Muut aiheet  |  Sivuraide  |  Aihe: Papukahvia Baltiassa?  |  << edellinen seuraava >>
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Vesa Höijer
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 739


« : Huhtikuu 27, 2014, 15:37:26 »

Viron-matkan jälkeen on vaikeuksia tottua suomalaiseen kahviin. Miksi Virossa (ja Latviassa myös) on kahviloissa niin paljon parempaa kahvia? Tehdäänkö se paikan päällä jauhetuista kahvipavuista, vai mikä on se laite, jolla balttikahviloissa kupillinen suristen valmistetaan?

Saisiko jostain hankittua samanlaisen laitteen kotiinsa?
tallennettu
Tuukka Ryyppö
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 3078


« Vastaus #1 : Huhtikuu 27, 2014, 17:19:08 »

Ainakin Suomessa on tapana juoda vaaleapaahoista kahvia, kun muualla se on tummaa tai ainakin puolitummaa. Taustalla tässä on se, että kun kahvi Suomeen tuli, Suomi oli hyvin hyvin köyhä maa, eikä varaa ollut muuhun kuin halvimpaan, eli vaaleapaahtoiseen. Tähän sitten suomalaiset tottuivat ja vaikka nykyään rahaa kunnolliseen kahviin olisikin, juodaan yleensä mieluummin vaaleapaahtoista.

Baltiassa on huomannut, että siellä ihan tavallisilla perheillä on melko tummapaahtoista kahvia kodeissaan, kun vastaavilla suomalaisperheillä olisi vaaleinta.

Erikoisempaa konetta ei siis tarvitse, senkus vaan hankit pidempään paahdettua kahvia.
Jos muuten haluat kahvistasi vielä vähän laadukkaampaa, tee se kahvinkeittimen sijaan pressopannulla. Kahvin aromeista iso osa on sen rasvoissa ja ne rasvat jäävät suodatinpussiin sen sijaan, että päätyisivät valmiiseen juomaan.

Ja vielä yksi vinkki lisää: Älä käytä kahvinvalmistuksessa lainkaan vettä, vaan korvaa se maidolla! Tämä toki onnistuu vain pressopannulla, koska kahvinkeitin menisi tuollaisesta sököksi. Mutta vieraat ovat kehuneet, että kahvini on kuin parhaastakin erikoiskahvilasta, kun sen maitoon teen.

Lopuksi: Koska hirveän moni tuntuu sekottavan pressopannun ja mutteripannun keskenään, tässä kuva pressopannusta:
tallennettu

Matkustaminen on kallista. Paitsi jos päättää olla maksamatta majoituksesta. Jee!
Timo Salminen
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 572


« Vastaus #2 : Huhtikuu 27, 2014, 18:01:42 »

Taustalla tässä on se, että kun kahvi Suomeen tuli, Suomi oli hyvin hyvin köyhä maa, eikä varaa ollut muuhun kuin halvimpaan, eli vaaleapaahtoiseen.

Ei aivan suoraviivaisesti näin. Vielä muutama vuosikymmen sittenhän kahvi sekä paahdettiin että jauhettiin yleensä kotona ja lopputulos oli varmaankin aika lailla sattumanvarainen.

Virolainen kansatieteilijä Ilmar Talve (1919 - 2007), joka oli jatkosodassa vapaaehtoisena Suomen armeijassa, pakeni täältä edelleen Ruotsiin ja saatuaan 1960-luvun alussa nimityksen Turun yliopiston professoriksi palasi Suomeen, kertoo muistelmissaan, että virolaisen suussa Suomessa 1930-luvun loppupuolella juotu kahvi maistui oudolta. Syy oli hänen mukaansa se, että täällä juotiin puhdasta kahvia, jollaiseen Virossa ei ollut varaa. Siellä kahvia oli totuttu juomaan esimerkiksi viljalla jatkettuna.
tallennettu

"Jos ne henkilöt jotka sillon on ollu ja kualleet nousisvat nyt katsomaan [...] ni ne ei uskois ollenkan omia silmiäns." (Tallimies Kustaa Väre 1961)
Vesa Höijer
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 739


« Vastaus #3 : Huhtikuu 27, 2014, 22:02:34 »

Onhan Suomessa nykyään myynnissä ruotsalaista Arvid Nordquistin Classic Rekoa, joka on hyvin tummapaahteista, mutta ei se ole sama asia. Minusta se virolaisten kahviloiden kahvi valmistetaan jotenkin muuten kuin tavallisella kahvinkeittimellä. Siihen jää vähän vaahtoa pintaan, ja toki se tummaakin on.
tallennettu
Tuukka Ryyppö
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 3078


« Vastaus #4 : Huhtikuu 27, 2014, 22:22:12 »

Ehkä olet juonut jotain espressopohjaisia juttuja?
tallennettu

Matkustaminen on kallista. Paitsi jos päättää olla maksamatta majoituksesta. Jee!
Vesa Höijer
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 739


« Vastaus #5 : Toukokuu 07, 2014, 10:11:57 »

Espresso suomalaisessa kahvilassa on suunnilleen samanlaista kuin virolaisten ja latvialaisten kahviloiden kahvi. Lähes jokaisen kahvilan kahvi siellä on ollut espressoa, vaikken ole sitä erikseen pyytänyt.
tallennettu
Kimmo T. Lumirae
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 1318


« Vastaus #6 : Toukokuu 07, 2014, 12:26:49 »

Samaa arvelen; Suomessa on pitkä perinne valmistaa kahviloissa suodatinkahvia, joka sitten seisoo siinä pyöreässä lasipannussa hiljaisena aikana jonkun tunnin ja kiireisempänä ei ehkä paljoa seisoksimaan. Tämä valmistetaan siis kaatamalla liki kiehuvaa vettä paperiseen suodattimeen, jossa on suodatinkarkeuksista kahvia, kuten useimmat meistä tietänevät.

Espressosta kertoo ystävämme wikipedia: Espresso on kahvia, joka valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva (85–95 °C) vesi noin 8–18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20–30 sekunnin aikana. Tuloksena on noin 25–35 ml heti nautittavaa kahvia. Juoman pinnalle muodostuu kahvin rasvoista ja kahviin paahdettaessa sitoutuneen hiilidioksidin vaikutuksesta vaahtoa, cremaa. Espressoon käytettävät kahvinpavut ovat yleensä seos tummaksi paahdettua arabiankahvia- sekä robusta-kahvia.

Ja vaikka kaikki ulkomaiden kahvit eivät olisikaan nimenomaan espressomenetelmällä valmistettuja, tehdään ne usein asiakkaan vasta tilatessa eli tuoreena, suomalaisen hetken seisoneen suodatinkahvin sijaan. Espresso lienee jopa tunnetuin kahvijuoma, koska suodatinkahvia täytyy osata tilata; se on cafe americano tai jossain filtered coffee tms.

Tiedän, että läheskään kaikki eivät voi sietää murukahvia eli instantkahvia; itse olen siirtynyt siihen jo kohta 30 vuotta sitten jatkuvian mahanpurujen vuoksi; murukahvista puuttuu se närästävä ainesosa, ja sitä voi juoda melkein loputtomiin. Nescafe Gold on se vaaleapaahtoinen murukahvi, joka muistuttaa eniten suomalaista suodatinkahvia, samoja "Gold"-laatuja on muillakin valmistajilla, mutta ne ovat ehkä hieman kitkerämpiä Nescafe Goldin varsin pehmeätä makua vastaan. Tätä ulkomaista kahvinmakua onkin helppo maistaa ostamalla ulkomaista merkkiä oleva purkki murukahvia, jossa ei puhuta goldeista mitään; tämä on todennäköisemmin tummapaahtoista. Ja näkee sen murukahvin väristäkin; goldit ovat vaaleita ja muut tummempia.
tallennettu
Martin Hillebard
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 387


« Vastaus #7 : Toukokuu 15, 2014, 12:18:15 »

Yksin kotona ja haluaa kupillisen kuumaa, kyllä silloin päätyy murukahviin vaikka muitakin vaihtoehtoja kaapissa olisikin. Ei viitsi sen yhden mukillisen tähden ryhtyä "tehtailemaan"...
tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
Muut aiheet  |  Sivuraide  |  Aihe: Papukahvia Baltiassa?  |  << edellinen seuraava >>
Siirry:  
Powered by SMF | SMF © 2006-2008, Simple Machines | © 2024 Resiina