12.11.2015 / Viipuri

12.11.2015 Papulan linjan raitiovaunu kiipeämässä rautatien ylittävälle sillalle tai palaamassa sieltä. Oikealla lienee vanha rautatieasema ja Eliel Saarisen luomus taitaa jäädä julkisivun osalta asuintalon taakse.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Viipuri
Kuvaaja: Hannu Siitari
Kuvasarja: Vanhan Wiipurin raitiovaunut
Lisätty: 15.11.2015 17:12
Muu tunniste
Sekalaiset: Raitiotie

Kommentit

16.11.2015 09:49 Erkki Nuutio: Hieno kuva, joka osoittaa vanhan aseman ja valmistuvan aseman keskinäistä sijoitusta. Laiturien välissä oleva ravintolarakennus päätyineen näkyy mainiosti ja itse asemarakennuksesta näkyy päähallin kupukatto ja jäljelle nykypäivään säilynyt tavaratoimisto.

Uuden asema- ja ravintolarakennuksen välissä näkyisi työmaata ja vaikuttaisi, että vanha asemarakennus on joko juuri edellä ollut tai on edelleenkin käytössä. Uusi asema valmistui loppukesällä 1913, joten vaikuttaa että kuvan ajoitus olisi 1912-1913 .

Papulan linja oli yksiraiteinen. Pysäkillä olevat ihmiset vihjaavat että raitiovaunu tulee kohti ja poimii heidät.
28.11.2015 08:00 Hannu Siitari: Enpä huomannutkaan, että aivan kuvan keskellä on pysäkki ja pysäkillä vaunua odottavia ihmisiä. Viipurin raitiovaunujen vuoroväli oli 7,5 minuuttia ja kun raide oli kaksisuuntainen, niin voisi olettaa, että kuvassa oleva vaunu on tosiaankin menossa keskikaupungin suuntaan ja pysäkkiä kohti. Ajolangat ja virroitin ovat hävinneet kuvaa väritettäessä. Vanhan ja uuden rautatieaseman lisäksi mielenkiintoinen kohde on edessä oleva viheralue. Kartan mukaan kolmio on suorakulmainen, 90 asteen kulma on kuvan vasemmassa laidassa. Viipurin raitiotiet kirjan ensimmäisellä aukeamalla on kartta vuosilta 1913 - 1914. Sen mukaan raide kiertäisi viheralueen etupuolelta suorakulmaisen risteyksen kautta. Todennäköisesti kartassa on virhe.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!