??.??.???? / Koskivoimakomitean työmaa, Imatra

??.??.???? Huonosti erottuva numero ei ole samanlainen kuin kakkosessa. Laatassa erottuvat viimeiset numerot, siis 21/1922, ”3”. Nämä veturit olivat kooltansa sopimattomia isoille 75 cm:n radoille, ja teollisuudessa oli lähinnä 60 cm:n raideleveys. Kuitenkin LVR hankki no ”10”:n uutena vuonna 1928 (Ivar Lindforss), ja Läskelään oli edellisenä vuonna ehditty hankkia Pekonlahden Dickson. Nämä ”veturiympyrät” ovat meillä olleet kovin pienet. Tiedonpuutteesta ei voi olla kysymys.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Kuvasarja: Koskivoimakomitean työradat, Imatra
Lisätty: 10.09.2015 00:58
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Työmaa

Kommentit

11.09.2015 18:37 Erkki Nuutio: Veturitekniikan tuntijamme vahvistanevat, että vetoakselivälin keskellä näkyy tasavartinen telin tasausvipu. Veturi seisoo tai kaatuu siten epätasaisellakin radalla kuten kolmijalkainen tuoli. Kaksi (etu)tukipistettä on tasausvipujen keskitappien kohdilla ja yksi (taka)tukipiste oletettavasti veturin keskilinjalla laahusakselin kohdalla.
Näiden tukipisteiden puitteissa pystyvoimat vetopyöriltä otetaan vastaan niiden lehtijousilla. Otetaanko pystyvoimat laahusakselilta vastaan vain sen keskellä olevalla lehtijousella, vai onko kummallekin laahuspyörälle jousi?
12.09.2015 01:19 Reino Kalliomäki: Bingo, Erkki! Inkeroisten kuvissa tasausvipu puuttuu. Kuva http://vaunut.org/kuva/104742 . Siitä näkee kyllä kattilan vaihtumisen, mutta jousitusta en osannut katsoa. Veturit on siis tilattu huonolle raiteelle. Mahtoiko ratkaisu toimia?
26.09.2015 22:17 Ilkka Hovi: Hyvää veturinrakennustapaa on tehdä nk kolmipisteripustus. Pysyy parhaiten kiskoilla vaikka olisi hieman epätasaista. Kolmipisteripustus saadaan tässä veturissa yhdistämällä kummankin puolen vetopyörien jouset (oikealla puolella yksi tukipiste ja vasemmalla puolella toinen tukipiste) sekä laahustelin tukipisteellä. Jos veturista olisi Inkeroisilla otettu tasausvipu pois, mitä epäilen ettei, olisi pyöräkertojen akselipainot toisistaan poikkeavia. Epäilen että veturi olisi tällöin suistumisherkkä.

Laahuspyörän tuen piirustus kts http://vaunut.org/kuva/105105?a=1. Jousitus on kahdella kierrejousella ja
kummankin puolen laakeripesät on yhdistetty standardi U-palkilla ("ylösalaisin") johon jousituppelo lepää.
Jouset osan 3 sisällä. Kuva on Jokioisten Lokomon valmistamasta 0-4-2T veturista, joten voidaan arvata tämän rakenteen olevan muissakin vetureissa käytössä. (ainakin kolmessa esim valmistusnumerot 19, 20 ...)

Vielä kolmipisteripustuksesta. Esim 2-6-0 vetureissa etuteli ja etummaisella vetopyöräparilla oli yhteinen ripustus. Käyttöpyöräkerta ja takimmainen vetopyöräkerta oli ripustettu kuten kuvassa.
01.10.2015 15:00 Reino Kalliomäki: Kiitos kommenteista! Isommissa vetureissahan tasausvivuston käyttö on yleistä, mutta en vielä älynnyt sitä käytetyn 0-4-2 - tyypeissäkin. Tosiaan, kaikissa vanhimmissakin, joista löysin tietoa. Inkeroisissa tehtiin suurehko remontti (erään korjausmiehen mukaan), mutta uskoin kuvista näkeväni myös tasausvivun poistetun. Ei varmaankaan, Ilkka on oikeassa. Lisäselvennystä kuvassa http://vaunut.org/kuva/105249 . Akselipainon kohtalaisen suuriinkin eroavaisuuksiin johti meillä tarve lisätä halkotilaa. Ainakin Eskolassa mainitaan taka-akselin jousitusta vahvistetun.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!