??.??.???? / Valmet - Lokomo veturisuunnittelu, Tampere

??.??.???? Työpiste silloin. Torsti Nuutio.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Lisätty: 26.03.2015 23:38
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta

Kommentit

28.03.2015 21:11 Ilkka Hovi: Vv15 suunnittelija ?
29.03.2015 12:10 Erkki Nuutio: Valmet-Lokomo -veturisuunnittelun (johon kuului ulkojäsenenä Tampella moottoreineen) säännöistä, työnjaosta ja muusta on julkaistua tietoa lähinnä hajamainintoina. Ainoa näkemäni kirjoitus, joka sivusi asiaa oli Valmet Perhelehden vuoden 1959 numerossa, joka selosti kansikuvasta lähtien Hr12 -veturin 2200 valmistumista. Siinä oli kuvia nimineen ja siinäkin oli esillä muutama lokomolainen suunnittelija. Jokunen Lentokonetehtaan suunnittelun tehtävänimikelista tältä ajalta löytyy myös.

Liitoa - Kiitoa - Siirtoa -kirjan raskas puute on että sen rautatieosuudessa ei ole kerätty tietoa 50-60 -lukujen suunnittelijoilta, joista kaiketi joku olisi ollut vielä haastateltavissa. Jopa kirjan viimeisen kuvan (s.364) kolme henkilöä ovat vailla selitystä ja nimiä. Oikeanpuoleisen tunsin lapsena: Ins. Pihkala (väärentämätön Tahko Pihkalan sukulaisuus ei peity). Hän oli toinen veturien pääsuunnittelijoista ja ymmärtääkseni isäni esimies. TkT MarttiVainio oli koko suunnittelun päällikkö.
Kun 40-60 -lukujen tuntijoita ei ole haastateltu, jää moni asia piiloon (esimerkiksi Maybach-Mekydrosta aiheutunut kriisi).
Tiedä olisiko DI Esko Määttänen (Kiskokalustotehtaan johtaja 70-luvulla ja sitä ennen Lokomon tuotesuunnittelun päällikkö) vielä haastateltavissa.

Koska en ehtinyt itse kysellä, on kovin tarkkaan tunne isäni suunnittelijauraa Valmetilla. 1945 teknikoksi valmistuneena hän aloitti veturi/junasuunnittelussa. Hän oli Vr11 - Vv15 suunnittelija, mutta en tiedä ketkä muut (joku Lokomoltakin).
Hän luonnollisesti oli Hr12 suunnittelun jäsen, tehtän erityissektoria en tunne.
Viime töikseen hän oli Vv16 -suunnitteluryhmän vetäjä, mutta ei ehtinyt nähdä Vv16:sta valmiina.

Olisi erittäin perusteltua että Valmetin ja Lokomon rautatiepuolen tapahtumia 40-80-luvuilla vielä tutkittaisiin haastatteluin ja muuten. Cargotecin kaupalliset tavoitteet aiheuttivat, että kuviltaan ja taitoltaan kaunis Liitoa ym -kirja on puutteellinen.
Itse tuotteita on onneksi tallella toimivina - kiitos erityisesti HMVY:n. VR:ää ja Rautatiemuseotakin voi kiittää vain jos Hr11 viimeinkin ja viime hetkellä pelastetaan

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!