14.10.2015 / Huutokoski

14.10.2015 Huutokosken asemalla (Joroinen). Kuvan julkaisu asemarakennuksen nykyisen yksityisomistajan luvalla.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Huutokoski (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Jukka Joutsi (Lisännyt: )
Lisätty: 22.11.2015 08:03
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

22.11.2015 11:56 Markku Kari: Ollaanko samaa mieltä, että tässä kuvassa ei ole todellisuudessa mitään mikä vaatisi joltain luvan julkaisuun? Siis yksityisyyssyistä.
Kohteliaisuus on tietysti eri asia.
22.11.2015 23:58 Mika T. Polamo: Mukavaa että omistaja on ollut suopea.

Laki24* sivustolta löydettyä:

Rikoslaki 24

11 § (9.6.2000/531)
Määritelmä

Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut ja asuttavat alukset, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.

----

Toisaalta taas muistan että kotirauhan piiriin kuuluuvaa aluetta ei saisi kuvat, mutta rajanveto on hankalaa. Mukavaa että omistaja on ollut suopea. Rajanveto ilman aitaa saattaisi olla hankalaa. Aidan yli ei ainakaan räpsiskellä ilman lupaa.


Ai niin, totesinko jo että mielestäni on mukavaa että omistaja on ollut suopea.

* Saattaa toki olla höpösivusto, tuokin.
23.11.2015 08:42 Tuomas Pätäri: Kotirauhan määritelmää käytetään salakatselupykälässä, missä on aika selvästi ilmaistu, että kuvauksen osalta kotirauhan suojaa nauttivat vain kotirauhan piirissä olevat ihmiset, ei rakennukset:

--------------
6 § (9.6.2000/531)
«Salakatselu»

Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa

1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka

2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,

on tuomittava «salakatselusta» sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
---------

Koska tämä on ymmärtääkseni ainoa sovellettavissa oleva kuvausta rajoittava pykälä, olen samaa mieltä, että kuvassa ei ole mitään mikä vaatisi keneltäkään mitään lupia julkaisuun. Aita ei asiaan vaikuta, Googlen kuvausautokin räpsii kuvia aitojen yli mutta silti StreetView-aineistossa on sutattu vai ihmiset, ei pihat. Se ei tietenkään poista sitä tosiseikkaa että luvan pyytäminen on ollut kohteliasta ja omistajan suopeus on ollut mukavaa.
23.11.2015 08:58 Tuomas Pätäri: Tästä tuli mieleen että Googlen kuvausauton Suomen valloituksen alkuvaiheilla oli muistaakseni jotain pientä vääntöä lain tulkinnasta, sillä tuossahan menee iloisesti kuvaaminen ja julkaiseminen sekaisin. Muistaako kukaan tälläista mediassa ollutta (mitään oikeuskäsittelyjä ei tainnut olla) keskustelua? Sinänsä pykälä kieltää vain kuvaamisen, joten jos sitä tulkitsisi tiukasti, mahdollinen rikos syntyisi aina jo kuvaustilanteessa joten kuvan julkaiseminen ei itsessään ole koskaan luvallisista/luvatonta, paitsi erityistapauksessa, jota säätelee "Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen" -pykälä.
25.11.2015 03:43 Jari Hämäläinen: Saksassa oikeuslaitos otti toisenlaisen kannan Google Street View kuvauksiin. Suomessa pirttien kuvaaminen kadulta käsin on sallittua, mutta tosiaan tunnistettavat henkilöt pitää maskata - vaikka ihan varmuuden vuoksi.
25.11.2015 09:53 Markku Kari: Jari tarkoittanet että kotirauhan piirissä (nuo Tuomaksen kirjoittamat) olevat henkilöt?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!