Kommenttihaku


Kirjoittaja:Haettava teksti:Kommentin sijainti:Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 21.05. 09:41 Ilkka Hovi  
  Hyvä kuva Move 2 veturista. Enpä ole aikaisemmin huomannut tuota, olisinkin käyttänyt sitä tuoreessa kirjasessa "Suomessa käytetyt kapearaiteiset nk sotaveturit sekä sotakorvauksena toimitetut (SOTEVA) kapearaideveturit ja vaunut sekä kapearaide höyrynosturi. Teknisiä arvoja". Siinä on piirustus ja mittatietoja näistä moottorivetureista. Ajattelin kirjoittaa tähän koska tämä ei voi olla mainos, sillä minulla ei ole myyntikanava päätettynä, joten vorgilaisille en voi vielä myydä tuota 105 sivuista A4 opusta.
kuva 16.05. 18:02 Ilkka Hovi  
  Oli hyvä teksi mutta väärä kuva. Kiitos huomautuksesta, korjasin.
kuva 16.05. 09:22 Ilkka Hovi  
  Maalailin Pikon säiliövaunua mattamustaksi. Nyt huomasin portaat ovat väärällä puolella !
kuva 13.05. 10:11 Ilkka Hovi  
  Tämä oli tehty Ruotsissa ? Silloin vastaus löytyisi sieltä, hyvä ajatus lisäpainosta. Millainen ääni tuosta "torvsta" tuli. Olisikohan toiminnassa, voisi antaa ääninäytteitä vaikka Rautatiemuseopäivillä 2021.
Muurauksesta. Jos muistini toimii oikke, tallin tältäpuolelta muuratuissa pilttuissa oli autotallit ja autot pakenivat tallin takaseinän puoleisista ovista. Muistankohan oikein vai sekoitanko paikkoja. Veturitallin käyttäminen autotallina on vain niin väärin.
kuva 11.05. 17:04 Ilkka Hovi  
  Kuvassa lähimmästä oviaukosta veturi ajoi sisään ja tallin läpi kunhan oli yöpynyt tallissa. Toinen oviaukko vei korjauspilttuuseen mistä ei ollut läpiajoa. Matalaosa missä on kolme ikkunaa oli lähtevälle veturille ainakin viime aikoina. Yksi veturi ensin 3 sitten 4 oli tuon matalanosan ja linjan välissä olevalla pistoraiteella jonne kulku Hyvinkään aseman puolelta. Move 21 oli viimeisinä vuosina sijoitettuna Hyvinkäälle kun Karkkilaissa oli kytkimillä ja puskimilla varustetut traktorit vaihtotöissä.
Kuvasarja:
Valokaasusäiliövaunuja
 
07.05. 19:45 Ilkka Hovi  
  On hienoa, että Tapio Keränen on koostanut tällaisen selvityksen valokaasuvaunuista. Entäpä jos ei olisi, melko hankalaa löytää kuvia ja selostusta. Muutama kuva sieltä täältä, joissa näkyisi kaukana outo vaunu.
kuva 07.05. 19:43 Ilkka Hovi  
  Veturien valaistuksessa käytettiin sekä asetyleeniä (pullo vandringilla kattilan vieressä), että valokaasua. Esim Rautatiemuseon Sk3-400 on valokaasuvalaistu.( Punainen pyöreä suojus tenderissä lähellä portaita. Toisella puolella myös painemittari. Säiliöt kehyksen välissä toisen ja kolmannen pyöräkerran välissä.) Sitten oli erikseen petroolilyhdyt ja sähkövalaistus.
kuva 02.05. 13:08 Ilkka Hovi  
  Olen varma, että maalaus on tehtyt tehtaalla. On ollut 1310 veturiosan kanssa kun siihen on laitettu suomalainen laatta. Koska stokeri (mekaaninen hiilensyöttölaite) on vika herkempi kuin lapiota käyttävä lämmittäjä, niin konepajalla tai varikon korjauksessa olevalta veturilta on näppärää ottaa tenderi käyttöön. Esim 1307 meni romujonoon ilman tenderiä, jossa ilmeisestikin ollut vikaa.
kuva 29.04. 10:26 Ilkka Hovi  
  Ei kuvattu vaan lisätty 28.04.2020 :)
kuva 25.04. 12:15 Ilkka Hovi  
  Hr12 oli tehty törmäysvahvaksi. Sm lähti liikkeelle mutta ajoi punaisia päin. Tuolloinkin rantaradan sähköliikenne lähti aseman vasemmalta sivustalta. Hr12 tuli Pasilasta. Opastinten sijoittelu oli hieman huonosti, niitä ei ollut helppo huomata ja kuljettajilla oli tapana lähteä kun aika tuli ja tarvittaessa jarruttaa punaiselle. Onnettomuus tapahtui muistaakseni illalla. Syynä voisi sanoa olleet kuljettajan huolimattomuus ja huonot käytännöt (nopea kiihdytys ja ylinopeus 35 vaihteissa sekä liian pieni aika veturin siirtymiseen raiteiden poikki.)
kuva 21.04. 13:26 Ilkka Hovi  
  Rata päättyi Lappeenrantaa ja uusi yhteys Imatralle rakennettiin vasta 1930 luvulla (ainakin myöhemmin kuin kuva otettiin.) Siksi olettaisin aseman olevan harjun päällä ja seuraavan aseman olevan Rapasaari Saimaan rannalla. Vanhassa kuvakirjassa sanottiin nykyisen aseman olevan neljäs. Missähän ne muut olivat.
Kuvasarja:
Ämmiä kiskoilla
 
21.04. 13:09 Ilkka Hovi  
  Tosi kiva kuvasarja monikäyttöisistä M-vaunuista.
kuva 19.04. 20:00 Ilkka Hovi  
  Olisiko jokin lakko, satama-, paperitehdas tms. Veikkaisin veturit korvattu vaikka Kotkaan (paitsi Pr1/Vr3) tai Haminaan tulleilla moottorivetureilla. Elokuussa 1966 oli Kv tallin takana samassa paikassa mm kaksi Vr5:ttä. Mielestäni olen kuvannut 1967 - 1968 sekä 667 ja 657 vaihtotöissä. Resiinan ensi vuosilla oli lehdessä havaihtoja palsta, mistä voisi tarkastaa. Minulle ei nyt mahdollista tehdä tarkistusta.
kuva 18.04. 19:38 Ilkka Hovi  
  Veturin höyrykuvussa on mielenkiintoinen yhde, lautasventtiili ja kulmakappale, joka on letkun liittämistä varten.
Tulee mieleen Pankakosken veturit joissa oli tuollainen höyry-yhde palopumpun käyttöhöyryä varten. Mielenkiintoinen pyöreä luukku veturin hytin takaseinässä. Pankakoskella oli veturi 4 Tampellan valmistama 0-4-2T veturi 288/1917, jos valmistajanlaatasta saisi selkoa. Enson veturilta vaikuttaisi myös tuo Staufer-kuppi kiertokangen pikkupään voitelua varten, ristikappaleen sivuun asennettuna.
kuva 17.04. 17:52 Ilkka Hovi  
  Polttoaineentäytön aikana pysyivät takaikkunat ehjinä. Hiilet pudotettuina hihnakuljettimelta tai vyörytyslaitteelta.
kuva 15.04. 14:44 Ilkka Hovi  
  Who cares ! Edessä höyryveturi ja sekajuna. Vaihtotyö ja takana monia normaaliraiteisia umpivaunuja lavettivaunujen kyydissä. Sitä paitsi tuolla jatkettiin Gruduskista MLawaan. (Isossa L-kirjaimessa vinoviiva pystyosan keskellä)
kuva 09.04. 20:31 Ilkka Hovi  
  Kuvassa www.vaunut.org/kuva/23903?paik=Uusikaupunki&tag0=11%7C%7C on samanlainen vaunu kuvattuna 1920-luvulla.
kuva 08.04. 23:04 Ilkka Hovi  
  Pakko vastata, koska Eljas on ilmeisesti kipeä (ei corona). BR:n uudelleen numerointi selostettu oikein paitsi että koska Great Western Railway oli varustanut veturit messinkisin numerolevyin, GWR:n numeroita ei muutettu.
kuva 08.04. 19:19 Ilkka Hovi  
  Olen nähnyt alkujaan Kauko Kuosman 8mm kaitafilmin kopion jossa Tr1 tuo keskipäivän lyhyen tavarajunan Riihimäen suunnasta Pasilaan. Vaunustossa oli yksi TB:n (tai tällä muistilla SP:n) saksalaimallinen säiliövaunu, jossa jarrusilta mutta jarrukopista oli jäljella vain tukikulmaraudat. Nousivat ylös jarrusillan kaiteesta ja siitä katon yli taakse. Katso vaikka Fleischmann nro 843 716 (N-mittakaavainen). Säiliö oli hopeanvärinen. Tai Roco (H0) 76692 (FS:n vaunu).
kuva 05.04. 22:25 Ilkka Hovi  
  Onko tuo etumainen veturi sarjaa 15 ? Britaniasta hävisi monta sarjaa kun liikennettä supistettiin. Hirveätä tuhlausta koko dieselöinti. Skotlannissakin pohjoisosassa oli vain yksi tavarajuna viikossa.
kuva 01.04. 16:59 Ilkka Hovi  
  Hieno kuva.
Kenellä olisi Viipurin ratapihan liikennöimissääntö 1920 luvun puolestavälistä ? Kuvittelen ylemmä siiven näyttämän saa painaa ja jos alempi siipi on seis-asennossa tarkoitta "saa painaa hiljaa". Kuvittelen siipien olevan sallivassa asennossa alaspäin ? Siis molemmat alas on kutsu tuoda roikka laskumäkeen. Poistetaan tämä kun on todettu jotain muuta.
Siis brittiläinen ajatus kahdesta siivestä.

Herr John, uudet Hanomagin veturit eli Pr1 ja Vr3 niiden valmistajanlaatat olivat neliskanttisia. Vr1 jaTv1 vetureiden laatat olivat tuota "koristeellisempaa" mallia.
kuva 01.04. 09:50 Ilkka Hovi  
  Siinä luulisin olevan kaksi H-vaunua, joiden pylväät ovat laitojen "sisäpuolella" tässä ilman laitoja. Esim JFR:n ensimmäiset H-vaunut olivat tuota tyyppiä, pylväät menivät lattian läpi, mikä oli vaikea ymmärtää kun näki ensimmäisen kerran.
kuva 26.03. 16:33 Ilkka Hovi  
  Siis kaksoisvaihde, enpä viitsinyt tarkistaa, joten pitää jarruttaa kommentointinopeutta. On jo muutama kommentti mennyt metsään.
kuva 25.03. 20:25 Ilkka Hovi  
  Kuvassa on myös mielenkiintoista savun taakse piiloutunut höyryveturi (Tk3 ?) ja oikean alkulman 3-tievaihde.
kuva 23.03. 14:03 Ilkka Hovi  
  Vetopyörät olivat asennettu akselille oikean pyörän kulkevan eteenpäin mentäessä 90 astetta edellä. Tällätavoin eivät kumpikin koneisto olleet yhtäaikaa kuolokohdassa. Lue Mikko Ivalo: Höyryveturit ja niiden hoito. Alunperin 1940-luvulta siinä hyvät perusteet mutta uusin kehitys puuttuu.
kuva 22.03. 19:02 Ilkka Hovi  
  Tenderin palkissa oleva putki oli vaunuöljyn säilyttämistä varten. Suomessa ei tuollaista varastoa tarvittu ja se poistettiin. Minusta ALCOn kilpi oli pronssia, pitääkin tutkia asiaa. Veturienkattiloiden lukumäärä oli 20 + 2 varakattilaa. Kattiloita vaihdeltiin BLW:n ja ALCOn veturien kesken.
VIW:n (Vr4 / Vr5) kilpi on valurautaa.
kuva 16.03. 19:41 Ilkka Hovi  
  Minäkin sain "vanhassa" rautatiemuseossa sätkyn tästä kuvasta. Museo oli silloin aseman Rautatientorinpuoleisessa osassa. Sain oman kuvani VR:n kuvapalvelusta (palveli pääasiassa vain VR:tä) mutta pari käyntiä hellytti ja sain omani. Mutta vaikka 1969-luvun puolivälin jälkeen Tr2:t kulkivat Riihimäeltä pääasiassa Kouvolaan, Tampereelle ja Karjaalle, näkyi niitä Pasilassakin, joskin harvoin. Muuten, tarkennus 1318 romutettiin Hyvinkäällä nykyistä rautatiemuseota vastapäätä.
kuva 16.03. 19:30 Ilkka Hovi  
  Muistaakseni ylävalonheitin on mallia Aga ja Hv3:n puistoveturin numero on 999.
kuva 11.03. 17:37 Ilkka Hovi  
  Valapaton tulva jätti Lappeenrannan ympäristöön mustan rannun, minkä voi vielä nykyisin löytää himmeänä rantakallioissa.
kuva 11.03. 17:36 Ilkka Hovi  
  En oikein tunne matkustajavaunuja, mutta luulen Ei vaunun olevan nk moottorijunan liitevaunun "puumotteja" varten.
kuva 13.02. 18:32 Ilkka Hovi  
  Radan vesitorni (ja halkokatoksen paikka) on vielä jäljellä.
kuva 13.12.2019 13:57 Ilkka Hovi  
  Hieno kooste kuvia. Amerikan rautateillä on sininen väri käytössä kun liputetaan tai merkitään kun veturia, vaunua tai muuta kiskoilla olevaa laitetta ei saa siirtää. Sinisen opasteen saa poistaa vain asettanut henkilö. (Määräykset eivät kerro miten menetellään jos opasteen asentanut henkilö kuolee ennen kuin opaste poistetaan. Ehkä veturi puretaan paikalla ja osat siirretään pois.) Melkoisen vahva opaste, joka on keksitty suojaamaan korjaustöitä tai esim presidentin junaa.
kuva 30.11.2019 16:55 Ilkka Hovi  
  Hän se on. Noloa että unohdin sukunimen.
kuva 15.11.2019 10:45 Ilkka Hovi  
  Järkevä historian opettaja. Oikeastaan harrastajien pitäisi keskustelujen lomassa todeta "on tärkeää huolehtia teknisen kulttuurin säilyttämisestä. Koneet säilyvät hyvin kun niitä käytetään". Humanistit ovat OK mutta niitä kammoksuttaa laivat, veturit, raitiovaunut, isot autot (pienet mahtuu talliin ja ajatuksiin).
Ai, melkein unohdin, hieno kuva.
kuva 24.10.2019 22:50 Ilkka Hovi  
  Voi harmi tulikohan laitettua väärälle foorumille. On mahoton arvattavaksi. Kyseessä on nk kaasukaivo, joka oli matkustajavaunujen kaasusäiliöiden täyttämistä varten. Helsingissä oli raiteiden välissä kaasujohto, liitettiin alaosassa olevaan kappaleeseen ja hökötys upotettiin maahan siten että kansi oli maan päällä. Näitä oli vielä Helsingissäkin niin kauan kuin Pasilan kaasulaitos toimi. Kuvissa näkyy hyvin pitkulaisia pyöreäpäisiä kansia ja raiteiden väliin jätettyjä kaasuletkuja. Näin saatiin hyvin lähiliikenne vaunujen kaasuvarastot täytettyä vaunuston seistessä asemalla. En tallustellut Ei Em ym vaunujen säilytysraiteilla, silti luulen että olisi hyvä olettaa sielläkin näitä olleen. Monilla asemilla oli myös vakituiseen kaasuvaunu varastona, joten voisi olettaa myös pienemmillä asemilla olleen tällainen pieni kaasuverkko (Lappeenrannassa oli pisto jossa kaasuvaunu huilasi).
kuva 20.10.2019 12:48 Ilkka Hovi  
  Muistanko oikein, vasemmalla näkyvät raiteet päättyivät kaikki puskuriin ?
kuva 17.10.2019 22:37 Ilkka Hovi  
  "beats on bell" tarkoittaa asetinlaitteiden välillä tapahtuvaa kommunikointia. Kellon merkkiäänillä kerrottiin millainen juna on tarkoitus lähettää linjalle ja jolle pyydettiin tulolupaa. Kun linjalta erkani toinen linja, veturin piti viheltää eri ohjeen mukaisesti, jotta seuraava asetinlaite tiesi johtaa junan eri linjalle.
kuva 25.09.2019 18:10 Ilkka Hovi  
  Tähän keskusteluun on myös hyvä lisätä Yef:n ja Yel:n väliin sopiva Ye n/f 541. Tämä oli jonkinlainen parannettu muunnos alkuperäisestä Yefs… muunnoksesta. Ilmeisesti tämän muunnoksen jälkeen tehtiin vain Yel sarjan vetureita, kunnes parikymmentä vuotta myöhemmin oli tuotannossa Yea sarja.
Näissä ensimmäisen maailmansodan aikaisissa vetureissa oli arch-bar tyyppiset tenderin telit.
kuva 18.09.2019 18:05 Ilkka Hovi  
  Vastapaino on. Ruotsissa käytettiin T-siipiopastinta asemilla mutta Suomessa näitä käytettiin esim suojastuspaikoilla käsikäyttöisinä ennen suojastusvalo-opastinten käyttöönottoa. Helsingin lähellä ainakin Tapanila oli (ilman T-opastinta ?) suojastuspaikka ja toinen taisi olla Pukinmäki. Näin saatiin asemaväli pienemmäksi. Ensimmäiset valosuojastusopastimet (vihreä - punainen ) olivat Huopalahden asemalla Pasilaan päin (osuus Hpl - Psl ) ja Helsingin ja Pasilan välillä asemien puolivälissä olevat valo-opastimet.
Jos olen väärässä korjatkaa jotta taas tietäisi lisää.
kuva 08.09.2019 22:09 Ilkka Hovi  
  Mikäs oli tankkiveturilla ajaessa ja viedessä vaikka isoakin tavarajunaa kun vettä sai, Helsingissä ja Pasilassa, Tikkurilassa, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä ja Riihimäellä.
kuva 20.08.2019 11:28 Ilkka Hovi  
  Mainio kuvasarja, tekstit ja kommentit.
kuva 30.07.2019 22:54 Ilkka Hovi  
  Kirjoitus vihre ... odotteli Tk3 Kirkkonumen järjestelijäSSÄ.... Tämä Kelan järjestelijä oli n. 09:30 Huopalahdessa ja useimmiten seisoskeli siivellä kun Kisko-Kalle ratisi sivulle. Tk3 oli hiilisavutorvellinen. Etupää Kirkkonummelle päin. Tuo 1050 toi järkkärin Huopalahteen iltapäivällä tämä taisi tulla aikaisin ennen ruuhka-aikaa. Sitten klo 17 jälkeen meni Pitäjänmäelle veturi hakemaan vaunuja näin noissa junissa Vr1, Hv2, Tk3 vetureita. Hv2:n miehistä kertoi että hakivat vaunut ja veivät Helsinkiin kiitoravarajuniin. Sitten oli paluu Riihimäelle henkilöjunassa.
En ota kantaa Vr11 / Vv15 vetureihin.
kuva 28.07.2019 11:56 Ilkka Hovi  
  Noin 09:30 odoteli Tk3 Kirkkonummen järjestelijää kun Pitäjänmäen Kisko-Kalle veti vaunuja ja ylitti länteen menevän raiteen Huopalahdessa. Vaunuina oli tavallisesti pari Hdk.vaunua Elannon halkomyyntiin, yksi Gb Otavan varastoon ja mahdollisesti vaunu Pärnänen Oy:lle. Vallilan Puutavara sai myös joskus vaunun lastin purettavaksi. Pian Tk3 korvattiin Vv15 veturilla joista pari kertaa näin vihreän liikenteessä.
kuva 28.07.2019 11:48 Ilkka Hovi  
  Usein kolmas sylinteri kehyksen välissä ja kiertokanki ensimmäiseen vetopyöräpariin. Kaikki sylinterit voivat olla kytketty käyttöpyöräkertaan, mutta tällöin pitää keskimmäisen sylinteri olla korkeammalla kuin kehyksen ulkopuolelle asennetut sylinterit.
Kiertokanki ei saa ottaa kiinni edelläolevaan akseliin.
kuva 13.07.2019 18:39 Ilkka Hovi  
  Taidanpa olla samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Onhan veturi ollut ilman suojaa ainakin vuodesta 1970.
kuva 02.07.2019 17:50 Ilkka Hovi  
  Hyviä kuvia Unkarista. Sen verran aikaa siellä käynnistä että silloin (1985) olivat vetureiden merkinnät M = moottoriveturi, V = sähköveturi ja pyörien lukumäärä. Esim Nohabit olivat sarjaa M61 ja yleisin sähköveturi oli sarjaa V42.
kuva 26.06.2019 18:39 Ilkka Hovi  
  Tallipilttuut muuttivat veturitalliksi tiettävästi Kotkaan. Tämä vesisäiliöosa antoi vettä vetureille ainakin vielä 1960-luvulla. Olen muistelevinani että viimeksi vettä otettiin aikataulun mukaisesti Hr12 (vanhalla litteralla eli nykyinen Dr12) veturin höyrylämmitystä varten.
kuva 16.06.2019 20:01 Ilkka Hovi  
  Hieno.
kuva 09.06.2019 20:53 Ilkka Hovi  
  Hieno kuva ja pitkä juna.
kuva 13.05.2019 17:26 Ilkka Hovi  
  Verratkaa tätä valkoista vaunua Venäjän yhdysliikenteen tavaravaunuihin (eli suomalaisittain Gd) Resiina lehden numerossa 184 ( 3/2013) jossa Latviaan myyty K3 on junassa. Junan etupäässä kohoaa ylväästi tällainen jäähdytys- tai lämminvaunu. Kuvani on Tif muodossa joten en voinut lisätä palstalle.
kuva 10.05.2019 19:26 Ilkka Hovi  
  Jos ajatellaan vaunujen mallia, eikö ensimmäiset SVR:n lihankuljetusvaunut olleet muutettu Ga vaunuista. Uudemmat muutettiin Gg vaunuista ?