??.??.2015 / Kormun turvesuo, H.G.Paloheimo Oy

??.??.2015 Oikein muistat, Esko! Paloheimolla oli "monta rautaa tulessa", enkä ole saanut selvyyttä RLR:n ulkopuolelle jäävästä kalustosta. Tervakoskella asuessani tunsin hyvin Aarno Markion (hänen isänsä oli RLR:n "työnjohtaja"). Aarno kertoi monet tarinat , ja järjesti vanhoja kuvia. Oheinen on Simplex 20/28, jota valmistettiin 1927 alkaen. Ensin moottori oli 30 hv diesel tässä tyypissä, myöhemmin 40 hv. (A Guide to Simplex Narrow Gauge Locomotives, Hall&Rowlands, 2001). Vetureita oli enemmän kuin yksi, ja niitä käytettiin milloin turvesuolla, milloin tiilitehtaalla. A. kertomuksista ei kyllä tule mieleen, että Paloheimo Oy olisi milloinkaan ostanut käytettyä veturia. Tosi sekasotkun aiheuttavat turvejauhetehtaalle 1910-luvulla hankitut 7 öljyveturia. Tiedetään, että yksi myytiin varhain Leteensuolle (Resiina 1981/4), ja yhdestä on säilynyt kuva Riihimäellä. Julkaisen sen myöhemmin. Ensi hätään voi katsoa netistä http://www.ryttaren.nu/ . Kyseessä on prikulleen Warrant-veturin näköinen kone. Kaikkia seitsemää ei sanamuodosta päätellen hankittu kerralla, eivätkä ne välttämättä olleet samanlaisia. Leteensuon huonossa kuvassa se veturi kyllä näyttää samalta.(mm. Kansallisromantiikkaa Talouselämässä, V.Annala 1954). Samassa kirjassa mainitaan s. 105: "Valtiovallan kiinnostusta...Valtionrautatiet sai määräyksen...Kahteen veturiin asennettiin ... Hj. von Porat´in keksimät laitteet, jotka tekivät turvepulverin käytön mahdolliseksi ... paloi tasaisena liekkinä antaen hyvän lämpötuloksen." Tehdas kuitenkin räjähti, sitä koetettiin rakentaa uudestaan, mutta 1917-18 yritys päättyi.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 06.02.2016 15:25
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella

Kommentit

07.02.2016 02:07 Eljas Pölhö: "Tiilitehtaalla" taitaa tässä tarkoittaa lähinnä Santamäen Tiilitehdasta Lopella, missä käytettiin Simplexiä. Toinen paikka oli Paloheimon Kolsan Tiilitehdas Jokelassa, missä myös Simplex oli se savijunan veturi. Jokelan kolmesta tiilitehtaasta Kolsan tiilitehdas oli se, joka oli radan itäpuolella heti Jokelan asemalta pohjoiseen lähdettäessä. Riihimäen tiilitehtaalla (sillä joka paloi 29.4.62 Kouvolan suunnan radan ulkokaarteessa) oli toisenlainen veturi. Tosin näiden siirtely oli niin helppoa, että myös siellä on saattanut olla Simplex tilapaisemmin käytössä. Siihen Riihimäen Sahan luona olleeseen tehtaaseen tuotiin savi kuorma-autoilla kauempaa.
07.02.2016 11:38 Pekka Porkkakoski: Riihimäen tiilitehtaalla oli kaiketi Valmet Move 1 vuodelta 1947.
08.02.2016 22:16 Reino Kalliomäki: Valmet toimitti Move 1 veturin H.G.Paloheimo Oy:lle. Tiilitehtaista vain Santamäen nimessä ovat nuo kirjaimet H.G. En ole tietoinen siitä, missä veturia käytettiin.
08.02.2016 22:34 Eljas Pölhö: Riihimäen Tiilitehtaalla käytettiin Fordin moottorilla varustettua veturia. Se viittaisi Move 1A:han. Kuitenkin ihmettelen, kun tehtaan veturin sanottiin olleen erityisen nopean ja sitä tavallinen Move 1A ei ollut.
08.02.2016 23:30 Jorma Toivonen: Riihimäen tehdashan taisi pääasiassa tuottaa salaojaputkia, samoinkuin Riihimäen Sahan liepeille noussut uudisrakennus. Tuotanto taisi vähitellen hiipua, kun maahan alettiin upottamaan muovisia putkia. Tiilien valmistuksesta huolehtivat Santamäki ja Kolsa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!