Resiina-keskustelu

Ajankohtaiset => Uutiset => Aiheen aloitti: Petri P. Pentikäinen - Tammikuu 05, 2020, 20:37:32



Otsikko: HS: VR:n vanhojen talojen tilalle rakennetaan 500 uutta asuntoa Oulunkylässä
Kirjoitti: Petri P. Pentikäinen - Tammikuu 05, 2020, 20:37:32
Jos HS:n uutinen ei näy maksumuurin tähden, se on käytännössä samaa tekstiä kuin lehdistötiedote:

https://www.sato.fi/fi/media/tiedotteet-medialle/release1965564
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006363833.html

Ilmeisesti tilanpuutteen takia ei teksteihin ole mahtunut mainintaa kauppasummasta. VR Osakeyhtiölle tämä veronmaksajien Valtionrautateille 1970-luvulla lahjoittama kiinteistömassa kuitenkin tuli vuonna 1995 hintaan 0 markkaa.


Otsikko: Vs: HS: VR:n vanhojen talojen tilalle rakennetaan 500 uutta asuntoa Oulunkylässä
Kirjoitti: Mikko Nyman - Tammikuu 05, 2020, 21:33:44
Eikö tämä ole sitä kuuluisaa Sammon ryöstöä kovimmillaan?

Valtio pääomitti VR-Yhtymä Oy:tä kahden miljardin markan osakepääomalla, kun lafka perustettiin keväällä 1995. Yhtiö itsessään aloitti toimintansa 1. heinäkuuta 1995.

VR:n tuoreimman osarin (https://vrgroup.studio.crasman.fi/pub/Tiedoteliitteet/VR_Group_keskeiset_tunnusluvut_Q3_2019.jpg) mukaan kioskin taseen loppusumma on noussut jo lähes kahteen miljardiin euroon. Huomatkaa – kahteen miljardiin euroon alkuperäisen osakepääoman ollessa kaksi miljardia markkaa. Tarkennuksena sellainen, että osakepääoma ei ole sama asia kuin taseen loppusumma, mutta se ei muuta kirjoitukseni olennaisinta pointtia suuntaan tai toiseen.

PPP:n linkkaamassa Hesarin jutussa ja Saton tiedotteessa on sellainen puute, ettei niissä kerrota mitään Oulunkylän kiinteistön ja maa-alueen kauppahinnasta. Tämä ei myöskään selviä mistään VR:n tilinpäätöksestä.

Faktaa sen sijaan on se, että VR:n ydinliiketoiminta on kiinteistö- ja sijoitusbisnes, mikä selviää karkealla tasolla yhtiön tilinpäätösluvuista yli kymmenen vuoden ajalta, ei suinkaan rautatieoperointi, mitä siis yhtiön voittoihin tulee.

Näin tämä hoituu: ensin valtio muuttaa liikelaitoksensa osakeyhtiöksi, ylipääomittaa sen täysin käsittämättömällä opolla ja siirtää sen taseeseen jos vaikka ja mitä. Lopulta yhtiön ylimääräinen silppu myydään pois ohi eduskuntavaltuuksien (esim. juurikin Oulunkylän alue ja vaikkapa nyt sellainen pieni siivu kuin VR Track Oy). Tämä kaikki onnistuu siksi, koska yhtiöllä ei ole todellista omistajaa, omistajaohjauksesta puhumattakaan.

Mitä me veronmaksajat tästä nettoamme? Emme nähdäkseni euroakaan. Sen sijaan VR:n toimiva johto kahmii bonusten muodossa voitot liiveihinsä riskillä nolla.

Se, että VR jakaa "osinkoa" sata milkkua vuodessa, ei ole mikään selitys tällaiselle Sammon ryöstölle. Kaiken huipuksi tämä kaikki tapahtuu laillisesti.

Ajattelin perustaa tulevalla viikolla valtion liikelaitoksen, yhtiöittää sen ja antaa poikien sen jälkeen temmeltää vapaasti. Mitäs siihen sanotte?