13.08.2016 / Pasila alapiha

13.08.2016 Veturitallin taustalla torninosturi vihjaa Keski-Pasilan radikalisoituvasta muutoksesta. Ei erityisen pitkää mutta rankan työpäivän tehnyt Pikku-Jumbo on jo melkein päässyt lepäämään. Ensin se saa juotavaa veturitalleilla, sitten pyörähtää kokonaan ympäri, pääsee kaverinsa halkovaunun vierelle ja saa varastonsa täyteen apetta, ja lopulta pääsee yöpuulle ennen samaa urakkaa seuraavana päivänä. Kulkemaanhan se on tehty, mutta juna on pitkä ja pääradalla aikataulu tiivis.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jussi Mäkinen
Kuvasarja: 1136 Helsinki–Porvoo
Lisätty: 02.09.2016 22:54
Muu tunniste
Rautatieinfra: Veturitalli
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

03.09.2016 10:36 Ismo Kirves: Muutosta tapahtuu tällä alueella. Nämäkin tallit ovat valitettavasti katoavaa rautatieperinnettä juuri tässä alkuperäiskäytössä. Parin-kolmen vuoden päästä nämä pohjoiset tallit menevät Senaattikiinteistöjen bisneksiin ja kääntöpöytä poistuu käytöstä. Eteläinen kääntöpöytä otetaan ilmeisesti uudelleen käyttöön. Esim. PMR joutuu ulkosalle nykyisestä pilttuustaan. Nykyiset säilytysraiteet tallien vieressä säilynevät.

Kiinteistökehittäjiä kiinnostavat nämä vanhat tiilirakennukset. Ehkä sen takia, että rautateiden tiiliarkkitehtuuri on ollut laadukasta. Tallit ovat suojeltuja rakennuksia, mutta alkuperäiskäyttöä ei niihin näköjään haluta. Pitää olla kaljanjuontipaikkoja kaupunkilaisille, hienommin sanottuna pöhinäpaikkoja.
03.09.2016 11:04 Juhani Pirttilahti: Ai tämäkin sisäsäilytystila uhkaa mennä... No, eipä sitä liikoja ole ollutkaan.
03.09.2016 14:33 Mikko Herpman: On se vaan sääli että museovirasto tai muu taho suojelee rakennusta muttei sen toimintaa. Pitäisi ottaa arvoissa huomioon myös rakennuksen käyttötarkoitus ja suojella sitäkin. Ainakin mahdollisuuksien mukaan. Miksei muutamaan pilttuuseen ja kääntöpöydälle mahtuisi myös rautatietoimintaakin..
03.09.2016 17:32 Jussi Mäkinen: Olisi tietenkin minustakin kiva, että säilyisivät rautatiekäytössä. Toisaalta ymmärrän kyllä, että muitakin intressejä on, ja tässä on kyllä veturitalli niin kalliilla maalla ettei varmaan toista ole Suomessa. Se pakottaa miettimään vaihtoehtoja – yleisesti ottaen kysehän ei ole vain kiinteistöbisneksestä vaan myös esim. asuntojen rakentamisesta. Kuten hinnoista voi päätellä, niistä on ollut huutava pula täällä jo vuosikymmeniä. Lähes kaikkialla muualla Suomessa on kyllä sitten tilaa kohtuulliseen hintaan. Ongelmana tietysti voi olla, ettei museoliikenteen harjoittajalla ole kohtuullisia tuloja. Ja miten tällaiset parin yön keikat hoidetaan, että Helsingistä voisi jatkossakin lähteä museojunia.
03.09.2016 18:57 Joonas Jokinen: Näin täysin maallikkona voisi miettiä, että eikö esim. Riihimäen tallialue sopisi verrattaen hyvin korvaamaan Pasila? Riihimäellä maan arvo tuskin on yhtä kova kuin pääkaupunkiseudulla. Lisäksi Riihimäki olisi verrattaen hyvällä sijainnilla joka paikkaan nähden.
03.09.2016 20:00 Timo Salminen: Niinpä, ja pisimmät pilttuut taitavat olla niin pitkiä, että vaunukin sopisi sisään. Taitaa vain Ri kaupunki valitettavasti haluta muuta eli saada veturitallialueen osaksi keskustan palveluja.

Toisaalta eihän varikkoalueesta mitään ole päätetty, eli kannattaisiko tilan tarpeessa olevien kalustonomistajien (yhdistykset, SRM ym.) alkaa pehmittää maaperää? Utopiaa ehkä, mutta silti.
(Käyttäjä muokannut 03.09.16 20:00)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!