??.??.1920 / Äänekoski

??.??.1920 

Kuvakortti, jonka isotätini lähetti isälleni Äänekoskelta 12.7.1925: Näkymä idästä länteen Äänekosken yli kartonkitehtaalle. Kuva saattaa olla otettu Hiskinmäen alla sijainneen Äänekosken vanhan rautatieaseman katolta.

Edessä on kapearaiteisen Äänekoski-Suolahti -rautatien kartonkitehtaalle johtava raide. Raide kaartuu kuvan vasemman reunan ulkopuolella kosken yli tehtaalle.
Etualan rakennus on hollikunnan mylly. Kosken takana vasemmalla on ehkä vesivoimalaitokseen liittyvä rakennus ja keskellä kuvaa jykevin rakentein varustettu koppi, jonka kattoa on käytetty myös uimahyppytelineenä. Näiden takana on tehtaan vesikanava ja sen takana vasemmalla ja keskellä kartonkitehtaan rakennukset, joiden takana höyryvoimalaitoksen piippu. Tehtaan konttorirakennus on niiden takana oikealla ja sen takana on varasto- tai tallirakennuksia.

Siitä ei ole tietoa, kenen ottama kuva on. Se on ajalle tyypillinen postikortin kokoiselle kartongille vedostettu valokuva, jonka taustapuolella ei kuitenkaan ole postikorttipainatusta.

Kuvan ajoittamista auttanevat havainnot: hiokkeen kuivaustorni on purettu, paperikonehallin korokeosa häämöttää höyryvoimalaitoksen piipun vasemmalla puolella. Höyryvoimalaitos piippuineen on tietenkin vielä vanha, sillä uuden rakentaminen alkoi juuri kortin lähetysvuonna 1925.

Kuva on lisätty myös Pukkimäen sivuston kuva-arkistoon: http://www.arkistot.info/pukkimakea/ : Historia / Alueen historia / Valokuva-arkisto / [Kartonki ja paperi] / kuva1275.

Ja sitten vähän muutakin taustatietoa:
METSÄLIITON SELLULOOSA OY, ÄÄNEKOSKEN TEHTAAT elma.elka.fi/ArkHistory/M060.DOC
http://www.arkistot.info/pukkimakea/valo​kuvia/valokuvat/gallery/index.php
http://intra.aanekoski.fi/100v/images/st​ories/kuvat/vuosikymmenet/
aksa.fi/ramin-kortit-35-tama-kart​onkitehdas-antoi-sysayksen-teollisuudelle-ja-sai-laukaan-kiehumaan/
aksa.fi/ramin-kortit-36-kun-passi​nradan-rakentajat-saivat-suurenteluvimma​n/
aksa.fi/ramin-kortit-51-hittikort​tisarja-sadan-vuoden-takaa-esitteli-aane​koskea-monipuolisesti/

EDIT: Kuvateksti on kirjoitettu kokoaan uudestaan.
PS Vorgin alusta näkyy rikkovan linkit jopa niin, että pelkäksi tekstiksi kirjoitetut linkit eivät kopioituina toimi, kun keskelle linkkiä on generoitu jokin merkkikoodipätkä. Kun kopiot linkin selaimen osoiteriville, deletoi linkin keskeltä koodipätkä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Äänekoski
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Lisätty: 20.10.2015 16:08
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

20.10.2015 20:08 Miika Hämynen: Äänekosken tehtaasta löytyy yllättävän vähän kuvia vorgista, tuossa yksi: http://vaunut.org/kuva/62546
20.10.2015 20:48 Kurt Ristniemi: Tämä kuva on otettu selvästi enemmän oikealta kuin Mikan linkkaamaa kuva.
Se on myös selvästi myöhemmältä ajalta: Vasemmalla olevaa poikkipäätyistä rakennusta on siinä korotettu yhdellä kerroksella, jolloin rakennus on muuttunut yksinkertaisen harjakattoiseksi. Sen etualalle on rakennettu korkea poikittainen rakennus. Tämän kuvan etualan raidetta ja makasiinia siinä ei rajauksen vuoksi näy lainkaan.
20.10.2015 22:48 Mikko Ketolainen: Kyseessä oleva koski on nimeltään sama kuin paikkakuntakin. Kosken vastarannalla on paperi ja kartonkitehdas. Tuo piippu näyttäisi olevan aikaisempi korkea piippu, joka tehdaskirjan mukaan oli jäänyt rakennusten keskelle. Uusi piippu rakennettiin toiseen kohtaan 1920-luvun alkupuolella ja siinä oli vuosiluku 1925. Tässä kuvassa sitä piippua ei vielä ole, joten kortti ei ole tuolta vuodelta 1925. Tuota etualalla olevaa rakennusta en tiedä mikä se on.
23.10.2015 08:39 Kurt Ristniemi: Tämä kuva on nyt myös Pukkimäen ja Äänekosken tehtaiden historiaa kuvaavalla sivustolla http://www.arkistot.info/pukkimakea/ : Historia / Alueen historia / Valokuva-arkisto / [Kartonki ja paperi] / kuva1275.
Sain sivuston hoitajalta tietoja kuvatekstiä varten, ja kuvateksti on nyt kirjoitettu kokonaan uudestaan.
(Käyttäjä muokannut 23.10.15 12:43)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!