??.??.1955 / Valmet Oy Lentokonetehdas Tampere

??.??.1955 KUVA 6

Karkea kaavio havainnollistamaan Maybach Mekydro -vaihteiston toimintaa. Mekydro koostuu momentinmuuntajasta, kahdesta vaihderatasparista ja suunnanvaihdon hammaspyöristä. Ainoastaan suunnanvaihto ja liikkeellelähtö kytketään ohjaamosta, jonka jälkeen Mekydro vaihtaa vaihteet automaattisesti.

Kuvassa vipujen asennot osoittavat, että suunta on kytketty ja kolmosvaihde päällä. Käytettävissä olevat välityssuhteet ovat : 1. ja 2. alentavia vaihteita, 3. suora ja 4. ylivaihde.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Maybach (Lisännyt: Kari Suominen)
Kuvasarja: Pullahuru
Lisätty: 02.01.2017 11:56
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella

Kommentit

21.01.2018 13:44 Esa J. Rintamäki: Vaihteiden kytkentä hoitui kuvassakin selvästi nähtävillä sakarakytkimillä. Sakaroiden muotoilu oli sellainen, että irroittaminen ja kytkeminen vauhdissa oli ylipäätään mahdollista. Tavallisissa sakarakytkimissä sakaroiden muoto oli suorakulmainen, mutta niitä ei vauhdissa irroitettu/kytketty.
21.01.2018 17:21 Erkki Nuutio: Sakarakytkimen nimitys Shakespeare-kielellä on useimmiten Dog Clutch. Tiedä sitten missä koira piilee kytkimessä.
Saksaksi nimitys on Klauenkupplung.
Käyttö vaihteistoissa on laajaa ja yhä laajentuu: useimmat moottoripyörät ja useat kuorma-autot: vaihteisto joko jo alunperin synkronoimaton (tunnetuimpana Fuller) tai synkronikytkimet on poistettu ja kytkentöjä ohjaa nyt moottorin tietokone. Se säätelee moottorin kierrosnopeutta niin, että kytkeytyvän vaihteen sakarakytkimen puoliskojen pyörimisnopeudet tasautuvat riittävästi kytkennän mahdollistamiseksi..
Nykyratkaisuilla nopeusero supistuu muutamaan prosenttiin. Jos se on suurempi kuin noin 6%, ei kytkeytymistä tapahdu. Kuuluu vain kilinää, kun sakaroiden kärjet törmäilevät toisiinsa. Kytkeytyminen estyy myös, jos esimerkiksi kylmyyttään jäykkä vaihteistoöljy liiaksi jarruttaa ensiöpuolen pyörintää. Liika kolistelu voi muuttaa sakaroiden päiden muotoa niin, että kytkennät eivät enää onnistu.

Kuorma-autojen sakarakytkinvaihteistojen yhteydessä varmistaa tietokoneohjattu, nopeasti irrottava (pää)kytkin ja tarkasti ja nopeasti säätyvä moottorin kierrosnopeus nopeat ja luotettavat kytkennät.
Näin hyvin ei varmaan ollut Mekydrossa, jossa vaillinaisesti ja viiveellisesti tapahtuva, muuntimen turbiinipyörän pois- ja päällekytkentä yritti tehdä samaa hydraulisen säätimen ohjaamana.

Mekydron rakenne ja sakarakytkimien geometrinen muoto, ja sakaroiden kytkeytymisen dynamiikkayhtälöt esitetään Motortechnische Zeitscrift (MTZ) -lehden numeron 7/1959 kirjoituksessa Die Maybach-Abweis-Klauenkupplung im Zuge der Entwicklung mechanischer Schaltgetriebe grosser Leistung. Kirjoittaja Hermann Gros , Friedrichshafen.
Saksalaiskirjoituksissa tulee käsiteltävä asiakin otsikon lukemalla perusteellisesti selvitetyksi!
(Käyttäjä muokannut 21.01.18 20:44)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!