01.12.1971 / Kotkan satama

01.12.1971 Siisti kuorma lautatavaraa lähdössä merille. Auto kärkkyy vuoroaan, junat tekivät työtään omaan tahtiinsa. Veturinkuljettajaa hymyilyttää kameroiden kanssa säntäilevä intoilija.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kotkan satama

Kommentit

15.06.2016 16:36 Heikki Jalonen: Auto on Jyry-Sisu (malli ehkä R-149). Kuvassa vielä niin uusi, että lämpimänä auto haisee lasikuituhartsille kuin veneveistämön vessa...
15.06.2016 20:57 Erkki Nuutio: Tarkennan Sisun R-142 BPT:ksi. Merkinnässä 2 tarkoittaa nostotelistä kolmiakselista autoa. Auton asento kertoo tämän, eli että nostoteli on ylhäällä ja kuormaa ei ole. Jyry-lava-auto kaksiakselisena olisi harvinaisuus - miksi ostaa sellaista tarjolla on markkinoiden paras nostoteli (Vanaja-teli). BPT tarkoittaa ahtimellista Leyland 0.690 -moottoria.
R-149 tarkoittaisi vetävätelistä kolmiakselista autoa, jollaiset olivat harvinaisempia (monttu- ja metsäajotehtäviin).

R-mallisarjaa valmistettiin vuodesta 1970 ja useimmat eivät tiedä, että se oli mitoiltaan ja osin komponenteiltaan Vanaja T6-69. Syrjäytetty Vanajan Kiitokori Oy:ssä tehty ohjaamo oli markkinoiden tyylikkäin, mutta oli Sisu Karjaankin ohjaamo silloisia ruotsalaisia valoisampi, näkyvyyskulmiltaan parempi ja lämpimämpi.
Sisu-Vanaja fuusio aikaansai R-sarjan ja syrjäytti Sisun puolibulldog-tyyppisen K-sarjan paljolta sen vuoksi, että ennen niin maineikkaiden Leyland-moottorien laatuongelmat olivat tosiasia - puolibulldog ja moottoriongelmat oli huono yhdistelmä.
Leylandia alettiin vältellä, Rolls-Royce Eagle oli vähän parempi, mutta vasta Cummins NTE poisti hankaluudet.

Kun Volvon puolibulldog N-sarja esiteltiin 1973, lähetti eräs ruotsinsuomalainen työtoverilleni Sisun kokeiluosastolle sanomalehtikirjoituksen (muistaakseni Sydsvenska Dagbladet) "En nybyggd finsk Sisu". Siinä kerrottiin Volvolla tutkittavina ja purettuinakin olleiden K-sarjan Sisujen jäljentyneen pitkälti N-sarjan Volvoksi. Laadukkaan Volvo-moottorin kanssa ei puolibulldog olekaan ongelma, vaan etu.
15.06.2016 22:13 Erkki Nuutio: Reino muistanee, että tällainen Jyry-Sisu (kylläkin R-149) kuljetti häntä koekilvin vuoden 1974 vaiheilla muutaman kerran viikonloppuisella ovelta ovelle pikavuorolla Helsinki - Jaakkola - Helsinki.
16.06.2016 00:06 Heikki Jalonen: Erkki: taidatpa olla oikeassa. Auto on tosiaan vähän nokallaan, poki yläällä. Ja lava on vähän kappaletavara-henkinen; väistölistat ja kaikki. Vaihtolavavehkeitä ei näy. Eikä tuossa ole aurapuskuriakaan, vähemmän monen toimen auto siis. Olisi tosiaan outo kokoonpano telivetoiselle alustalle.

Mutta rekkavalo siellä katolla on. Ehkä se siis onkin lyhyemmän matkan heilurin vetäjä, täyskärryllä sellua Sunilasta satamaan vientiin? Tai puuta tai sahatavaraa joltain niin monelta sahalta/laanilta jota tuolla Kotkan seudulla tuolloin oli?
16.06.2016 20:44 Reino Kalliomäki: Muistan hyvinkin. Pääsin useamman kerran koeajoauton kyydissä (kiitos!). Kerran Poronkorvessa Erkki kysyi: Kantaako tuo sivutie? Katselin huuli pyöreänä kun maa jousti ainakin vaaksan auton kääntyessä. Hyvin meni. Mutta en tainnut ihan käsittää betonipainoin rasitetun auton massaa... Joka huoltoasemalla palatessamme kahvilta oli auton ympärille kokoontunut ryhmä rahtareita...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!