Porin vetotieltä heitettiin pölkkyvaunuja tälle usein täydelle raiteelle, niin päätepuskin oli monesti kovilla.
kuva 29.12.2009 10:57 Ismo Kirves  
  Huimat 1,3 km. On vanhalla ratalinjalla.
kuva 23.11.2009 09:54 Ismo Kirves  
  Välivaunun sivuovista pystyy päättelemään. Dm8 välivaunussa niitä on 2 kpl ja Dm9 3 kpl. Ovien malli on myös erilainen.
kuva 26.07.2009 22:30 Ismo Kirves  
  Veikkaisin Ristimäen ja Haapamäen väliä.
kuva 23.07.2009 09:56 Ismo Kirves  
  Museokalustollahan on nykyisin max 70 km/h. Eli siitä nopeudesta täysi jarrutus. Hidastuvuuden tulee olla ko. kalustolle määrätyn jarrutuskäyrän mukainen. Eikös lätissä ole 'nopeat' jarrut. Jarrutushan alkaa kaikissa vaunuissa samanaikaisesti, kun kahvasta vedetään.
kuva 07.12.2008 11:47 Ismo Kirves  
  Voisikohan tämä kuulua sittenkin B 82500 sarjaan ?
kuva 23.09.2008 09:21 Ismo Kirves  
  Tulevana lauantaina on yleisöajo lätällä Helsingistä klo 10.55. http://www.helsinkiww.net/pmr/fin/sadonk​orjuu2008.html
kuva 19.07.2008 21:49 Ismo Kirves  
  Eli pitänee odotella niitä uuden sukupolven laitteita.
kuva 18.07.2008 19:13 Ismo Kirves  
  Ari P: Lätässä on apulenkki, mutta se on tarkoitettu tilapäiseen siirtoon yhdelle vaunulle. Eli jatkuva siirtolenkkiajo ei onnistu. Hpk:n radat luetaan jatkossa käsitääkseni niihin JKV-ratoihin, jolla liikennöinti ilman JKV:tä sallitaan. Joten Haapamäeltä käsin voisi liikennöidä ilman JKV:tä Jyväskylään, Seinäjoelle ja Orivedelle. (Käyttäjä muokannut 18.07.2008 19:17)
kuva 18.07.2008 12:16 Ismo Kirves  
  Ari P: Arvioisin, että matkustajamäärät tippuisivat noin puoleen. Liikenteeseen riittäisi silloin V-L-V-paketti. Ajettavien vuorojen määrää voisi lisätä. Lätät olisi säilytettävä tulevaisuudessa Porvoossa, mutta se ei ole aivan ongelmatonta verratuna Pasilaan. Tällä hetkellä on hyvät mahdollisuudet Pasilassa huoltoihin ja säilytykseen. Porvoossa säilytys voisi onnistua vain tulovaihteen viereisellä sivuraiteella, sillä PMR:llä on virallisesti käytössä suoraan Porvoon asemalle menevä raidealue. Ratapiha ei ole enää RHK:n omistuksessa, sillä on toinen omistaja. Talleillakin on muu omistaja. Huollot pitäisi käytännössä suorittaa ulkona. Alueella ei ole myöskään valvontaa, joten kalusto olisi ilkivallalta huonommin suojassa.
kuva 16.07.2008 10:57 Ismo Kirves  
  Olen rahastellut näissä PMR:n lätissä toiminnan aloittamisesta saakka. Kaksi henkilöä tarvitaan rahastukseen, jotta homma onnistuu hyvin. Lisäksi hyvänä lisänä on kolmas henkilö, joka hoitaa matkatavaraosaston lastenvaunut ja polkupyörät. Joskus on ollut niin paljon rahastettavaa, että viimeiset liput on myyty Porvoossa asemalaiturilla. Kerran rahastin koko junan yksin menosuunnassa ja voi sanoa, että kiirettä piti, kun vaihtoi vielä kuulumiset matkustajien kanssa.
kuva 03.06.2008 09:59 Ismo Kirves  
  Tosi toimissa vemppuja on nähty kaksin kappalein Haapamäellä vielä 80-luvun alussa. En muista tarkkaa vuotta, mutta päivystäjä vempun lisäksi tallilla yöpyi kesällä toinenkin vemppu. Porin radan penkkoja sorastettiin Haapamäeltä Virroille päin, ja ei mennyt kuin pari vuotta, niin liikenne loppui. Sillä vedettiin Piilistä Ma-vaunullisia sorajunia.
kuva 18.09.2007 08:32 Ismo Kirves  
  Mistäs löysitte tiivisteitä? Kun alkavat olla vähissä meillä Porvoon lätissäkin.
kuva 28.06.2007 23:59 Ismo Kirves  
  Näinhän kävi PMR:N katsastukselle myös vuonna 2005. Vaikka rataosuus oli varattu katsastusajoja varten. Liikenteenohjaus työnsi junia välille. Eli sovituista asioista ei pidetty kiinni.
kuva 28.06.2007 18:43 Ismo Kirves  
  Joo lättien muotoa ei voita mikään. Ne on aika sympaattisen näköisiä. Kyllä 50-vuotta sitten jo osattiin.
kuva 28.06.2007 18:38 Ismo Kirves  
  Liittyykös noi keltaiset vaunut jotenkin Haapamäki Pihlajavesi välin suunniteltuihin kunnostustöihin?
kuva 03.05.2007 21:52 Ismo Kirves  
  Viimeisten teräsvaunujen kohdalta erkani vielä 80-luvun alussa Haapamäen kolmioraide. Se purettiin pois n. 80-luvun puolivälissä. 80-alussa bongasin siellä vempun hakemassa vaunua. Ratapuolen Tka kuutosia ja seiskoja vieraili siellä vielä 80-luvulla viemässä tavaraa ratapuolen varastolle. Rantatien vieressä säilytettiin lahonneita pölkkyjä ja raidetarvikkeita. Takakaarretta ei ole käytetty enää 70-luvulla.
kuva 12.12.2006 23:38 Ismo Kirves  
  Raide jatkui tästä päätekohdasta v. 2000 syksyyn asti oikealle olevan autorivin loppuun asti, jossa sijaitsi PMR:n rakentama Porvoon keskusta -liikennepaikka. Aluenperin raide on mennyt ent. Fiskarsin tehtaille saakka, missä pidetään nykyisin musiikkitapahtumia. Hopeanvärisen auton kohdalla oli vaihde, josta erkani sivuraide Hankkijan varastolle.
kuva 08.12.2006 18:40 Ismo Kirves  
  Kannattaa katsoa J.Katajiston henkeäsalpaava otos tältä samalta paikalta: http://vaunut.org/kuvasivu/29749. Asema siirtyi 90-luvun alussa yksityisomistukseen. Aseman nimikyltti on PMR:n kunnostama.
kuva 08.12.2006 18:22 Ismo Kirves  
  Piakkoin tämäkin näkymä on historiaa, sillä Porvoon kaupunki purkaa radan horisontissa näkyvälle asfalttitasoristeykselle asti. Porvoon kaupunki omistaa ratapohjan ja haluaa mutkassa olevan ratapohjan tilausbussien pysäköintialueeksi.