??.??.???? / Viipuri

??.??.???? Raitiovaunuliikennettä Torkkelinkadun ja Karjalankadun (myöh. Mannerheiminkadun) risteyksessä. Taustalla rautatieasema. Etualalla oleva vaunu on ajamassa Papulasta Kolikkoinmäen-Kelkkalan suuntaan ja pysäkillä seisoo todennäköisesti Ristimäeltä Linnansillalle menossa oleva vaunu. Kuvaajan selän taakse jatkuva raide vie vaunuhalliin. Kääntymässä näyttäisi olevan MAN-vaunu sarjasta 13-18 ja pysäkillä ASEA-vaunu sarjasta 1-12.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Viipuri
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Hannu Siitari)
Kuvasarja: Vanhan Wiipurin raitiovaunut
Lisätty: 27.12.2015 22:41
Muu tunniste
Sekalaiset: Raitiotie
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

28.12.2015 13:58 Heikki Jalonen: Tässä kuvassa autoperusteinen ajoitus on melkoisen vaikeaa. Vain pari autoa on näkyvissä ja nekin huonosti.

Etummainen auto on melko pieni. Maskin alakulman perusteella se on luultavasti DKW (1935...). Taaempana on jokin 1920-luvun kanttivaunu. Tässä jäävät siis itse valokuvan aikahaarukan piikit melko lavealle.

Autojen vieressä nojailee jotain merkillisiä tolpan tapaisia. Wiipurin Kaupungin pysäköintipolitiikkaa; hankaloittamisen varhaishistoriaa; maailman ensimäinen klämppi?
28.12.2015 16:12 Hannu Siitari: Kuvasta löytyy monta mielenkiintoista detaljia, kun sitä katselee vähän pidempään. Lähimmän keskellä katua olevan ajojohtimien kannatinpylvään juurelta taitaa löytyä vaihteenkääntörauta. Kannatinpylväät oli rakennettu hevosliikenneaikakaudella ja hevoset osasivat ne kiertää, mutta autoilijat eivät. Torkkelin- ja Karjalankaduilta poistettiin keskellä katua olevat raitiotiejohtimien pylväät vuosina 1938 ja 1939, jotka olivat liikenteelle vaarallisia ja monien katujen valaistusta parannettiin juuri ennen talvisotaa. Tämä tieto löytyy sivulta http://www.virtuaaliviipuri.tamk.fi/fi/h​istory . Kuvassa oleva risteys on ollut maantieliikenteen 0-piste Viipurissa. Kuvassa näkyy tienviittoja Viipurin ympäristöön ja soikea valkopohjainen paikannimikyltti.
(Käyttäjä muokannut 28.12.15 16:20)
31.12.2015 18:57 Hannu Siitari: Kadun reunassa autojen välissä olevien kaiteiden merkitys selviää parista kuvasta kirjassa Viipurin raitiotiet. Puurivi ei kasva jalkakäytävällä vaan ajoradalla. Kaiteet ovat liikenteen kulkusuuntaan nähden puiden takana ja estävät autojen peruuttamisen puuta päin.
20.10.2019 19:28 Petri Soronen: Hieman samasta kohdasta otettu tämän kesän streetview kuva https://goo.gl/maps/uoG3pfYkiypXD3b2A

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!