??.??.???? / Tornio asema

??.??.???? Vanha valokuva

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tuntematon/Matti Parkkonen (Lisännyt: Matti Parkkonen)
Kuvasarja: Asemarakennuksia postikorteilla
Lisätty: 05.04.2016 18:15
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Muu rakennus
Sekalaiset: Henkilökunta, Matkustaja
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

05.04.2016 21:18 Reino Kalliomäki: No mutta! Mikä se tämä nyt sitten on. Olen kuvitellut, että oikeanpuoleinen vanha asemarakennus vuodelta 1903, ja monelle tutuksi tullut tiilinen vuodelta 1928 ovat Tornion ainoat asemarakennukset, kts kuvat http://vaunut.org/kuva/42718?liikp1=1841 ja http://vaunut.org/kuva/64301?liikp1=1841 . Kumpikin rakennus on yhä jäljellä. Niiden välissä on tyhjä aukio. Onko jotakin rakennusta siirretty?
06.04.2016 10:36 Erkki Nuutio: Radan varrella -kirja kertoo, että suojellulta asema-alueelta tuhopoltettiin syksyllä 2000 tavara-asemarakennus. Tarkoitettiinko vasemmanpuoleista rakennusta, vai häipyikö se jo aikaisemmin? Tämä kuva lienee 20-luvun alkuvuosilta.

Yhdysrata (1919) myöhästyi valtavasta sota-ajan liikenteestä Ruotsin pelkoviivyttelystä johtuen, mutta 2.1917 otettiin käyttöön köysirata Tornion asemalta Haaparantaan. Se tarkoitti valtavaa tulevaa ja lähtevää tavaramäärää ja sitä varten tiloja tullaukselle ja tilapäiselle säilytykselle tavaramakasiinissa. Samoin tarvittiin tiloja kummankin suuntaista sotavanki-invalidiliikennettä varten. Alueella oli lasareetti sotainvalideille, jossa sänkyjä ainakin parillekymmenelle. Kaskimiehen Valtionrautatiet -kirjan kuva lasareetista (s.86) viittaisi ylläolevaan rakennukseen.

Rakennuksen täytyy olla viimeistään vuodelta 1915, mutta ehkä jo 1910 vaiheilta. Olisiko se ollut alunperin venäläisten rajavartiosotilaiden ja santarmien käytössä ja kasarmina. Laillinen liikenne joen yli kulki vuodesta 1903 SVR:n höyrylautan avulla ja lauttalaituri oli aseman luona. Itsenäistymisen jälkeen junat pääsivät Haaparannan ja Tornion välille, joten tulli ja rajavartio varmaan tarvitsivat silloinkin rakennusta.
07.04.2016 11:07 Erkki Nuutio: Tornionlaakson maakuntamuseon selvityksessä Torpinmäki 2002 ( http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsove​llus/rekisteriportaali/raportti/read/asp​/hae_liite.aspx?id=116168&ttyyppi=pdf&ka​nsio_id=851 ) on käsitelty asema-alueen ympäristön vaiheita I ja II maailmansodan aikana ja jäljellä olevaa rakennuskantaa.
Selvityksessä on ote asemapäällikkö Jolman muisteluksesta (Rautatieläinen 15.10.28):
" Aluksi invalidien suojaksi sisustettiin Postihallituksen omistama suuri makasiini. Kyseinen makasiini oli kuitenkin vain tilapäinen ja nopeasti oli rakennettava talven varalle sopiva suoja säännöllisiä kuljetuksia varten. Siihen tarkoitukseen päätettiin rakentaa suurenmoinen ryhmä rakennuksia - parakkeja - aseman läheiselle niitylle. Siitä tuli lopuksi pienoinen kaupunki asuntorakennuksineen,keittiörakennuksineen, saunoineen, vesijohtoineen ym. Tämän alueen suomalaiset ristivät Rampalaksi. Alueen kaikki rakennukset tuotiin Pietarista pikakuljetuksena."

Oheisen kortin vasen rakennus kuului siis Postihallitukselle. Siitä on kuvia Kaskimiehen toimittamassa Posti- ja lennätinlaitos -kirjassa (1937). Postin ja sensuurin toiminnasta Torniossa I maailmansodan aikana on tarinaa myös Suomen postin historia -kirjan I osassa. Tarina perustuu laitoksen silloisen pääjohtajan Pietari Jamalaisen muistelmiin: "Suomen posti I maailmansodan pyörteissä" Postitorvi 5-11/1955.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!