08.06.2016 / Välillä Viiala–Mattila (uusi)

08.06.2016 Matalia IC-vaunuja ei 20.6. aikataulumuutoksen jälkeen juuri näe ravintolavaunuja lukuunottamatta. Tässä junassa vielä yksi matala IC-vaunu (Expt) mukana ensimmäisenä veturin perässä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Juhani Pirttilahti
Lisätty: 09.06.2016 23:54
Junatyyppi
IC: 185
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

10.06.2016 11:25 Milo Hilve: VR Olisi kyllä voinut kunnostaa matalat IC-vaunut Edo-yhteensopiviksi ja sn200-ajoon sopivaksi. Eikö nämä ole ihan kunnossa verrattuna siniseen kalustoon?
10.06.2016 12:17 Tunnus poistettu: Olisi kyllä voinut, mutta en ihmettele yhtään miksi kunnostushalukkuutta ei ole. Kun kalustoyhtiö on nyt tekeillä, ei ole mitään syytä panostaa kalustoon enempää, kuin on pakko. Tilanteen selkeytymisen jälkeen näkökulma tietysti kääntyy aivan päälaelleen, kun huolto muuttuu kuluerästä jonkun bisnekseksi.
(Käyttäjä muokannut 09.04.17 20:24)
10.06.2016 13:25 Joona Kärkkäinen: Jos Ex-vaunut haluttaisiin sn200/Edo-kelpoisiksi, muutostöitä tulisi reilusti. Jarrujärjestelmän täydellinen uusiminen, vaunun kaapelointien ja diagnostiikkajärjestelmien uusiminen, ylikulkujen muuttaminen paineistetuiksi (ilmanvaihdon täydellinen uusiminen) Ja todennäköisesti vielä paljon muuta. Myös ilmastointi olisi kova sana kesäaikaan.
10.06.2016 15:41 Tunnus poistettu: Ja Ex-vaunuilla alkaa olla jo sen verran ikää, ettei kannata lähteä tuollaista tekemään.
10.06.2016 15:51 Juhani Pirttilahti: Maailmalla on kyllä joitain tuhansia 200 km/h-vaunuja, joissa ei ole paineistettuja ylikulkuja ja jarrujärjestelmä on tällainen kuin Ex-vaunuissa.
10.06.2016 16:22 Jimi Lappalainen: Olemmekin Suomen erityisolosuhteissa.
11.06.2016 08:59 Jani Hyppänen: Ne ovat Ex-vaunuja. Eli mennyttä aikaa.
11.06.2016 10:57 : Sinänsä irvokasta ettei Ex/Expt-vaunuja mistään hinnasta haluta käyttää edes pohjoisen tai Vaasan-radan "tynkäjunissa". Tämä vaikuttaa ulkopuolisen silmiin hieman lapselliselta. Niissä olevat kaksikerrosvaunut olisi sitäpaitsi näin saatu muuhun, nopeamman liikenteen käyttöön.
11.06.2016 12:57 Ari-Pekka Lanne: Valtionrautateiden linja siltä osin ‒ jos tarkastellaan vain tylysti Ex-vaunujen ja IC²-vaunujen käytön tolkkua suhteessa toisiinsa, ottamatta kantaa niihin juurisyihin, jotka ovat johtaneet kaukojunien istumapaikkakapasiteetin kysynnän romahtamiseen ‒ vaikuttaa minusta perustellulta. Kaksikerroksiset IC²-vaunut ovat ilmastointeineen nykyajan etupäässä kai Y- ja Z-sukupolviin lukeutuvien rautatiematkustajien laadulliset vaatimukset vanhempia Ex-vaunuja paremmin täyttäviä. Ex-vaunut on rakennettu v. 1988-1992, IC²-vaunut alkaen vuodesta 1998. Tuskin kannattaa ajattaa vanhoja, rispaantuneita Ex-vaunuja, jos se merkitsisi samalla uusien, timmien ja särmien Ed-vaunujen makuuttamista. Täytyy ajatella vähän asiakkaan matkustuskokemustakin.

Nyt kun kaukojunien matkustajamäärät ovat kilpailun "liikennepisniksessä" kiristyessä romahtaneet, istuimia ei tarvita junaa kohti yhtä paljon kuin ennen, joten junia on teknillistaloudelliset ja kannattavuusnäkökohdat huomioiden tarkoituksenmukaista ajattaa lyhyempinä. Ja harvemmin vuorovälein. Yksikin istumapaikkakapasiteetin kysynnän kannalta ylimääräinen vaunu junan perässä aiheuttaa junapainon noustessa suurempaa sähkövirtaa veturin virroittimen kautta, veturin nopeampaa kulumista sekä tietenkin vaunun itsensä huoltokustannuksia suoraan suhteessa tyhjänä ajettuihin kilometreihin ja enemmän työmaata konduktööreille ja rahastajille ‒ mikä tarkoittaa joko suurempaa junahenkilökunnan määrää (ja näin kustannusta) tai vaihtoehtoisesti yksittäisen matkustajan näkökulmasta hitaampaa palvelua.

Kannattamattomaksi muuttuneen kaukojunaliikenteen osalta yli jäävästä rautatiekalustosta kannattaa pitää kunnossa ja käytössä uusinta, hyväkuntoisinta ja liikennöintitaloudellisinta. Ed-vaunussa on 113 istumapaikkaa, Ex-vaunussa 79 ‒ ainakin tätä äkkinäistä sormilaskua vasten Ed vaikuttaisi potentiaalisemmin tehokkaammalta kärryltä, jos sillä on tarkoitus kuljettaa taloudellisesti ihmisjoukkoja. Vieläpä kun Ed-vaunut eivät ole vielä täysin "maksaneet itseään takaisin". Ex-vaunuilta pitoaika on jo mennyt ‒ uusimpienkin vaunujen osalta v. 2012 ‒ Ed-vaunuilla sitä on vielä jäljellä ‒ kun näiden kummankin vaunutyypin pitoaika on kaksikymmentä vuotta ( http://www.liikennevahinkolautakunta.fi/​Instructions/305 ). Luultavasti näiden vaunujen velat on myös ajoitettu suunnilleen pitoaikojen mukaan. Vaikka mitä se toki sinänsä haittaisi tai muuttaisi, vaikka Ed:n velkoja kuitattaisiin Ex:n tienaamilla rahoilla.

Jos Ex-vaunuille riittäisi kannattavaa kysyntää siltikin, kun koko IC²-vaunusto on nykyiseen tapaan tehokkaassa käytössä, tilanne olisi toinen. Silloin Valtionrautatiet saattaisi jopa selvittää Ex-vaunujen peruskunnostuksen teknillistaloudellista edullisuutta verrattuna uusien IC²-vaunujen tilaamiseen. Nyt tilanne ei valitettavasti vain ole niin myötäsukainen.
11.06.2016 13:44 Panu Breilin: VR:n kalustolleen käyttämä, merkittävästi todellista käyttöaikaa lyhyempi kirjanpidollinen kuoletusaika eli 20 vuotta lienee suurimmasta päästä syitä sille, miksi yhtiön tehokkuus on niin huono ja matkaliput sekä ostoliikenne niin kalliita. Monopolitilanteessa huono tehokkuus ei toki juuri haittaa ja samalla saadaan kerättyä yhtiölle varallisuutta, jota myöhemmin voidaan käyttää kilpailijoiden kampittamiseen, ainakin jos omistaja ei sitä ennen herkeä ei-toivotuille poluille ja vie rahoja osinkojen muodossa.
11.06.2016 13:51 Ari-Pekka Lanne: Panu vastasikin näköjään tuossa yhteen niistä "juurisyistä", joihin nimenomaan kieltäydyin esseeni alkuosassa ottamasta kantaa. On myös huomattava, että Panu onnistui kiteyttämään muutamaan riviin enemmän asiaa, kuin meikäläinen koko arkille. Pitoaika on konstikas muuttuja. Sir Souterin on ilmeisesti tarkoitus ajaa kaksikerroslinja-autonsa loppuun viidessä vuodessa. Näin tehokas kierto, valtavat vuotuiset kilometrimäärät ja lyhyt pitoaika ovat kuulemma yhtenä mahdollistajana hintojen halpuudelle. Ota noista sitten tolkkua...
11.06.2016 14:01 Toni Lassila: No, eipä 20.6. jälkeen enää ole niitä tynkäjuniakaan kun tilalle tulee esim. Itä-Suomesta tutut IC-rungot joiden kokoonpano on Edb+Ed+Rx+Eds. EFiti-vaunutkin päätyvät tämän jälkeen ilmeisesti Oulun hylkyletkojen jatkoksi. Samoin Expt-vaunut.
11.06.2016 14:54 Jari Isolauri: On tynkäjunia, kokoonpano: Edfs+Edixl pohjois-itäsuomessa, mutta nekin muuttuvat kokonaan kaksikerroksisiksi.
13.06.2016 13:29 : Varmasti Ex-vaunujen kuoletusaika on mennyt, mutta yksittäisen matkustajan näkökulmasta huonompaa palvelua on myös "ei oo" istumapaikan kohdalla. Esimerkiksi viikonloppuliikenteen matkustajamäärät eivät junissa ole "romahtaneet", vaan mm. Vaasan-radalla liikennöidään seisomapokassa kahdella vaunulla. Tällöin yksikerrosvaunutkin olisivat tuottavammassa käytössä kuin ratapihalla seistessä. Tietenkään seitsemänä päivänä viikossa tilanne ei ole tämä.
13.06.2016 14:26 Ari-Pekka Lanne: Oikeassa olet, Tuomas. Kuitenkin noista Vaasan-junien perjantaisista ja sunnuntaisista seisomapokista ‒ joista en ollut tätä ennen tietoinen, kun en tiedä kaikesta kaikkea ‒ tulee mieleen eräs seikka, jota ei vielä tämän kuvan alla ole taidettu mainita. Nimittäin lippujen hinnoittelu on yleisesti ottaen mennyt kaukojoukkoliikennealalla viime aikoina hieman villiksi. Erityisesti linja-autopuolella on nykyään täysin mahdollista, että jokin vuoro ajetaan täydessä kuormassa, mutta siltikin vuoro menee ns. "persnettona". En tiedä, mikä on tänä päivänä edullisimmillaan junalipun hinta perjantain ja sunnuntain Vaasa-Seinäjoki -junissa, mutta jollei se ole montaa euroa per kärsä, niin sillä ei herrojen huoneita rakenneta. Joten eikö matkustajan tätä kautta saamalla säästöllä jo vaikka seisoskele viimeisen vaunun porstuassa ihmetellen taakse jäävän kiskoparin kaartumista kauniisti kaarroksissa ja vaihdekujilla? Ja tähän tosiaan vielä tuo Tuomaksenkin mainitsema kysynnän vaihtelu viikonloppuruuhkien ja muiden päivien välillä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!