12.06.1948 / Tampere asema

12.06.1948 Nuo mainiot Veljekset Karhumäen ilmakuvat http://www.kulttuurisampo.fi/kulsa/colle​ction.shtml?itemUri=http%3A%2F%2Fkulttuu​risampo.fi%2Fannotaatio%23veljekset_karh​umaki_kokoelma. Mikäli ei satu olemaan korttia, niin voi sopia sähköpostitse, ehkä tämä käy ennakkotapauksesta. Vanha käytäntö oli: max 30 kt nettiin. Sain luvan 300 kt / 130:-. Kommentoikaa maksaako vaivan?

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Kuvasarja: Tampereen eteläinen kääntöpöytä
Lisätty: 07.04.2015 00:01
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Veturitalli
Sekalaiset: Ilmakuva

Kommentit

07.04.2015 09:37 Erkki Nuutio: Raha on toki kallista rahaa. Oliko 500 kT:lle myös hinta? 300 kT on ehkä hiukan niukka. Paljon paikkakuntien kuvista on kuitenkin opittavissa huolellisesti tarkastelemalla, niin tästäkin. Voi havaita esimerkiksi seuraavia asioita:
- Takaoikealla lähes nykyisenkin Kalevantien takana oleva alue on lähes neitseellistä korkeaa harjua. Vasta kuvaa myöhemmin siitä kaivettiin yli 10 metrin kerros hiekkaa pois, että saatiin VR:n polttoainealueelle paikka.
- Osa eteläisestä veturitallista on jo rakennettu. Sen vieressä etuoikealla oleva puiden varjostama puutalo oli kuulemma veturimiesten yöpymistilana.
- Varsinaisen asemarakennuksen oikealla puolella ollut (jo purettu) matala aseman osa näyttäisi olevan rakenteilla.
- Nykyisen Tullintorin nurkalla oleva vaunukääntöpöytä taitaa näkyä. Se ei ollut reunimmaisella raiteella, joka ei silloin ollutkaan VR:n, vaan ilmeisesti kaupungin (vrt 1948 raidekaaviot).
- Alaoikealla ei vielä ollut VR:n korkeaa asuinkerrostaloa.

1948 on myös kartoitustarpeisiin tehty pystysuuntainen ilmakuva (löytyy nurkista, koko noin 0.5m x 0.5m). Se on varsin jyrkkäsävyinen eivätkä esim raiteet erotu siitä kovin hyvin.
07.04.2015 12:14 Kari Suominen: Erinomainen historiallinen yleiskuva Tampereen asema-alueesta ja liikennepaikan raiteistosta 1940-luvulla. Auttaa hahmottamaan monen jo aiemmin sivustolle lisätyn kuvan kohteen sijaintia ratapihan alueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Varsinkin SOK:n rakennuksen ja Pakkahuoneen raidejärjestelyt ovat kuvassa erinomaisesti framilla.

Jos haluaa ripauksen syvällisemmin perehtyä Tampereen aseman nykyisen asemarakennuksen ja asematunnelin syntyvaiheisiin, niin tätä kuvaa täydentää oivasti muutama kuva 1930-luvulta niiden rakentamisen vaiheista sekä liikennejärjestelyistä ennen niiden valmistumista. Katuliikennehän johdettiin siltaa pitkin yli ratapihan Tammelan kaupunginosaan ennen asematunnelia http://www15.uta.fi/koskivoimaa/kaupunki​/1918-40/rautas.htm.
07.04.2015 13:38 Pasi Seljas: Onpa mahtava kuva. Jotain on sentään säästynyt noiltakin ajoilta. mm. lankarullakioski aseman edustalla. Mitähän teollisuuslaitoksia mahtaa olla tuolla nykyisen Tampere-talon kohdalla?
(Käyttäjä muokannut 07.04.15 13:46)
07.04.2015 13:44 Heikki Jalonen: Jos kuvauspäivä (12.6.1948) pitää paikkansa päivä on lauantai. Kello on ilmeisesti noin 15.50 (jos aseman kellon oikein saa luettua) ja liikennettä ja liikkujia on enää hyvin vähän näkyvissä. Kaikilla taisi olla silloin kiire kotiin, saunaan ja pyhän viettoon kun kahden maissa töistä pääsivät.

Tässä kuvassa erikoisesti huomiota kiinnittävät monessa paikassa edelleen näkyvät suuret halkopinot. Osakeyhtiö Attilan laajennusosa (nyk. Yliopistonkadun puolella) on vielä rakentamatta (rakennettiin 1955...56), koko piha on halkopinojen vallassa, samoin kuin nykyinen Tullikamarin aukio. Tuontipolttoaineiden valtakausi oli vasta edessäpäin.

Onkohan tuosta vaununkääntöpöydältä sivulle menevä raide joskus yltänyt Attilalle saakka, siis kenkätehdasta palvellen? Kuvasta ei erota eikä asiasta varmuutta saa.

Kiinnostava huomata, että suurin piirtein nykyisen Apteekkimaailman kohdalla on joskus ollut pukkinosturi.

Lankarullakioski on edelleen paikallaan ja toiminnassa. Kuvan oton aikoihin sieltä melkoisen todennäköisesti ei kuitenkaan saanut kebapia, falafelia tai vegepurilaisia kuten nykyisin... Synkeetä ja väärää korkeintaan.
07.04.2015 15:44 Erkki Nuutio: Nykyisen Tampere-talon paikalla on kaupungin teurastamo. Se ehti vielä ennen purkamista toimia muutaman vuoden eläintarhanakin.
Toinen vaununkääntöpöytä oli Hammareninkadun nurkalla ja johti Hammareninkadulle. Siltä kääntöpöydältä melkein jo heitteli halot Attilan kasoihin.
Lähimmän veturitallin edessä vaikuttaa olevan Vr4 levossa (ei höyryä). Muutama muukin höyryveturi on levossa.
07.04.2015 20:16 Pasi Seljas: Etten sitten muistanut tuota eläintarha/teurastamoa, vaikka siellä kerkisin käydäkin varmaan toistakymmentä kertaa. Tosin se näyttää tästä kulmasta oudolta.
07.04.2015 23:39 Ari Palin: Tuohon aikaan on ilmeisesti ollut Tampereella jo rakenteilla sähkökäyttöisen liikenteen sähköistystä. Wikipedian mukaan johdinautoliikenne alkoi Tampereella 8.12.1948. En kuitenkaan erota, onko osa kuvan pylväistä ajojohtimien kannatinpylväitä.
08.04.2015 22:02 Reino Kalliomäki: Kiinnostuin tästä kuvasta sen verran, että oli hankittava. Aikaisemmin Veljekset Karhumäki Oy antoi julkaista netissä vain 30 kt tiedostoja. Nyt venyttiin 10 x suurempaan, mutta 400 ei enää käy, millään hinnalla. Paperijulkaisu on eri asia. Aika mukavasti yksityiskohtia on erotettu tästäkin, eli sikäli lienee vaivan väärti. Kulttuurisammon sivuilla löytyvät mallikuvat antavat vain arvailla detaljeja, jotka useinkin olisivat mielenkiintoisia. Ollaan kuitenkin kiitollisia tästä mahtavasta ilmakuvakokoelmasta!
25.11.2018 12:15 Erkki Nuutio: Valaisevaa aineistoa Tullin alueesta, myös karttoja ja kuvia, joissa makasiiniraiteet näkyvät: https://www.tampere.fi/tiedostot/t/aHELh​SVgB/Liite_8a_Tullin_YS_Analyysiraportti​.pdf . Vaan kauhean aukolliseksi on arkisen työn ympäristöjen kuvailu jäänyt.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!