??.??.???? / Syrjäntaka, Tuulos

??.??.???? Onko tämä kortti alun perin vitsi? Kauhea aavistus kertoo , ettei ole. Sen verran vanha juttu. Vaikka rautatietä ei näy, muistuttaa kuva senaikuisesta kiskojen ylivoimasta. Kauan on tehnyt mieli, vaan en saa poikettua Syrjäntakaan. Postikortti on kulkenut kädessä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Syrjäntaka, Tuulos
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Lisätty: 27.07.2015 00:17
Muu tunniste
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella

Kommentit

27.07.2015 13:40 Tunnus poistettu: Syrjäntaka oli entisen pienen Tuuloksen kunnan keskustaajama, Nykyisin Tuulos on osa Hämeenlinnaa. Koskaan ei sinne ole rautaietä mennyt. Nykyinen Syrjäntaka, kuten muutkin kylät, mm kirkonkylä Sairiala ovat melko kuolleita paikkoja. Kaikki liike-elämä yms on keskittynyt kauppakeskus Tuuloseen Lahden maantien varteen. Jos ei tanssikansa tietäisi Kapakanmäen lavaa, ei paikasta tietäisi kukaan.
27.07.2015 14:06 Tunnus poistettu: Vielä jatkoksi: Kunnan nimi viittaa vanhaan kalastustapaan tuulastukseen, kuten vaakunakin kertoo.
Tuulos oli aikoinaan kovin kuuluisa hevosajokalupajoistaan. Oli isännän kunnia ajaa tuuloslaisella reellä.
Sedällänikin oli sellainen.
27.07.2015 20:28 Reino Kalliomäki: Pyydän anteeksi aiheuttamaani mielipahaa. Kuva kertoo mielestäni kuljetusten mahdottomuudesta noissa oloissa. Vesitiet olivat harvassa, ja vain rekikelillä voitiin kuljettaa suuria eriä hevosilla. Tämä oli paitsi kallista, myös hidasta ja lastin vahingoittumisen vaara oli suurempi. Esim. Nokian paperitehdas lähetti kymmenien hevosten saattueita Hämeenlinnaan ennen radan valmistumista Tampereelle. Sitten rahtikustannus putosi Pietariin noin kolmasosaan, puhumattakaan toimituksen nopeudesta. Eräs vanha perhetuttu kertoi Turun matkan ennen rautatietä kestäneen 2 päivää. Tutussa talossa yövyttiin puolimatkassa. Kelirikon aikaan ei matkustettu.
27.07.2015 21:38 Antti Laajalahti: Syrjäntaka tuhoutui lähes täysin 1918. Saksalainen tiedusteluosasto eteni Hämeenlinnasta Tuulokseen huolettomana olettaen ettei vastassa ole enää huomattavia punakaartin osastoja. Tuuloksen kirkolla oli kuitenkin yli 12000 punaista aseissa. Syntyi kohtaamistaistelu jossa saksalaiset kärsivät huomattavia tappioita ja Syrjäntakan kylä tuhoutui. Lähin rautatie lienee Hämeenlinnassa joten rautatietä tapahtuma ei kosketa lähemmin.
28.07.2015 16:59 Tunnus poistettu: Ei ole Tuulokseen rataa mennyt, mutta junanvaunuja kyllä kulkeutunut. Tämänkin sivuston syövereistä löytynee kuva kuuluisasta Paulan Baarista, jonka mm. MA Numminen noteerasi keskiolutbaareja esittelevässä kirjassaan!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!