??.11.1937 / Kouvola asema

??.11.1937 Sarja 3, kuva 1. Oheinen kuva liittynee aiemman sarjan Ukko-Pekka -kuviin. En luupillakaan saanut täysin selvää tämän yksilön järjestysnumerosta, mutta 10..jotain se oli (mikä ei yllättäne, kun Ukko-Pekasta on kyse..). Päättelin kuvan olevan Pasilasta vetureiden välissä olevan rakennuksen perusteella: sehän näyttäisi olevan edelleen pystyssä oleva puurakennus Pasilan ratapihan länsilaidalla: http://vaunut.org/kuvasivu.php/5331.html​?kuvaus=&paikka=Pasila&tyyppi=0&kuvaaja=​0&x=100. Mutta mikähän rakennus on Ukko-Pekan vasemmalla puolella? Entä mikä veturi odottaa vuoroaan Ukko-Pekan oikealla puolella? (kuva: Erkki Herrasen kokoelma)

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Juhana Stolt
Lisätty: 05.02.2005 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Varikolla

Kommentit

05.02.2005 13:43 [Tunnus poistettu]: Jälleen 1001! Voisi teoriassa olla myös 1002. Ainoat Pekat tuolloin 7-hiilitonnin tendereillä, kuten kuvassa. Oikealla Sk3-sarjan veturi, joka oli Pasilassa vuosikausia vakio kalustoa. Voihan kuva tietysti olla jostain muualtakin. Mutta tuo keskimmäisen veturin sarja? Näyttäisi aivan Jumbolta, mutta Pasilassa ei ollut tuolloin omia Jumboja. Riksussa eikä Korjaallakaan ollut tuolloin Jumboja kirjoilla, joista niitä olisi Pasilaan voinut vierailla. Veikkaukseni silti Jumbo, koska olen nähnyt juuri samanlaisia tendereitä Jumboon kytkettyinä.
05.02.2005 14:47 Juhana Stolt: Kiitos jälleen asiantuntevasta kommentista, Juhani! Täytyypä merkitä faktat heti muistiin. Kun katsoo kuvan rakennuksia, niin mistä kuva voisi olla (jos oletetaan, että se ei ole Pasilasta)?
--- Täytyy vielä mainita tästä kuvasta, että en ollut ikinä nähnyt sitä ennenkuin viikko sitten, jolloin skannasin sen - se nimittäin löytyi isoisäni albumista erään toisen, samankokoisen kuvan alta! Voitte vain kuvitella kuinka iloinen yllätys se oli, vaikka kuva ei mitenkään ainutlaatuinen olekaan.
05.02.2005 14:51 Olli Keski-Rahkonen: Kannattaa muuten merkitä kuviin vuodet neljällä numerolla, niin ne näkyvät oikein täälläkin :)
05.02.2005 15:03 Juhana Stolt: Kiitos huomautuksesta, Olli. Nyt on korjattu oikeaksi.
17.12.2006 21:46 [Tunnus poistettu]: Voi jokupliut tää kuvahan on aivan selvästi otettu Kouvolassa. Tuo iso puurakennus tuolla kaukana vain hämäs. Sen takana näkyy Kouvolan entinen 1950/60-lukujen vaihteessa purettu asema. Tuo iso puurakennus on Kouvolan vanha ravintolarakennus, joka tuhoutui sodan aikana ja sen läheisyyteen rakennettiin myöhemmin se tilapäinen parakkiravintola http://vaunut.org/kuvasivu/11611. Samanlainen kohtalohan oli Pieksämäellä.
18.12.2006 00:08 Tapio Muurinen: Näen kuvan ensimmäisen kerran ja samaa mieltä, että Kouvola on, juuri ennen sotaa, koska Ukko-Pekkoja oli jo liikenteessä. Pekka seisoskelee aivan Keskitallin kohdalla, samoin edessä näkyvä Jumbo. Sen vieressä oli vesiviskuri, joka kuvassakin erottuu. Asemarakennus sekä sen länsipuolella oleva ravintola ja odotushuoneet olivat tyyliltään samanlaisia, koristeellisia ja moniharjaisia, kattokolmiot ratapihalle päin. Se ravintolaosa tosiaan tuhoutui Talvisodassa, mahdollisesti 3.3.1940 Kouvolan suurpommituksissa (jo ei jo aikaisemmin). Vasemmallä näkyvä rakennus on veturimiesperheiden asuintalo. Mikäli tulkintani on oikea, niin Savon rata ja rata Kymin tehtaille alkoivat kaartaa juuri tuon talon kulmalta.
23.12.2006 01:23 Juhana Stolt: Iso kiitos uusista tiedoista! Entä kuvat http://vaunut.org/kuvasivu/11296 ja http://vaunut.org/kuvasivu/11297 ? Lienevätkö nekin Kouvolasta? Ainakin kuvissa näkyvä rakennus tuntuisi olevan kovasti samaa mallia kuvan http://vaunut.org/kuvasivu/32055 vasemmassa laidassa näkyvän rakennuksen kanssa. Joskin tuon näköisiä rakennuksia lienee ollut liuta eri puolilla Suomen ratapihoja?
23.12.2006 02:14 [Tunnus poistettu]: Noille kahdelle ensimmäiselle vinkkikuvalle ei oikeastaan oo muuta järjellistä kuvauspaikka mahdollisuutta kuin Pasila ja Kouvola. Nyt, kun näin paljon noista muista kuvista on selvinnyt niin kyllä nuo parivinkkiä on otettu niinkuin olet merkinnyt marraskuussa 1937 ja myös Kouvolassa. Vasemmalta pilkistää noita varikon edessä parkissa olleita vetureita. Kouvolan miehet ovat tutustumassa uuden nahkeaan Pekkaan. Näin suuri ja uusi veturi on varmasti herättänyt varikkohenkilökunan keskuudessa halua tutustua moiseen ihmeeseen. Kontrasti on ollut valtava, kun tuolloin oli Kouvolassakin paljon pieniä erisarjojen linja-höyryjä ajossa. On tuo niiden rinnalla niin suuri kapine, että on varmasti ensimmäisiä kertoja Kouvolassa käydessään herättänyt paljon uteliaisuutta. - Aivan 1950-luvun alussa Pasilassa käydessäni oli mulla sama tunne, kun joskus näki Pekan tai Riston ajossa. Nehän eivät läheskään kaikki (siis koko sarjat) olleet tuolloin vielä valmistuneet. Kun tämmöisen jättiveturin sitten näki pienten Sk:oiden ja Hk:oiden seassa niin se jätti suuruudellaan lähtemättömän vaikutuksen mieliin. Myöhemmin sitten tilanne "normalisoitui", kun pikkukoneet hävisivät ja kooltaan isoja vetureita tuli paljon lisää.
28.05.2017 17:56 Esa J. Rintamäki: Sedällä muodikas lierihattu!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!