Kommenttihaku


Kirjoittaja:Haettava teksti:Kommentin sijainti:Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


Kuvasarja:
Siuron asemanseutua kuvina
 
16.05.2016 19:30 Teijo Lyijynen  
  Siuro, Siuronkallio tietysti mukaanlukien, on mielenkiintoinen paikka senkin vuoksi, että se ei juurikaan ole muuttunut vuosikymmenten saatossa. Suurin muutos on raiteiden katoaminen Porin rataa lukuunottamatta. Uutta ei Siuroon juurikaan ole rakennettu. Vilkkaasta rautatie-elämästä löytyy paljon jäänteitä ja ratalinjaukset erottuvat maastossa hyvin.
kuva 24.03.2014 20:46 Teijo Lyijynen  
  Mysteeri selvisi vihdoinkin.
kuva 21.04.2012 11:17 Teijo Lyijynen  
  Kiitos.

Kävi aikamoinen säkä. Juuri ennen junan tuloa kameran ja auringon väliin eksyi paikallinen lumipyry, joka lakkasi junan mentyä. Pilvet eivät kuitenkaan peittäneet aurinkoa. Rakeilta tai kohinalta näyttävä mössö on lunta.

Kuvattu filmille ja skannattu negasta. Pölyroskat jätetty kuvaan tarkoituksella.
kuva 20.03.2011 21:31 Teijo Lyijynen  
  Totta! Pidin jostain syystä itsestään selvänä, että Sr1 vetelee, mutta ei... Korjattu.
kuva 03.02.2011 15:28 Teijo Lyijynen  
  80-luvun alkupuolella tuli pikkupoikana kuljettua usein Siuron läpi tuossa vasemmassa reunassa näkyvän Koskibaarin editse kulkevaa tietä.

Muistan kyllä veturitallin, mutta muistan sen aika lailla eri näköisenä. Tallista näkyi tielle kylläkin vain pääty, mutta silti muistikuvat eivät täsmää kuvan tönön kanssa. Olisiko hökkeli ollut maalattu eri näköiseksi, vai onko jollain tietoa, onko kyseisellä paikalla ollut toinenkin rakennus, joka jäisi kuva-alan vasemmalle puolelle?
kuva 01.02.2011 14:52 Teijo Lyijynen  
  Deja vu! Tai ei mikään deja vu, vaan ihan oikeita muistoja lapsuudesta.

Nähdessäni kuvassa nuo puhelintolpat tuli hieman hämmentynyt olo. Ihmettelin, mikä noissa tolpissa on tuttua. Hämmennystä lisäsi tuo silta ja maisema muutenkin. Sitten huomasin, että kuva on otettu erittäin tutussa paikassa.

Mummolla ja papalla oli aikoinaan mökki kutakuinkin tuossa junan peräpään kohdalla vasemmalla puolella. Paljon tuli 25 vuotta sitten käveltyä kuvassa näkyvää radan vartta ja ripeästi ylitettyä kuvassa näkyvää siltaa peläten mahdollista junaa. Voi sitä kreosiitin tuoksua ja kiskojen kolinaa junan kulkiessa ohi! Ja tuo seisakemerkkikin(?)... Voi voi...

Käytettiinkö muuten tuon näköisiä puhelinpylväitä muualla kuin Porin radan varressa? Itse en muista niitä muualla koskaan nähneeni.
kuva 31.08.2010 16:09 Teijo Lyijynen  
  Kyseessä on aivan tavallinen valokuva, jonka syväterävyysaluetta on kuvankäsittelyssä kavennettu hyvin pieneksi sumentamalla kuvaa rautatien edestä ja takaa. Lisäksi värien saturaatiota on kasvatettu voimakkaasti.

Maisemakuvissa ei noin kapeaa terävyysaluetta esiinny. Tavallisilla objektiiveilla ei liene mahdollistakaan tuottaa kuvaa, jossa maisema on täysin epäterävä keskellä olevaa, kapeaa kaistaletta lukuunottamatta. Lähelle kuvattaessa, kuten otettaessa makrokuvia pienoismalleista, kapea terävyysalue on melkeimpä itsestään selvyys. Eli kapea terävyysalue keskellä maisemaa näyttänee luonnottomalta aidoissa maisemakuvissa, mutta lienee tuttu pienoismallikuvista. Ylisaturoituneet värit lisäävät illuusiota pienoismallista.

Mikäkö IC kyseessä? Ei harmainta aavistusta. Idea Näsinneulasta kuvatusta junarataväärennöksestä on kytenyt mielessä jo pitkään. Aikatauluja en tutkinut. Luotin siihen, että tuosta kulkee junia ohi tarpeeksi taajaan. Hieno juna sattui kohdalle.

Päästyäni vauhtiin ja koska kyseinen kuva on ensimmäiseni Vaunut.orgissa, kerron hieman lisää valokuvausharrastuksestani. Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut junista ja rautateistä. Rautatiet kiehtovat, mutta eivät kuitenkaan siinä määrin, että olisin kiinnostunut niistä nippelitietoa myöten.

Eksyin jostain syystä Vaunut.orgin sivuille reilut viisi vuotta sitten ja selailin kuvia mielenkiinnolla. Valokuvauksesta en ollut siihen mennessä kiinnostunut pätkääkään. Kuten monien muidenkin jäsenien kuvat silmiini pisti erityisesti lukuisat Johannes Tervon (uskon, etten tällä kirjoituksella pahoita kyseisen henkilön mieltä) kuvat. Kuvissa kiehtoi mm. vinjetointi, perspektiivin kutistuminen, kultainen leikkaus, panorointi, yms. yms. En ollut siihen asti ymmärtänyt niistä mitään.

Kyseiset kuvat, varsinkin ne, joissa juna nousee Rahkolanmäkeä ylös, ovat syyllisiä siihen, että olen haaskannut melkoisen summan rahaa valokuvauskalustoon sekä kuvankäsittelyssä tarvittaviin tietokonekamoihin, tutkiskelen ympäristöä herkeämättä kuvausaiheiden löytämiseksi, heräilen välillä epäinhimilliseen aikaan ollakseni oikeassa paikassa auringonnousun aikaan, lainailen kirjastosta valokuvausoppaita ja tilaan Digikuva-lehteä :-)
kuva 30.08.2010 21:06 Teijo Lyijynen  
  Käsiteltyä kuvaa.