Muut aiheet  |  Sivuraide  |  Aihe: Virtuaalinen kaatopaikka  |  << edellinen seuraava >>
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Martin Hillebard
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 387


« : Huhtikuu 06, 2014, 15:24:45 »

     Kaikki tietänevät, mitä käsite "kaatopaikka" tarkoittaa vaikka ne kehittyneimmässä osassa maailmaa on jo vuosia sitten pääosin korvattu erilaisilla jätteen-käsittelylaitoksilla. Nyt tälle menneiltä ajoilta tutulle käsitteelle kuuluu syntyneen myös VIRTUAALINEN vastine, Data- tai TIEDOSTOROSKIS.
     Asia on nimittäin niin, että parina viime vuosikymmenenä on tietokoneitten, ja niitten sovellutusten mikroprosessorien käyttö tehtaitten- kulkuvälineitten- ym. käytön tarpeisiin, levinnyt täysin räjähdysmäisesti. Ja varsinkin olemassa olevan tiedon digitalisointi, uuden luominen e-median sivustoille ja siihen viellä kaikki mitä me koti-käyttäjät Verkkoon syötämme. Sinne ne jäävät, väitetään että mitään ei häviä jollei datan luoja itse tätä halua, jotakin "poista" komentoa näpäyttämällä.
     Suurin osa virtuaalisessa liikenteessä olevasta data-materiaalista kulkee jotakin kautta maailmanlaajuisen Internetin välityksellä. Ei riitä,että voin Epostitse kysyä australialaiselta museorautatien puuhamieheltä miten menee tänään (vaikka yöhän teillä taitaa siellä olla) vaan kykenen halutessani seuraamaan yksityisten veturien liikkeitä VR:n rataverkolla, tai nimeltä tuntemiani laivoja Itämerellä käytännössä reaaliajassa. Kaikki tämä info jää jonnekin sinne "serverien" virtapiireihin humisemaan.
     Vuonna 2009 arvioi amerikkalainen valtionkirjasto/arkisto LIBRARY OF CONGRESS, että sama määrä tietokantaa kuin nämä olivat hyllyillensä keränneet ensimmäisinä kahtenasatana (200) toimintavuotenaan, tuotettiin tutkimushetkellä yhden varttitunnin (15 minuuttia) kuluessa!! On myös olemassa nk. McKinsey -raportti "Big Data - the next Frontier" joka kertoo että viellä vuonna 2000 oli 75 % maailman kaikista tiedostoista - painettua tekstiä, "analoogisilla" vehkeillä magnetofooneilla ja videokameroilla tallennettua - muuta kuin "digitaalisia" siis tietokonemuistiin tallennettuja. Vuonna 2007 oli muun kuin digitaalisen tiedon määrä romahtanut kuuteen prosenttiin (6 %) ja samana aikana oli tiedon kokonaistallennus kohonnut täysin uusiin ennennäkemättömiin mittasuhteisiin.
     Tietokoneitten muistikapasiteettia tavataan mitata yksiköllä byte (suomeksi myös bitti) ja jossa jokin megabyte = 1 000 000 bittiä pitäisi piisata yksinkertaiseen arkikäyttöön. Tai giga(1 000 000 000)byte. Maailmanlaajuisen digitaalisen tiedostomäärän suuruutta kuvaillaan nyt jollakin Exabyte, en tiedä kuinka monta nollaa tässä tarvittaisiin mutta tällaiset käsitteet eivät enää ole tavallisella duunarijärjellä tajuttavissa.
     Mitä tästä kaikesta sitten on haittaa tavalliselle käyttäjälle? Erittäin suuren tiedoston selaaminen saattaa olla uskomattoman aikaa ottavaa. Toinen asia on, että "cyber-jätevuori" on suurilta osiltaan eri liikealojen yritysten pengottavissa.
     Tiedämme tänään, että kuluttajakäyttäytymistämme seurataan silloinkin, kun emme tilaa tavaroita Netin välityksellä: Usein riittää kun maksaa kortilla, ei käteisellä. Jos napautan itselleni tiliotteen pankkiautomaatista, niin lappusessa seisoo kohta kaikki menneen viikon "transaktioni": Osuuskauppa ... Viinakauppa ... Tallink Silja m/s "Baltic Queen" verovapaa myymälä (olipa suuri summa) sekä missä kadunkulmassa Tallinnassa tuli otettua muutama Euro-seteli automaatista. Päivämäärien tarkkuudella. Kuinkahan monelta vuodelta näitä huomioita nyt on, niissä servereissä.
     Amerikassa hiljan eräs mies suuttui perinpohjaisesti kauppaketju TARGET:ille: nämä olivat lähettäneet vauvanhoito -tarpeistomainoksia hänen tyttärelleen. Eihän tämä nyt lasta odottanut!
     Parin päivän kuluttua selvisi, että odotti kyllä. Tyttären ostoskäyttäytyminen oli raskauden varhaisvaiheessa muuttunut jollakin tavalla joka oli mahdollista analysoida sähköisissä tiedostoissa. Isä ei ollut tietoinen tyttärensä tilasta kun se ei viellä näkynyt päällepäin: joltakin ovelalta robotilta jossakin se sensijaan onnistui.
tallennettu
Kari Kuosmanen
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 11


« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2014, 18:09:25 »

Edellä olevassa meni pikkaisen pieleen. Yhden byten (suomeksi sanotaan myös tavun) koko on 8 bittiä. Bitti puolestaan voi saada arvon joko 0 tai 1.   
tallennettu
Martin Hillebard
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 387


« Vastaus #2 : Huhtikuu 08, 2014, 19:23:02 »

Kiitos oikaisusta! Olen mitä tähän teknologiaan tulee, aika asioita tuntematon ja joudun luottamaan siihen, mitä kulloinenkin lähdeaineisto kertoo. Kielestä toiseen tulkitseminen tarjoaa myös lukuisat mahdollisuudet kömmähdyksiin.
     Bittin toimintaperiaate on sinänsä tuttu. Minulla oli 1960 -luvulla serkku joka toimi tietokoneitten "ohjelmoijana" ajalla kun ne viellä olivat suuria konehirviöitä, eikä selväkielinen kommunikointi niitten kanssa ollut mahdollista. Komennot annettiin nk. reikäkorteilla eikä kukaan mattimeikäläinen hallinnut tätä, siihen vaadittiin alan koulutus.. Mitä minä tässä parhaillaan teen oman koti-työpöytäni ääressä siitä ei kukaan silloin osannut edes uneksia. Edes tieteis-sarjakuvien lehdillä. 
tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
Muut aiheet  |  Sivuraide  |  Aihe: Virtuaalinen kaatopaikka  |  << edellinen seuraava >>
Siirry:  
Powered by SMF | SMF © 2006-2008, Simple Machines | © 2024 Resiina