??.??.1972 / Sääksjärvi (vanha)

??.??.1972 Sehän on proto-suojahäkistä tuttu 1079. Etualalla Tampereen suunnasta vanhalle asemalle johtavat raiteet. Melkein pääsi karkuun. Auto varmaan liikkui vielä uloshypätessä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 09.11.2015 14:05
Junatyyppi
T:
Muu tunniste
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

09.11.2015 16:20 Pasi Seppälä: Tummanpuhuvan tyylikäs juna veturia ja vaunuja myöten. On kyllä jälleen hieno historiatallenne.
09.11.2015 22:37 Mikko Mäntymäki: Hieno kuva tutuista maisemistä, tuota radan länsipuolta tuli varmaan vuosien varrella käveltyä useita satoja kilometrejä.
10.11.2015 00:13 Jorma Toivonen: Sauhutellaanko tässä "väärää puolta" kohti Tamperetta? Oliko osuus suojastettu jo molempiin suuntiin? Hieman on vielä vetoa Ristolla, mutta piakkoin on valtaventtiili tuupattava kiinni ja aletaan rullailemaan kohti Perkiön sn35:n vaihteita.
10.11.2015 00:59 Mikko Mäntymäki: Hitto kun olisin saanut nähdä tämän ajan, paljon parempaa kuin nykyajat että kaikki tutut reitit aidataan...
10.11.2015 02:03 Kimmo T. Lumirae: Ei kai sitä ollut suojastettu molempiin suuntiin ennen sähköistystä eikä ihan heti sähköjenkään tultua?
10.11.2015 17:23 Mikko Mäntymäki: Molemmin puoleinen suojastus tuli vasta nykyisen opastinjärjestelmän yhteydessä, Tampere tavaran etelän tulo-opastimet oli vähän aikaan vanhan järjestelmän mukaisia kummallakin puolella, ne poistuivat rataoikaisun yhteydessä. Jotain ne oppivat että epävirallinen ylityspaikka sai rataoikaisun yhteydessä alikulun pärrinkoskella.
10.11.2015 18:45 Mikko Mäntymäki: Olisiko ratapihakaaviota tältä ajalta kun ei vaihteet tunnu täsmäävän 1984 kaavioon jos oikein muistin?
10.11.2015 19:21 Timo Järvi: Sen verran kuvasta käydystä taustakeskustelusta on syytä mainita, että juttelin Reinon kanssa tovin tästä kuvasta. Kuva oli ikäänkuin kenkälaatikko -hylkytavaraa, jos sen julkaisukriteereinä pidetään vain kuvan terävyyttä ja laatua. Sain onneksi Reinon ylipuhuttua lisäämään tämänkin kuvan, koska kuvalla on oma historiallinen arvonsa ja se on myös pala menneisyyttä seudusta, josta on saatavilla varsin vähän kuvia. Okei, kuvia on varmaan vuosikymmenten saatossa otettu, mutta ne pitäisi saada tietoon ja talteen piirongin laaatikoista pölyttymästä.

Noin yleisesti ajatellen, vorgiin lisättäville kuville on toki olemassa omat julkaisusuositukset. Nykyisen vahvan digitalisaation ja megapikseleiden lomassa vain usein unohtuu, että onnistunut kuva on usein muutakin kuin optimaalisissa olosuhteissa otettu ja kliinisen terävä ja tarkka "vuosisadan kuva". Ehkä jonkun mielestä tämä kuva ei ole sieltä onnistuneimmasta päästä. Asiat on kuitenkin asetettava oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä kuva on otettu 70-luvulla silloisella kamerakalustolla, joka ei tietysti pärjää nykyajan laitteille. Kuitenkin tilanneotoksena ja silloisen asemamiljöön ikuistajana kuva on varsin onnistunut, eli tältä osin vuosikymmenten takaa otetulla kuvalla on enemmän painoarvoa kuin pelkillä kuvan teknisillä laatuseikoilla.

Olkoon tämä nyt ikäänkuin kannustus sille, että itse otettujen vanhojen kuvien julkaisun kanssa ei kannata olla liian kriittinen. Monesti sillä kuvan sisällöllä on katselijalle ja rautatieharrastajalle enemmän merkitystä kuin sillä, onko kuvan sommittelu tai valotus aivan prikulleen optimaalinen ja kohdallaan.

Sen verran kuvan tietoja voisi korjata, että Sääksjärvi (vanha) lienee oikeampi kuvanottopaikka jo pelkästään kuvan ajankohta huomioiden. Kuvan ottopaikka on nimittäin Sääksjärven vanhan aseman pohjoispään tasoylikäytävän tuntumassa ja etummaiset raiteet ovat aseman eteen johtaneet raiteet.

Joka tapauksessa on hienoa, että tämäkin kuva päätyi näille sivuille. :-)
10.11.2015 23:38 Niklas Savinsaari: Ja "vasenta vääräähän" siinä lasketellaan kohti Perkiötä. Edelliset vaihteet jotka ovat voineet tuolle puolelle johtaa, ovat olleet Lempäälän pohjoispäässä. Ja seuraavat joista pääsisi "omalle puolelle", ovat Perkiössä. Pitkä väli siis "yksiraiteista" tmv. Lähtöopastintahan ei ole, joten lupa on tullut muulla tavoin. Molemminpuolinen linjasuojastus ja opastimet otettiin tässä käyttöön vasta uusien turvalaitteiden myötä keväällä 1998.
11.11.2015 01:04 Jorma Toivonen: Timoa kompaten, omasta mielestään epäonnistuneista kuvista löytyy lopultakin paljon mielenkiintoisia asioita - kiitokset painostuksesta.

Aikoinaan näissä tapauksissa oli ongelmia (ei radiota Ristossa - punainen Jt-ilmoitus kaapattiin Lempäälässä ?), oliko lupa tulovaihteelle vaiko tuloraiteelle, varsin tulkinnanvaraisia nuo ilmoitukset olivat tuolloin...

Sattuipa aikoinaan P67:llä (6.6.-83), yllättäen Tu-Hl liikennöitiin yksiraiteisena vasenta puolta ja lupa oli tulovaihteelle. Veturimiehistö tihrusteli Hämeenlinnaa lähestyessään näytettävän lupaa ajaa (käsiopaste "aja") tuloraiteelle. Lopultahan tuo vihreä lippu havaittiin alkukesän vihertävän taustasta erottuvana (opasteen antaja oli hälytyksen saatuaan pukeutunut ensimmäiseen saatavilla olevaan asusteeseen - maastopukuun).
06.12.2015 02:19 Sakari Kestinen: Ja vasemmalle "erkaneva" raidehan oli vanha pääraide, joka jätettiin paikallisjunia varten paikalleen rataoikaisun jälkeenkin. Asemarakennus laitureineen kun jäi kauas uusista pääraiteista…

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!