Resiina-keskustelu

Rautatiet ja harrastus => Kalusto => Aiheen aloitti: Petri Sallinen - Kesäkuu 30, 2018, 08:30:46Otsikko: Tolppavaunujen lattialankkujen väri?
Kirjoitti: Petri Sallinen - Kesäkuu 30, 2018, 08:30:46
Menneinä aikoina tolppavaunujen lattialankutus maalattiin samalla värillä kuin muukin vaunu — tavaravaununvihreällä. Jossain vaiheessa lattialankkujen maalauksesta kuitenkin luovuttiin. Ilmeisesti riitti, että lattialankut oli käsitelty erilaisilla kyllästysaineilla. Onko kenelläkään tietoa, missä vaiheessa lattialankkujen maalauksesta luovuttiin?

Kun aivan uudella tavalla suunniteltu Hk-vaunu ilmaantui radoille vuonna 1954, niin oliko Hk-vaunun lattialankut maalatut vai käsittelemättömät? Enkä Hkk-sarjassa tai Ob-sarjassa? Ehkä joku harrastajista on kiipeillyt näissä vaunuissa, jolloin lattian väritys on saattanut jäädä mieleen.


Otsikko: Vs: Tolppavaunujen lattialankkujen väri?
Kirjoitti: Kurt Ristniemi - Kesäkuu 30, 2018, 16:51:42
1950-luvun kalustotiedot ovat minulla perin hajanaisia eikä niihin valitettavasti kuulu tolppavaunujen lattialankkujen väri.

Mutta noita 'meneitä aikoja'  lie ollut erilaisia ja eri aikona lie ollut erilaisia käytäntöjä. Niinpä 1900-luvun alussa avonaisten tavaravaunujen lattioita ei maalattu, vaan ne tervattiin. Näin tietää kertoa VR historikki. Se ensimmäinen.

Pahoitteluni siitä, että kysymys jäi vaille vastausta.


Otsikko: Vs: Tolppavaunujen lattialankkujen väri?
Kirjoitti: Petri Sallinen - Heinäkuu 06, 2018, 18:35:47
Ainakin tämän kuvan perusteella Ob-vaunun lattia näyttää olevan tavaravaunun vihreä.

http://vaunut.org/kuva/39810?tag0=11%7COb%7C


Otsikko: Vs: Tolppavaunujen lattialankkujen väri?
Kirjoitti: Kurt Ristniemi - Tammikuu 22, 2019, 12:08:13
Taitaa olla niin, että eri aikoina on avonaisten tavaravaunujen lattiat hyvinkin saatettu maalata eri tavoin.

Vaasan rautatien spekseissä vuodelta 1881 tavaravaunujen maalauksesta kerrotaan näin:

"Vagnskorgarne målas utvändigt med mörkgrön oljefärg, tak och väggar å täckta godsvagn invändigt med ljusgrå oljefärg. Golfven å samtliga vagnar, äfvensom luckorna invändigt å öppna vagnar anstrykas med brun oljefärg. Underredet, axlar, hjul, fjedrar och kettingar m. fl. dithörande jerndelar malas med svart färg."

Vaasan rautatien ensimmäisissä avovaunuissa lattiat - ja sivuluukkujen sisäpuolet - näkyvät siis olleen ruskeita. Mutta tämä tieto koskee siis huomattavasti varhaisempaa aikaa...