01.10.2015 / Belfast, Pohjois-Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta

01.10.2015 Tämä kaksikerroksinen telijohdinauto on liikennöinyt Belfastissa vuosina 1948 – 1968. Sarjan koko on ollut 245 autoa, joista viisi on säilynyt ja tämä on ainoa entisöity kappale. Entisöintityö on alkanut huhtikuussa 1995 ja auto on entisöity täysin ajokuntoiseksi. Näin kerrotaan ajoneuvon infotaulussa. Mitähän kuljettaja on tehnyt, kun virroittimen orsi on ”tipahtanut” ajolangalta?

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Siitari
Kuvasarja: Museokuvia Ulster Folk & Transport Museum museosta
Lisätty: 01.11.2015 09:32
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Ulkomaat

Kommentit

02.11.2015 12:39 Pasi Seljas: Jospa näissäkin oli samanlaiset kelaimet, kuin suomalaisissa rollikoissa. Nehän kiskaisivat virroittimet nopeasti alas etteivät langat vahingoitu. Virroittimien tyvessä olevat jouset pitivät huolen ylhäällä pysymisestä.
02.11.2015 13:48 Juhana Nordlund: Tuon aikakauden johdinbusseissa kelaratkaisu oli hyvin yleinen. Googlaamalla löysin kuvamateriaalia, josta päätellen Belfastin kaksikerrosjohdinautoissa ei ainakaan kaikissa tapauksissa ollut näitä keloja. Linkki: http://members.shaw.ca/sfu/Belfast-246-1​261.jpg . Linkin johdinauto ei ole täysin samanlainen kuin yllä näkyvä ajoneuvo.
03.11.2015 08:27 Hannu Siitari: Tässäpä onkin mielenkiintoinen aihe. Kuinka tuo kelaimen tekemä virroittimen alaskiskaisu oikein toimii? YouTubessa on kaikenlaista liikkuvaa kuvaa Belfastin johdinautoista ja ne löytyy hakusanoilla Belfast trolleybuses. Pätkässä Trolleybus Days in Belfast chunk 2/4 sanotaan, että bussin rakenteessa olisi joku banbukeppi, jolla langalta pois tipahtanut johtimen orsi ohjataan takaisin langalle. Tämä tieto erittäin suurin varauksin, sillä juuri tuon kohdan selostuksesta on vaikea saada selvää.
03.11.2015 12:35 Juhana Nordlund: Joidenkin järjestelmien johdinautoissa ei ole aisoihin "naruyhteyttä". Ajoneuvoissa on yleensä mukana instrumentti, jolla virroitintangon voi asetella kiinni ajolankaan tai ottaa virroitin ajolangasta alas. Ainakin Salzburgissa toimittiin tällä tavoin. Naruttomia virroitintankoja on tietenkin myös niillä paikkakunnilla, joissa virroitinten hallinta on "koneellistettu" ts. kuljettaja ohjaa virroittimia ohjaamosta nappuloita painamalla. Johdinautokuvalinkkejä: http://koti.kapsi.fi/finlayson/ja-kuvali​nkit.htm . Linkit ohjaavat minun kotisivutilassa oleviin kuvastoihin. Suurin osa kuvista on vuosilta 2009 - 13.
04.11.2015 08:00 Hannu Siitari: Vielä jäi yksi selvitettävä asia, jota en tiedä: Johdinauton aisan päässä on "kouru", joka seuraa ajojohtoa. Kuinka tuo kouru laitetaan oikeaan asentoon, kun on kyseessä kaksikerrosbussi? Yksikerroksisessa kuljettaja voi vetää aisan niin alas, että pääsee tähän kouruun käsiksi paksut kumikäsineet kädessä. Näin ainakin Tallinnassa. Kourussa täytyy olla nivel, jotta bussi voi liikkua sivusuunnassa johtimien alla.
04.11.2015 09:06 Juhana Nordlund: Tarkoittamasi "kouru" on u-palkin muotoinen (pienikokoinen) laahain. Siihen käsiksi pääseminen saattaa vaatia joskus tiettyä kekseliäisyyttä. Itse virroitintanko varmaankin on joissakin tilanteissa syytä kääntää sivusuuntaan ja sitten taivuttaa sitä alas päin sen verran, minkä pystyy. Kaksikerroksinen bussi on kyllä aika korkea, joten en tästä pysty sanomaan, riittääkö tämä kikkailu yksistään vai tarvitaanko jotain muutakin. Virroitintanko on yleensä melko pitkä, ehkä pidempikin kuin miltä se usein näyttää, joten tangon pään ja laahaimen saaminen ihmisen korkeudelle ei välttämättä ole kovin hankala juttu.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!