14.11.2016 / Innsbruck, Itävalta

14.11.2016 Innsbruckin lähiliikennealueen kausilippu ei kelpaa Stubaitalbahnilla, joten Fulpmesin matkaa varten piti ostaa vyöhykkeidenvälinen lippu. Hinta 5,40 €/kertalippu tai 10,80 €/päivälippu. Saatavilla myös viikko-, kuukausi- ja vuosiliput sekä lapsi- ja seniorialennukset.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Innsbruck Valtio: Itävalta
Kuvaaja: Olli Aalto
Lisätty: 14.11.2016 23:36
Muu tunniste
Sekalaiset: Matkalippu
Ulkomaat

Kommentit

15.11.2016 13:55 : Lippusysteemi on turistille hieman hankala monin paikoin Itävallassa kun siirtyy itse kaupunkiseudun ulkopuolelle, koska liikennöintialue on jaettu "kuusikulmioilla" eri vyöhykkeisiin ja lipun hinta määräytyy siitä monellako vyöhykkeellä kulkee. Karttaa, josta näkisi miten mikäkin bussi, ratikka tai juna matkansa noiden kuusikulmioiden kautta kiertelee ei ainakaan itselleni ole tullut vastaan.

Kertalipun ostajalla tässä tietenkään ole ongelmaa, jos maksuhalua riittää, mutta säästäessä ja ostaessa viikkolippua, pitää etukäteen suunnitella millä kaikilla alueilla on tarkoitus viikon aikana kulkea. Ja toisaalta, ainakaan kuljettajalta lippua ostaessani, ei itselläni onnistunut lipun osto siten, että olisin saattanut luetella eri vyöhykkeitä, joille lipun olisin tahtonut viikoksi ostaa (viikkolipun ostaminen kuljettajalta oli kyllä mahdollista). Kuljettaja katsoi hölmönä vaikuttaen siltä että eikö tuo turisti tiedä, että tämä auto ei mene yhtä aikaa kahteen eri suuntaan. Viikkoliput olivat siis aika vahvasti reittikohtaisia eivätkä aluekohtaisia.

Omalla Innsbruckin vierailulla ostimme viikkoliput Stubaitalin radalle majapaikkamme Kreithin ja Innsbruckin välille, muistaakseni vyöhykkeitä oli kolme tai neljä, ja lippuun kannatti ostaa Innsbruckin kaupunkiliikenteen osuus lisäksi, jotta sai kulkea Innsbruckin keskusta-alueella julkisilla vapaasti. Tämä sitten aiheutti sen, että ei tullut kuljettua tuota Stubaitalin rataa pidemmälle Fulpmesiin päin, kun silloin olisi tullut ostaa uusi lippu.

Itse koin, että jonkinlainen laajempi kehä kohdekaupungin tai "kohdemaaseudun" ympärille ja tälle myytävä lippu olisi tarpeen, jotta matkustaminen julkisilla olisi tuolla turistina helpompaa. Toki olisi voinut ostaa lipun koko Tirolin osavaltioon, mutta se olisi kattanut turhan laajan alan ja ollut myös aika kallis. Turistien liikkuminen maaseudun puolella tosin vaikuttaa perustuvan pääasiassa autoiluun - ainakin niiden ilmeiden perusteella, joita majoituspaikkojemme pitäjät noudattivat kun rinkkoinemme niihin julkisia käyttäen saavuimme, joten suurta tarvetta tuollaiselle lipulle tuskin on.
15.11.2016 17:03 Olli Aalto: Kyllähän tämä mehiläiskennosysteemi on haasteellinen kun sen hallitakseen täytyy kaivella paikkoja jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen, tai edes lyhenteenä sano mitään. Ja se mysteerilyhenne on VVT, Verkehrsverbund Tirol, eli Tirolissa toimivien liikennelaitosten yhteenliittymä. Innsbruckin kaupungin liikennelaitoksen IVB:n sivulla siitä on myös mainittu, ja lisäksi aikani pengottua VVT:n sivuja löysin seuraavanlaisen kartan hintoineen: http://vvt.at/data.cfm?vpath=downloads/t​arife/vvt-tariffolder-2016. Sieltä käy selville, mitkä alueet nämä pienenpienet mehiläiskennon solut kattavat. Minulla on lukukausilippu Innsbruckin ydinalueelle (kernzone) ja valitsin automaatilla vyöhykkeiden välistä lippua ostaessani "ohne kernzone", mutta siitä huolimatta lippu maksoi viiden vyöhykkeen verran, vaikka lippuni jo oikeuttaa kulkemaan yhdellä niistä, siis Stubaitalbahnhofille saakka. Viikkolipun hinta muutamalle vyöhykkeelle vaikuttaa kuitenkin ihan kohtuuhintaiselta.

Oma lukukausilippuni maksoi 129,50 €, ja sen saadakseen piti käydä maan tapaan melkoinen paperisota. Ei riittänytkään, että minulla on yliopiston allekirjoittama paperi josta läsnäoloni käy ilmi, vaan sen lisäksi piti tulostaa "Inskriptionsbestätigung", jossa vain todetaan henkilön syntymäaikoineen olevan varsinainen opiskelija siinä ja siinä koulutusohjelmassa. Kyseistä paperia ei mitenkään oltu allekirjoitettu tai leimattu, joten se olisi ollut äärettömän helppo väärentää. Siten se ei nähdäkseni tuonut lisäarvoa oikeuden todistamiseen, vaan pelkkää kiusaa kun ensimmäisellä kerralla jouduin jonottamaan turhaan IVB:n toimistolle.

Sitten vielä on tietysti tämä ihmisten rakkaus käteistä rahaa kohtaan, mikä ei onneksi ole yhtä sairaalloista kuin Saksassa. Kyllä se silti pänni, kun juna oli pian lähdössä ja edelläni asioinut yritti tunkea seteliään automaattiin, joka ei sitä sitten jonkun rypyn vuoksi tahtonut hyväksyä. Luulisi tulevan kansantaloudelle melkoisen kalliiksi tuon massiivisen korttitalon ylläpito koko komeudessaan käteistä varten.
15.11.2016 17:40 Olli Aalto: Linja tuntui olevan iltapäivällä kovassa suosiossa kansakoulusta kotiin palaavien nappuloiden keskuudessa. Kaikille ei edes istumapaikkaa tahtonut riittää. Vastaavasti paria tuntia myöhemmin 15–18 välisenä aikana ne täyttyvät työmatkalaisista. Kaupunkiin päin junat olivat melko väljiä, joten oletettavasti ne ovat vastaavasti aamuisin täynnä.
15.11.2016 18:02 : Kesäkuussa, jolloin tuolla matkustin, (ymmärtääkseni koulut olivat silloin vielä käynnissä) linjalla oli hyvin vähän matkustajia. Saattoi tietenkin olla, että onnistuimme välttämään pahimmat työ-/koulumatkavuorot. Ajatukseni oli tuolloin, linjan hitauden huomioiden, että moni työmatkalainen kulkisi matkansa autolla ratikan sijaan. Näköjään aavistukseni ei osunut täysin kohdalleen.

Muttersin/Knattersin suuntaan ei ymmärtääkseni ajeta busseja, jolloin ratikalle riittänee suosiota. Sen sijaan vastapäiselle mäelle Iglsiin nouseva raitiolinja 6 on lakkautus-/supistusuhan alaisena (tästä luin Todays Railways Europe-lehdestä), koska matkustajat käyttävät ennemmin nopeampaa bussia tuolla välillä. Tuolla tosin rata kulkee enemmän metsässä ja myös mutkittelee pitkän lenkin autotiehen verrattuna, kun Stubaitalbahnin osalta matka sujuu paljolti siirtymisessä pikkukylästä toiseen.

Outoa STB:n osalta oli myös se, että liikenne loppui jo varsin aikaisessa vaiheessa illasta, muistaakseni noin kahdeksan tietämillä, joten täytyi huolehtia ehtimisestä viimeiseen ratikkaan, jollei tahtonut lähteä kiipeämään rinnettä jalkaisin ylös.
(Käyttäjä muokannut 15.11.16 18:02)
15.11.2016 21:00 Olli Aalto: Ahaa, sepä ei kuulostakaan niin mukavalta. Täytyy siis käyttää mahdollisimman paljon kuutoslinjaa kun nykyinen kausilippuni siihen oikeuttaa.
23.11.2016 00:20 Tuukka Ryyppö: Saksassa olen tuollaisia hunajakennolippuvyõhykejãrjestelmãkarttoja nãhnyt toteutettuina niin, ettã kartassa nãkyvãt samalla joukkoliikennereitit. Mun mielestãni jãrjestelmã sinãnsã on nerokas, mutta riikalaistyyppinen "ei kerrota linjastosta mitããn" on etenkin sen kanssa erittãin julma filosifa.
23.11.2016 00:24 Tuukka Ryyppö: Tãssãpã melkko helppolukuinen esimerkki: https://www.h3nv.de/fileadmin/images/tar​ifzonen.jpg . Ja muita esimerkkejã, parempia ja huonompia: https://www.google.pt/search?tbm=isch&sa​=1&q=tarifzonen&oq=tarifzonen&gs_l=img.3​...23489.25038.0.25222.0.0.0.0.0.0.0.0..​0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.rxHRKQYue8​o . Berliinin ympãristõssa nãyttãisi olevan tãssã yllã haukuttu salamyhkãinen hunajakennoratkaisu olevan kãytõssã. Tosin muistikuvani itsepintaisesti vãittãã, ettã Erkneristã etelããn kulkevalla kãyttãmãllãni linjalla kartassa kyllã linjat oli merkitty. Mutta ehkã muistan silti vããrin.
23.11.2016 00:29 Tuukka Ryyppö: Ok, Berliinin itãpuolella nãemmã osataan: http://www.bos-fw.de/img/M41/M4102.jpg . Lãnsipuolella linjoja ei ole merkattu, vaan matkustajan oletetaan kantavan omia arpakuutioita mukanaan lippua ostaessaan.
23.11.2016 09:12 : Nyt näköjään löytyi tuo kesällä kaipaamani Salzburgin osavaltion vyöhyke- ja linjakartta https://salzburg-verkehr.at/pa_file/svv-​zonenplan?download=59cf08007b5334994df77​e859fd4bc7b. Liekö jäänyt tuolloin vain löytymättä, vai onko julkaistu tämän jälkeen (vaati nytkin löytyäkseen tietokoneella Microsoftin selaimen käyttöä Firefoxin sijaan, joten myös se saattoi löytymistä vaikeuttaa), mutta tuosta tarvittava informaatio löytyy. Tähän vielä lisäksi mahdollisuus ostaa viikko-/kuukausi/jne.-lippu kennoja valikoiden vaikka automaatin kautta, niin johan toimisi.

Tirolissa sen sijaan vastaavan kartan käyttö onkin hieman mystisempää. Joitakin viivoja kennojen välille on vedettynä, mutta ilman selvitystä siitä, että mikä linja viivalla kulkee. [En näköjään osaa linkittää tuota karttaa tähän, mutta löytyy tuolta sivuta otsikolla "VVT Zonenplan Tirol"] http://www.vvt.at/page.cfm?vpath=service​/download_center
(Käyttäjä muokannut 23.11.16 09:16)
31.01.2017 21:02 Olli Aalto: Huomisesta alkaen Iglsin rata on liikennöintitauolla heinäkuun puoleen väliin saakka Innsbruckista Franzensfestiin ulottuvan lähes 60 km pitkän Brennerin pohjatunnelin rakennustöiden vuoksi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!