??.??.1980 / Sääksjärvi (vanha)

??.??.1980 Näkymä Sääksjärven sillalta (sen valmistumisen aikoihin 1970-1980-lukujen vaihteessa) pohjoiseen, kohti Tamperetta ja vanhaa Sääksjärven (Sj) liikennepaikkaa.

Kuvassa näkyvät aseman eteläpäässä sijainnut tasoylikäytävä sekä oikealla Osuusliike Voiman OTK:n jakelukeskukselle kaartunut pistoraide. Osuusliike Voima oli Osuustukkukauppa OTK:n ketjuun kuulunut osuusliike Tampereella ja sen lähiympäristössä vuosina 1917−1983. Voima oli pitkään Tampereen toiseksi suurin vähittäiskauppaliike.

Sääksjärven aseman eteläpään tasoristeys purettiin jonkin aikaa sillan valmistumisen jälkeen. Osa vanhasta ja puretusta OTK:n varastoille menneen pistoraiteen kulku-urasta palvelee nykyisin ulkoilureittinä, ja etenkin talvisin kunnossapidettynä ja valaistuna lyhyehkönä hiihtolatuna.

Kuva on otettu ajalta ennen megapikseleitä. Tuon ajan "huipputekniikkaa" edustava Agfamatic 100 -kamera käytti Kodapak 126 (Pak-Film 126) filmikasettia eli rullafilmiä, jossa oli 35 mm filmi paperitaustalla. Kameran käyttö oli helppoa, sillä sen objektiivissa oli säädöt pouta/pilvinen ja tämän lisäksi laukaisunappi. Tällä kameralla sai aitoja noin 9x9 cm:n kokoisia kanttikuvia. Kameran salamavalokuutioista sai kehiteltyä myös kaikenlaista, tosin vähemmän valokuvaamiseen liittyvää :)

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Timo Järvi
Lisätty: 01.06.2015 04:07
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

01.06.2015 08:36 Tommi K Hakala: Voimasta vitsailtiin aikoinaan, että sieltä ei saanut tuoreena muuta kuin koivuhalot :D
Sinänsä Pirkanmaalla E-liike oli erittäin vahva tekijä, sillä konserni oli työläisten suosima, omine säästökassoineen... Nimim; E-liikeperheen kasvatti.
01.06.2015 09:11 Miro Hagelberg: Tasoristeys on ilmeisesti sama kuin tässä: http://vaunut.org/kuva/96996?liikp1=1759
01.06.2015 11:59 Timo Järvi: Joo, kyseessä on sama tasoristeys Sääksjärven puolelta Lempääläntielle katsottuna. Sitä en muista, milloin tasoristeyksen viereen, radan ja Lempääläntien väliselle kaistaleelle rakennettiin se vielä tänäkin päivänä pystyssä oleva teollisuushalli, nähtävästi jonkin sortin maalaus/pinnoite-alan firma. Halliin ei missään vaiheessa tainnut olla omaa pistoraidetta, en ainakaan muista.
02.06.2015 08:29 Simo Virtanen: Meillä ei E-liikkeissä asioitu, ei ainakaan äitin tieten. Ainoa poikkeus oli E-öljyjen tee itse -halli, jonka isä kelpuutti auton pesupaikaksi.
02.06.2015 08:43 Juhana Nordlund: Mukava kuva. Tunnisteissa on mainittu (tällä hetkellä) Sm2, itse näkisin tuon Sm1:nä.
02.06.2015 10:10 Jouni Hytönen: Mielenkiintoista todella, miten maailma on noin 30 vuodessa muuttunut siten, että eri kaupparyhmien poliittisilla taustoilla ei tänä päivänä ole kovin suurta merkitystä ostokäyttäytymiseen. Jos siis poliittista taustaa enää on kovin paljon jäljelläkään. E-ryhmän seuraajat on fuusioitu muihin toimijoihin tai surkastuneet melko pieniksi. Ehdin kyllä itsekin nähdä ajan, jolloin pienilläkin paikkakunnalla oli esimerkiksi kaksi uimaseuraa eri poliittisilla taustoilla, varmaan muillakin urheilulajeilla oli sama tilanne.
02.06.2015 13:14 Timo Järvi: Juhana: Kiitos, korjattu.

Muistan ottaneeni Sääksjärven asemasta myös pari kuvaa pohjoisen suunnasta tultaessa, mutta itse asemasta ei taida olla ainuttakaan :( Tuolloin elettiin vielä aikaa, kun ratapihaa valaisi veikeästi myös ne oikeat, mutta sähköistetyt vaihdelyhdyt. No, jatketaan kuvien etsintää, toivottavasti löytyisivät.

Jälkikäteen hieman harmittaa, ettei tullut kuvattua noitakin seutuja enemmän silloin, kun olisi pitänyt. No, eikös joku viisas ole joskus tokaissut, että se mikä tällä hetkellä tuntuu niin arkiselta, on hetken kuluttua (kadonnutta) menneisyyttä ja samalla historiaa :)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!