11.07.2015 / Varkaus

11.07.2015 Uskaltauduin laittamaan liikennepaikaksi Varkauden, vaikka juna on vasta ohittanut tulo-opastimen ja lähestymässä jyrkkää tulokaarretta.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Varkaus
Kuvaaja: Tuomas Lehti
Lisätty: 10.07.2015 23:06
Junatyyppi
H: 721
Muu tunniste
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

11.07.2015 00:14 Panu Breilin: Tässä itse asiassa varsinainen tulo-opastin ja liikennepaikkaraja on ohitettu yli kilometri sitten, eli ollaan kyllä virallisestikin Varkauden liikennepaikan puolella.
12.07.2015 15:19 Tuomas Lehti: Eli ilmeisesti se liikennepaikkaraja on sillä pääopastimella, jonka esiopastin tässä kuvassa näyttää odota seis, ja "selin" oleva opastin on vain muu pääopastin.
13.02.2018 14:48 Olli Aalto: Juuri näin. Selin tähän kuvaan oleva pääopastin ei ole mikä tahansa muu pääopastin, vaan sillä on hyvin tärkeä tehtävä, nimittäin tämän junan edessä häämöttävän Kommilan radan erkanemisvaihteen suojaaminen. Kun raudat ovat Kommilaan päin, loistaa siinä pääopastimessa silloin keltavihreä eli aja sn 35, ja sen alla olevassa esiopastimessa odota seis, joka tässä tapauksessa ilmoittaa ettei Kommilan tulotolpan tilasta ole tietoa, jota sillä antaa. Sama esiopastin ilmoittaa kulkutien ollessa Varkauden ratapihan suuntaan ratapihaa suojaavan pääopastimen tilan, se on tulokaarteessa hieman tasoristeyksestä asemalle päin.

Syy siihen, miksi Varkauden liikennepaikan tulo-opastin on peräti tuolla puolentoista kilometrin päässä junan takana, eikä vasta tuon sillan kohdalla, on liikennöintimahdollisuus vaihtoliikkeenä Varkauden ratapihalta Kommilaan tätä kautta peräyttämällä. Jos vaunuroikka on pitkä, joutuvat ainakin veturit hyvin helposti sillan tuolle puolen, ja käsittääkseni kahden liikennepaikan väliselle osuudelle joutuminen vaihtoliikkeessä ei ainakaan ennen ollut sallittua? (Varkauden liikennepaikkahan ulottuu aina Kommilan tulotolpalle saakka jossa Kmm alkaa saman tien) Siksi puolentoista kilometrin päässä on vielä kaksivaloinen pääopastin liikennepaikkarajalla Huutokoskenkin suuntaan liikennöiville, jottei vaihtoliike myöskään varaisi koko liikennepaikkaväliä aina Huutokosken tulotolpalle sakka.

Ja vastaavasti itäpäässä tulo-opastin on Könönpellon seisakkeen lähellä, jotta Akonniemen satamaraide vaihteineen saadaan Varkauden liikennepaikan sisälle. Sen kohdalla on myös Heinäveden suuntaan meneville kaksivaloinen pääopastin, jottei vaihtoliike varaisi koko 47 km pitkää Var–Hnv liikennepaikkaväliä. Ennen ratapihaa on Joensuusta tultaessa vielä yksi pääopastin puoli kilometriä Taipaleesta itään, jonka tehtävä on suojata sekä kääntösiltoja että ratapihaa. Sen alla on esiopastin, joka ilmoittaa ratapihan Pieksämäen suunnan lähtöopastimien tilan.
(Käyttäjä muokannut 13.02.18 14:52)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!