17.04.2015 / Savio

17.04.2015 

Tänä räntää tihuuttavana kevätaamuna klo 7:40 päättyi yksi aikakausi Savion asemalla: Lähijunien lipunmyyntivaunun pysähtymispaikkoja ei enää ole.

Ilmeisesti hyvä yritys ei tuottanut toivottua tulosta, ja eri junatyyppien lipunmyyntiosastoja ei saatu pysähtymään kaikilla asemilla oikeaan kohtaan. HSL kääntääkin välttämättömyyden hyveeksi ja kertoo pysähtymispaikkamerkkien poiston vastaavan matkustavan yleisön toiveita ja lyhentävän kävelymatkoja asemilla ja mahdollistavan junan odottamisen katoksen alla. ( https://www.hsl.fi/uutiset/2015/lipunmyy​ntimerkit-poistuvat-hsl-alueen-asemilta-​kevaan-2015-aikana-6282 ) - Itse olin ymmärtänyt, että noihin tavoitteisiin tähän asti pyrittiin nimenomaan näiden pysähtymispaikkamerkkien avulla.

Pysähtymispaikkamerkit olisivat toki käyneet tarpeettomiksi joka tapauksessa parin vuoden kuluessa, kun HSL luopuu lipunmyynnistä lähijunissa.

Viime vuosituhannen lopulla Helsingin lähiliikenteen junissa lopetettiin lipunmyynti koko junan alueella, ja otettiin käyttöön lipunmyyntiosastot. Osastot oli merkitty huonosti näkyvin näytöin ja niitä oli siksi vaikea havaita. Siksi tarvittiin laitureille pysähtymispaikkamerkit, jotka VR:n ilmoituksen mukaan otettiin käyttöön vuonna 1999. Toistaiseksi en ole löytänyt tietoa siitä, miten niitä silloin perusteltiin.

Vuoden 2013 lopulla alettiin HSL-alueella siirtää junien pysähtymis- ja lipunmyyntivaunun pysähtymispaikkamerkkejä siten, että lipunmyyntivaunu pysähtyisi aina laiturikatoksen kohdalle, olipa kyseessä sitten vanha Sm1- tai Sm2- juna tai uudempi FLIRT (Sm5) -juna. Pysähtymismerkithän oli tietenkin alunperin asetettu Sm1- ja Sm2- junien mukaan. Pasila-Kerava -välillä tämä merkkien siirtely tehtiin kesällä ja alkusyksystä 2014.

Savion asemalla lipunmyyntivaunun pysähtymispaikkamerkit olivat katoksen alla ja lipunmyyntivaunutkin pysähtyivät ymmärtääkseni suht hyvin niiden kohdalle. Mutta ilmeisesti näin ei ollut kaikilla asemilla. Ja niin tuli sitten aika luopua tästä palvelusta jo hyvissä ajoin ennen lipunmyyntiosastojen poistumista.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Savio (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Kurt Ristniemi
Lisätty: 17.04.2015 09:02
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

17.04.2015 11:55 Juhana Nordlund: Kyseisien merkkien tulo tapahtui käsittääkseni silloin, kun useampiyksikköisissä Sm-junissa lipunmyynti keskitettiin junan tiettyyn tai tiettyihin yksikköihin. Taphtuiko tämä keväällä 2000 vai joskus muulloin, en nyt varmuudella muista.

Sm1 - 2 -kalustoon asennettiin sisänäyttöjä, joilla varoitettiin mahdollisesta lipunmyynnin puuttumisesta ko. yksikössä. Laitteiden toiminnassa oli etenkin alkuun toivomisen varaa.
17.04.2015 21:40 Ari Palin: Juuri tänään katselin Leppävaaran asemalla, että ei näkynyt enää lipunmyyntimerkkejä, ja mietin, onkohan poistettu jo Saviolta. Unohdin katsoa kotiin mennessäni, mutta eipä tarvitsekaan lähteä uudelleen tuonne asemalle katsomaan. :)

Savion merkki kiinnitettiin kuvassa näkyvään paikkaan joskus loppusyksystä tai alkutalvesta oltuaan sitä ennen jonkin aikaa portaikon viereisessä pylväässä. Siitä se siirrettiin tähän ilmeisesti siksi, että portaikon vieressä siihen saattoi lyödä päänsä. Ennen viime syksyä lipunmyyntimerkki oli muistaakseni samassa pylväässä kuin taustalla näkyvä raidenäyttö, mutta voin muistaa väärinkin. Alun perin merkit asennettiin omankin muistini mukaan vuoden 2000 paikkeilla.

Sm1- ja Sm2-kaluston sisänäytöistä: Näyttöjä oli (saattaa olla vieläkin) sekä ohjaus- että moottorivaunussa väliovien yläpuolella. Ohjausvaunussa näytöissä oli lipunmyyntisymboli, olisiko ollut tekstikin. Moottorivaunussa näytöissä oli lipunmyyntisymbolin lisäksi nuoli osoittamassa ohjausvaunun suuntaan. Jos ko. yksikössä ei ollut lipunmyyntiä, näytöt olivat pimeinä muistaakseni koko yksikössä.

Sisänäyttöjen lisäksi oli muistaakseni sekä ohjaus- että moottorivaunussa matkustamon ikkunaan yläreunaan asennettu kylkinäyttö kummallakin puolella junaa. Ohjausvaunussa luki "Lipunmyynti", moottorivaunussa "Ei lipunmyyntiä". Myöhemmin moottorivaunussa olleet ikkunanäytöt poistettiin. Näyttöön oli mahdollista asettaa sekä teksti "Lipunmyynti" että "Ei lipunmyyntiä". Tekstit olivat suuraakkosin ja toimivat siten, että joko tekstin keskiosa tai koko teksti näkyivät. Ainakin näissä ikkunanäytöissä esiintyi aluksi toimintahäiriöitä, koska ne perustuivat lämpöohjaukseen ja näyttöön paistava aurinko sai myös lipunmyyntivaunussa koko tekstin "Ei lipunmyyntiä" näkymään.
17.04.2015 21:57 Ari Palin: Mitenköhän lipunmyynti tulee jatkossa toimimaan VR:n vyöhykeliikenteen osalta, kun HSL-alueen lipunmyynti lopetetaan? Myyvätkö konduktöörit VR:n lippuja HSL-alueelta sen ulkopuolelle meneville? Silloin on kuitenkin mahdollista edelleen ostaa lippu junasta, jos se sattuu unohtumaan ennen junaan nousua, mutta se on pakko ostaa vähintään Ainolaan (ABC-lippu) tai Siuntioon (ABCD-lippu) asti. Vai loppuuko lipunmyynti lähijunissa kokonaan? Se taas vaatisi VR:n automaatit kaikille lähiliikenteen asemille, kun ei sitä Mommilan mummoa voisi vaatia omaa lipunmyyntilaitetta eli tietokonetta+printteriä tai kännykkää hankkimaan.
18.04.2015 07:46 Kurt Ristniemi: On aika lailla hassua, miten arjen pienten yksityiskohtien muuttuminen ei tallennu muistiin ja/tai historiaan. Ja kuitenkin juuri ne yksityiskohdat tarjoaisivat oivallisen ajoituskeinon, kun sitten joskus myöhemmin yrittää muistella vaikka sitä, milloin joku valokuva on otettu.

Lipunmyyntivaunun pysähtymispaikkakilvet olivat Saviolla ainakin jo loppukesällä ja syksyllä 2001, kun viimeinkin sain ikuistetuksi aseman sellaisena kuin se oli ennen Keravan kaupunkiradan toisen raiteen mukanaan tuomaa uudelleenrakentamista: http://vaunut.org/sarja/1637

Pitänee udella ajankohtaa ja perusteluja VR:ltä.
(Käyttäjä muokannut 18.04.15 09:02)
18.04.2015 09:21 Mikko Nyman: Arden kyssäriin lipunmyynnistä HSL:n ja VR:n vyöhykealueilla: minusta tuntuu, että tämä kuvio on tehty (suomalaisten erityisolosuhteiden vuoksi) tavattoman vaikeaksi. Helpoin ratkaisu tähän voinee olla se, että sovelletaan HSL:n alueen ulkopuolelle liikennöiviin juniin Saudi-Arabiasta tuttua meininkiä sovitettuna Suomeen: erotetaan HSL-alueen matkustajat VR:n vyöhykematkustajista esimerkiksi lentokoneista tutulla turvaovella; Saudeissahan naisilla ja lapsilla on omat osastonsa, joten miksei myös meillä voisi olla A-luokan (HSL-alue) kansalaisille omat osastot ja B-luokkalaisille (landelaiset) omat osastonsa? Tällähän tästä ongelmasta pääsee eroon. B-luokkalaisten tosin tulisi poistua junista viimeistään Pasilassa, mieluummin jo Tikkurilassa.

Lisäksi kaikilla B-luokan matkustajilla (kasti) pitäisi mielestäni olla hihamerkki, jossa lukisi selkokielellä "Mää tuun Pylykönmäeltä".

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!