??.??.???? / Karunki

??.??.???? Hevosilla on ollut kysyntää. Etenkin, kun osa liikenteestä ylsi ylös jokilaaksoa aina jäämerelle saakka. Kokoelma Antti Roivainen

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Karunki (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Mia Green (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Kuvasarja: Tornio ja Karunki 1914 – 1918
Lisätty: 07.06.2016 00:11
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

15.03.2020 14:37 Erkki Nuutio: Kuvan hevoset kuuluvat pika-ajureille ja palvelevat siten yksittäisiä matkustajia. Siirtokuormia Karunki-Karungi -välillä vievät hevoset kuormarekineen ovat ilmeisesti toisaalla. Siirtokuljetusten ja pika-ajurien touhuista kertoo Tornion lehti 5.3.1915 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma​lehti/binding/1319667?page=2 . Ote kirjoituksesta "Liike Karungissa ja eläinsuojelus" :

Heti liikkeen auettua Karunkien asemien välillä kiinnitti Tornion Eläinsuojeluyhdistys tarpeen waatiman huomion mainitulla wälillä tapahtuwaan hewosliikkeeseen. Matka tosin ei ole pitkä, 2700 m , mutta moneen kertaan ajettuna uuvuttaa raskaita kuormia wetäwiä hewosia.

Olkoon alussa mainittuna harwinaisen järjestelmällinen Karl Boström liikkeen toiminta: hewoset owat terweitä ja hywiä, wieläpä woimasuhteissa arwosteltuja, mutta kaikki tuo ei wielä woi säästää liikarasitusta, warsinkin huomioon ottamalla yleisesti käytetyt liian suuret kuormat keliin ja korkeisiin rantatörmiin suhteuttamalla.

Suom. kansanlasku sanoo "Keli kuorman kulettaa, hewonen liikkeelle panee." Se pitää paikkansa wieläkin.
Harwoin näkee 1000 kg kewyempää kuormaa olipa hewonen suuri tai pieni, keli hywä tahi huono, mutta sitä paljonkin raskaampia. Kun wielä on kireä pakkanen, tahmea keli ja rantatörmien korkeus wähintän 5-7 m, ei tule kummeksua jos hewoset owatkin aamusta iltaan läpimärkinä ja uupuneen näköisiä.

Tawallisesti käywät wälin kolmasti, jos kuorma on molemmin puolin wietäwä. Jos paluumatka tehdään tyhjänä, ajetaan wäli wiidestikin päiwässä. Kerrottiinpa muutaman liikkeen waatiwan päiwäpalkkahewosiltaan 8:nkin kuormaa päiwässä pienellä päiwärahan korotuksella. Toiwottawasti lienee huhu perätön.

Pika-ajureita on noin 30 kummassakin Karungissa wälittämässä henkilöliikettä. He ajawat wälin 1-5 kertaan hewosta kohti päiwässä. Näistä - warsinkin nuoremmat poikaset - ansaitsewar suurimman paheksumisen tawattomasta, kewytmielisestä ajostaan. .....
(Käyttäjä muokannut 15.03.20 19:55)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!