13.08.2016 / Kouvola, Valkeala, Miettula

13.08.2016 Mikäköhän tämä mahtaa olla? Katon muoto kiinnitti mun huomion lauantaina. Tämän leveys on kulmalaudasta kulmalautaan 2235mm ja katon kohdalla tietysti vähän enemmän. Mökistä ei oikein tiedetty paikan päällä muuta kuin että joskus n. 70-luvulla se on sinne tuotu. Paikka on erään yhdistyksen mökin pihan kulmalla lähellä Rapojärveä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Mikko Heino
Lisätty: 16.08.2016 13:07
Muu tunniste
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

16.08.2016 13:22 Mikko Heino: Mietin että lähimmät kapsut ovat olleet Haukkasuolla ja Tirvalla. Väliväylä on Tirvalta alas Rapojärvelle pääosin järveä ja rauhallisesti virtaavaa jokea, mutta ainakin Auvosenkoski Kuivalasta vähän itään on varmaan ollut mahdoton paikka hevosille ja kapsuvaunureelle jäiden kestävyyden puolesta. Muttei Haukkasuoltakaan liene ollut hevos- tai traktorivedolle mahdoton taival, Utista ei ole tarvinut mennä kauaskaan ennenkö on tultu Rapo-/ Haukkajärven jäälle.
16.08.2016 14:36 Reino Kalliomäki: Tirvan matkustajavaunua on "etsitty" vuosikymmenet. http://vaunut.org/keskustelut/index.php/​topic,417.0.html . Olisiko tämä?
(Käyttäjä muokannut 16.08.16 14:39)
16.08.2016 18:14 Heikki Jalonen: Enemmän kyllä tulee mieleen entinen TVH:n (tai jonkin kaupungin rakennusviraston) työmaakoppi tai -konttori. Jollain tyyppipiirustuksilla tehty, 1950-luvun mallistoja, ehkä alunperin vankilatyötä. Made in Naarajärvi tai Kylmäkoski?

Sellainen jalaksilla oleva malli. Samaa tyypiä oli myös yhden akselin kärrymallina, kuorma-autolla tai traktorilla vedettäväksi. Juuri tuollaisia pyöreäkattoisia nekin olivat. Ja kamiinakin niistä useimmiten löytyi. Tuo peltipaikka sopisi juuri olemaan entisen raitisilmaritilän kohdalla.

Värikin saattaisi olla haalistunut alkuperäinen. Nurkka- ja vuorilaudat on maalattu myöhemmin uudelleen. TVH:n kopit olivat punaisia, keltaisin nurkka- ja vuorilaudoin. Peiliovi näyttää täsmälleen samanlaiselta, oli tietysti jokin 1950-luvun vakiotuote.

Jokin lahologisuus on ilmeisesti päädystä korjattu, osa panelista on eri leveyttä. Mikään ovi tai muu ei tuolla tavalla ole voinut olla. Joissakin TVH:n kopeissa oli alkujaan kaasukaappi tuossa päädyssä, olisiko juuri sitä kohtaa?

Pitäisi käydä Mobilian "siirtotyömaalla" vilkaisemassa olisiko siellä mallia vertailuun. Valokuvaa tuollaisesta ei hetikohta löytyne.
16.08.2016 22:52 Reino Kalliomäki: Hyvä että Heikki roiskii kylmää vettä liian innon päälle. Saunalta tuo nyt näyttää. Mutta kaikki ne olivat jonkun puron tai järven rannassa, toisaalta. RLR, KVR, Kausala, Eskola, Harviala..., eikä "matkustajavaunu" tehdasradalla edes merkitse ikkunoita. Ei ole kuvaa, eikä muistajaa.
16.08.2016 23:47 Petri P. Pentikäinen: Näyttäisi tuossa ilmoituksessa olevan tämän kopin kaksoiskappale. http://www.tori.fi/pohjois-pohjanmaa/Sii​rrettava_parakki__aitta_tai_tyomaakoppi_​28692409.htm
17.08.2016 11:24 Mikko Heino: No ei kai tästä sitten saa junanvaunua tekemälläkään. Poistin kapearaiteinen- tunnisteen. Ylläpito voi kai poistaa kuvan tai sitten jätetään varoittavaksi esimerkiksi tuosta liiasta innokkuudesta. Kiitos informoinnista!
17.08.2016 16:07 Heikki Jalonen: En suinkaan tahdo olla mikään ilonpilaaja, pois se minusta. Suomen metsät ovat yhä edelleen täynnä jännittäviä löytöjä, sellainen tämäkin. Ehkä joskus vielä näemme "Tievaltio.org"-foorumin, jonka kovinta ydintä voisivat olla juuri tällaiset löydöt. Pitää muistaa, että huonoin kuva on se ottamaton kuva, varsinkin sitten aikanaan kun kuvan varsinainen kohde on jo peruuttamattomasti poistunut ikuiseen suureen kiertoon.

Uusien "löytöjen" muodostuminenhan alkaa tulla yhä harvinaisemmaksi, kaikkien romudirektiivien ja ympäristöpykälien ja asioiden omistuksen verotuksen paineessa.
17.08.2016 23:46 Mikko Heino: Voisiko Heikki tai joku avata tuota sanaa tievaltio? Ihmettelin sitä vähän aikaa sitten Päätalon Iijoki- sarjassa. Sillä vissiin tarkoitettiin tielaitosta.
18.08.2016 00:41 Heikki Jalonen: Kyllä, juuri valtion tiehallintoa eli TVH/TVL:ää sillä aikanaan tarkoitettiin. Erikoisesti erotuksena vaikkapa kaupunkien tai kuntien tienpitäjistä tai yksityisistä teistä tai urakoitsijoista. Eri miehet, eri tavat. "Tievaltio tiettää" saatettiin ennen sanoa KooTeeKoon kahvipöydässä kun tulevan kesän ajojen saantia ja tulevia mestoja aprikoitiin.

Samaan tapaan muuten monet vanhat VR:läiset joskus puhuivat "ratavaltiosta". Valtion virastona toimivasta laitoksesta siis, silloin ennen.
18.08.2016 03:26 Jari Kuusinen: Ei missään nimessä poistoon tätä kuvaa!!

Kuvan etu verrattuna videoon on se, että kuvan voi ohittaa sekunnissa tai sitä voi jäädä tuijottamaan pidemmäksikin aikaa. Ja tätä kuvaa olen tuijottanut varmaan kauemmin kuin yhtäkään junavideota! Tämä nimittäin herätti eloon paljon muistoja, muistoja jotka olivat varmaan jo unohtumaisillaan!

#parakki #taukotupa #työmaaparakki ... Kovin ovat vähissä kuvat näistä TVH:n vanhoista, siirrettävistä rakennuksista. Minullakaan ei ole yhtään, mutta melkein voisi olla, mutta kun ei ole... On vain muistikuvia!

Tuolla - http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkk​i?scale=8000&srs=EPSG%3A3067&y=6905510&x​=334041&lang=fi - sijaitsi nimittäin jonnekin 2000-luvun alkupuolelle saakka TVH:n parakkikylä. Paikalla oli viipaleparakeista kootut työmaaruokala, toimistorakennus ja 3-5 asuinparakkia, sekä joitakin varastokatoksia ja näitä siirrettäviä parakkeja. Olisikohan asuinparakit olleet oikein kivijalkojen päällä, joka tapauksessa yksi niistä oli saanut ylleen ruskean vaakalaudoituksen kenties 70-luvun puolella? Parakkikylä palveli ilmeisesti viereisen soramontun toimintaa pääasiassa 60- ja 70-luvun ajan Järvi-Suomen tien rakennuksen ajan ja myös sen jälkeen. Mierontien rakentamisen aikaan sitä ei vielä ollut, ja harjualueesta lohkaistiin muutoinkin vain pieniä suupaloja valtateiden rakentamiseen verrattuna. 80-luvulla käytössä taisi olla vielä pari asuinparakkia ja saunaparakki lammen rannassa, joka myöhemmin vaihtui moderniksi peltipäällysteiseksi. Parakkikylän yhdessä viipaleparakissa taisi asua ajokortiton ja/tai autoton TVH:n lapiomies varmaan eläkepäivilleen saakka parakkikylän loppumetreille asti, mutta muutoin tuo paikka oli jo 80-luvun lopulla ns. autio & unohdettu! Parakkeja oli myös soramontun puolella rivissä muutama kappale, sekä yksi nykyisen linkkimaston vieressä, joka jossain vaiheessa muuttui hiilikasaksi. Mopoiässä kuvan kaltaiset siirrettävät parakit olivat mitä mainioimpia tupakointipaikkoja, varsinkin sadekelillä jolloin parakkiin saattoi tuoda myös ajoneuvon sateelta suojaan!

Joskus 2000-luvun alussa se sitten syntyi, nimittäin idea lähteä kuvaamaan tuota autiota & unohdettua parakkikylää. Mutta Tielaitos oli ehtinyt ensin, alue oli tyhjennetty ja siivottu. Ei mitään jäljellä. Ainoastaan joskus myöhemmin rakennettu (ahjon sisältävä) pajarakennus oli ja on yhä paikalla, mikä kartassakin näkyy. Vanhoista painetuista kartoista löytyvät myös parakkien sijainnit kyseisellä alueella.

Ps. Käsittämättömän yksityiskohtainen ja laadukas kuvasarja TVH:n viipaleparakin siirrosta ja kokoamisesta 70-luvun alussa löytyy sentään internetistä: http://vaalanmaa.kuvat.fi/kuvat/VIIPALEP​ARAKIN+KOKOAMINEN/
18.08.2016 09:15 Petri P. Pentikäinen: Parakit ja parakkikylät ovat ehdottomasti osa kansakunnan jälleenrakennuksen suurta tarinaa. Ja kunhan työllisyystöissä koittaa vapaa hetki, voi paikalle saapua lättähatulla Tapio Rautavaara ja pistää lauluksi. https://www.youtube.com/watch?v=koE1d0et​wd0
24.01.2018 08:49 Esa J. Rintamäki: Upinniemessä käytettiin nimitystä "sotavaltio".

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!