Kommenttihaku


Kirjoittaja:Haettava teksti:Kommentin sijainti:Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 23.03.2013 19:52 Risto Vormala  
  Tässä yhteydessä haluan esittää tämän youtube-dokumentin:
http://youtu.be/8b1xhu8D4fE
kuva 20.12.2009 09:01 Risto Vormala  
  Saksalainen Mercedes Benz O305G-nivebussi oli kyllä kokeiltavana mm. linjalla 58 (1980-luvun alussa, olikohan -82), mutta se on ihan normaali dieselbussi. Tämä bussi oli samankaltainen kuin allaolevassa kuvassa näkyvä hannoverilainen sisarensa:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co​mmons/3/3d/MBO305G-hannover.jpg
kuva 12.11.2009 18:41 Risto Vormala  
  Mutta nayttaisi veturinkuljettajillakin palkan paaosa olevan kiintea palkkataulukon mukainen henkilokohtainen kuukausipalkka, jonka lisaksi maksetaan palkanlisia seka lisapalkkoita (joita nayttaisi olevan monenlaisia). Myos metrojunankuljettaja saa peruskuukausipalkkansa lisaksi erilaisia lisia mm. tyoaikakorvauksia, jotka korottavat kuukausittaista ansiota. Tasta johtuen erilaisissa tyovuorosysteemiessa olevien kuljettajien palkat ovat luonnollisesti erisuuruisia. Mutta perusliksa tulee siis aina.
kuva 12.11.2009 04:11 Risto Vormala  
  Tuukka: lansimetron uudet asemat rakennetaan kaikki 90 metrin laituripituuden mukaan, jolloin asemalle mahtuu nelivaunuinen metrojuna. Tama on Helsingin metron tuleva standardi ja rataprofiilit ovat sellaisia monilla lansimetron asemilla, ettei pidennykset ole mahdollisia. Myos metron nykyiset asemat lyhennetaan tuohon mittaan. Kulosaaren asemaa (jossa alkaa ensi vuonna iso remontti) todellakin lyhennetaan ihan fyysisesti purkamalla laituria sen itapaadysta, mutta muilla asemilla junan pysahtymiskohta rajataan tulevilla laituriovilla niin etta muulla osalla laituria laituriseinamat ovat umpinaisia (siis ilman ovia).
Nyt on hankinnassa toistakymmenta uutta metrojunaa ja uudet, M300-junat, hankitaan nelivaunuisia yksikkoina, toisinsanoen ne tulevat olemaan neljan nykyisen metrovaunun mittaisia pitkia ja taysin lopikuljettavia potkoja. Modernit metrojunat ovat tallaisia ympari maailmaan. M300-junien valmistajaa ei tietenkaan ole viela paatetty, vaan hanke on paraikaan tarjouspyyntoasteella.
kuva 12.11.2009 03:55 Risto Vormala  
  Tasmennan tassa viela, etta Helsingin kaupungin vakinaisilla metronjunankuljettajilla (kuten myos raitiovaununkuljettajilla) on todellakin kuukausipalkka, mutta heidan lisakseen alalla on joitakin ns. tuntityolaisia (osa-aikaiskuljettajia), joille palkka maksetaan aina tehtyjen tyotuntien mukaan. He ovat siis paasaaintoisesti muilla aloilla tai vaikkapa opiskelijoita, joille tarjotaan toita kun tarvetta tulee. Ja systeemin on sellainen, etta ns. "reiat" (eli tyhjat ajot) taytetaan ensin tuntityolaisilla ja sitten vasta aletaan tarjoamaan ylitoita vakinaisille kuljettajille, joka on ylityokorvauksineen kalliimpaa talolle.
Vakinaisilla kuljettajilla on todellakin ennalta, tietyn viikkotuntimaaran mukaiset, laaditut tyovuorolistat, joiden mukaan ajetaan ja maksetaan kuukausipalkkaa. Kaikki sen listan lisaksi ajettavat ylimaaraiset ajot ovat ylitoita, joista maksetaan perustuntipalkka+ylityokorvauksia tehtyjen tuntien mukaan. Tallaisessa tapauksessa kuin tama vesivaurion aiheuttama liikennointimuutos on, ensin vahennetaan mahdollisten tuntityolaisten maaraa (jotka eivat siis ole vakinaisia), mutta vakinaiset kuljettajat saavat aina tasan tarkkaan heidan tyovuorolistansa mukaisen minimipalkan. Ei yhtaan vahempaa.
Sama on muutenkin vaikkapa AKT:n bussinkuljettajilla; palkkaa maksetaan aina minimissaan 80 tunnilta kahdelta viikolta (vakinaisille kuljettajille). Vaikka todellinen tyoaika jostain syysta jaisi tuon 80 tunnin alle (yleensa ei ole jaanyt), niin silti maksetaan palkkaa sen verran.
Nama ovat niita asioita, jotka on sovittu ja lukevat tyoehtosopimuksissa. Ja niiden mukaanhan siis toimitaan. Tyoantaja, eli tassa metrotapauksessa viimekadessa Helsingin kaupunki, ei missaan tapauksessa voisi lahtea omatoimisesti ja yksipuolisesti lomauttelemaan kuljettajia ja naspaisemaan heilta palkkaa pois tuosta vain, kun tyovuorolistat on laadittu. Veikkaanpa, etta sellaisen yrityksestakin metrojunien liikenne voisi olla uhattuna.
Toivottavasti selvensi jotain.
kuva 19.01.2006 18:29 Risto Vormala  
  Kuitenkin tässäkin maassa on rautatieharrastajakuntansa, josta löytyy paljonkin mielenkiintoista asiaa Kiinan rautateistä: http://www.railwaysofchina.com/site_map.​htm
kuva 19.01.2006 13:12 Risto Vormala  
  Kuvaja: Timo Kantola
kuva 19.01.2006 12:51 Risto Vormala  
  DF4/3686/vm.1992
kuva 19.01.2006 12:49 Risto Vormala  
  Sarjaa DF5 nämäkin veturit.
kuva 19.01.2006 12:45 Risto Vormala  
  Jos omaat jonkun Kiinan rautateillä työskentelevän tutun, niin homma sujuu suht helposti ;). Mutta tässäkin tapauksessa tämän Fuzhoun varikon päällikkö tuli hieman ihmettelemään touhujamme ja toivonkin, ettei tämä veturinkuljettajatuttumme joutunut vaikeuksiin myöhemmin. Kiinassa rautatiet rinnastetaan lähes armeijan tuohuihin ja esimerkiksi China Railin henkilökuntaa ei saisi missään nimessä kuvata.
kuva 19.01.2006 12:38 Risto Vormala  
  Tämä on sarjaa DF4 ja niitä on useita eri alatyyppejä. Valmistettu vuodesta 1969 alkaen (+4600 kpl) ja uusimpien alatyyppien valmistus jatkuu yhä.
kuva 19.01.2006 12:34 Risto Vormala  
  Tämä veturisarja on merkinnältään DF5 ja on lähinnä raskas vaihtoveturi. On ollut tuotannossa vuodesta 1984 (1060+kpl)ja yhäkin.
Tämänkin kuvan kuvaaja siis Timo Kantola (sain häneltä luvan laittaa kuvia tänne), jonka kanssa kävimme ko. veturivarikolla.
kuva 14.04.2005 09:20 Risto Vormala  
  Kiinan kyseessä ollessa tee on todennäköisempi vaihtoehto. Noiden "pianon koskettimien" toiminnasta minulla ei ole tietoa.
kuva 14.04.2005 09:17 Risto Vormala  
  Tulipas typoja tuohon edelliseen, pahoitteluni siitä. No, harjoittelu tekee mestarin.
kuva 14.04.2005 08:57 Risto Vormala  
  Kiinan rautatiet ovat vähintäänkin mielenkiintoisia. Täällä on edustettuna kaikki vetotyypit, aina hyöryistä (nykyään yhä vähenemässä määrin) suurnopeusjuniin. Kalusto on paljon ja rataosuudet ovat mielenkiitoisia. Uutta rakennetaan ja suunnitellaan jatkuvati.
Tässä Kiinan rautateistä kiinnostuneille mielenkiintoinen sivusto: http://www.railwaysofchina.com/.
kuva 14.04.2005 08:38 Risto Vormala  
  Mites toi teksti nyt kahteen tuli?
kuva 14.04.2005 08:24 Risto Vormala  
  Samoin minä olen mennyt tällaisella Fuzhousta Shanghaihin ja takas, pariinkin otteeseen.
Junassa matkustaminen on varsin "tarkkaa" puuhaa Kiinassa.
Ennen junaan nousua jokaisen junan matkustajat odottavat asemalla tietyssä "karsinassa". Kun junan lähtöaika lähestyy, seuraa "check-in" ja kaikkien liput tarkastetaan ennen laiturille pääsyä ja jopa matkalaukut läpivalaistaan. Saattajalla ei ole asiaa laiturille ilman erillistä laiturilippua (joka tosin on erittäin halpa; eurossa noin 0,10 ¤). Joka vaunussa on oma konduktööri, eikä ilman lipun näyttöä ole asiaa junaankaan. Konduktööri antaa eräänlaisen "narikkalapun" lippua vastaam, josta ilmenee oma paikka. Matkustajan saavuttua määränpäähänsä tämä "narikkalappu" annetaan vaihdetaan takaisin lippuun, jota vastaan puolestaan pääsee ulos asema-alueelta. Rautatievirkailijoita on joka paikassa ja he tarkkaan vahtivat, että homma sujuu määräysten mukaan.
Sen lisäksi, että junissa on ravintolavaunut, niissä kiertää tarjoilukärryt, joista saa ostaa pikanuudeliannoksia yms. pikkupurtavaa ja myös esim. olutta. Varsinkin noissa "hard sleeperissä" on käy kova mässytys ennen matkustajain nukkumaanmenoa; kiinalainen kun syö kuuluvasti, ruoan näet pitää kuullostaakin hyvältä. Valot sammuvat tasan klo 22.00 ja syttyvät taas klo 6.00 aamulla, aivan kuten armeijassa.
Itse olen matkustanut pelkästään näillä "hard sleepeillä" ja olen todennut ne varsin mukaviksi, jos ei pelkää muita ihmisiä. Niissä nimittäin ei todellakaan olla yksin ja tunnelma on sen mukainen. Varsinkin ulkomaalaisen läsnäolo herättää runsaasti uteliaisuutta kiinalaisissa kanssamatkustajissa. Terve maalaisjärki on toki paikallaan näissäkin.