??.??.2017 / Haukivuori

??.??.2017 Valtionyhtiön omistajan kannattaisi asettaa tavoitteita, jotka mahdollistavat maan pitämisen asuttuna ja ympäristön elinkelpoisena tuleville sukupolville. https://www.youtube.com/watch?v=qhbsC7xh​kco

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Haukivuori
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Kuvasarja: Näkökulmia Haukivuorella
Lisätty: 16.02.2017 22:40
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

17.02.2017 20:29 Simo Virtanen: Eikö vastuu elinvoimaisuudesta kuitenkin ole pikemminkin haukivuorelaisilla itsellään kuin valtionyhtiöllä?

Kunnassa oli vielä 50-luvulla 5600 asukasta, kun kuntaliitoksen aikaan kymmenen vuotta sitten väkeä oli enää vajaat 2300. Arvatenkin väestön ikäpyramidi näytti vielä paljon tuotakin lohduttomammalta.

Tuollaisella kehityksellä on aivan turhaa hakea syyllistä jostakin valtionyhtiöstä, kun ongelmat olivat sisäsyntyisiä. Minkäs teet, kun nuoriso lähti ikäluokka toisensa jälkeen kaupunkehin, eikä jäljelle jääneilläkään ollut halua kääntää kehityksen suuntaan.

Koko Etelä-Savon maakunta on Suomen huonoimmat ennusteet omaava maakunta ja useimmilla mittareilla juuri se on pahnanpohjimmainen ja esiintyy selvitysmiesten kartoilla punaisena. Edes Mikkelin seutu ei kasva, kuten kaikki muut keskisen Suomen maakuntakeskukset tekevät.

Lieneekö syynä se savolaisten käet taskussa -asenne, kun paljon huonompien yhteyksien takana olevat pohjanmaatkin porskuttavat?
17.02.2017 21:42 Jukka Ahtiainen: Viittaan asiassa turvallisuuspolitiikkaan.

Totta, haukivuorelaisilla on suuri vastuu lähiympäristöstään.

Itse en kuulu tuohon ilmoittamaasi asukasmäärään, mutta käyttäisin junaa, jos se olisi mahdollista.

Tässä tapauksessa on perusteltua syyttää valtionyhtiön ja sen omistajan päätöksentekoprosessissa mukana olleita. Lienet tutustunut perusteluihini.

Pohjanmaalla on paljon fiksua porukkaa, mutta kannattaa miettiä hetki ennen kuin tekee maakuntarasistisia ilmaisuja.

Nimim. pohjalais- savolais-, karjalaiset & uusmaalaiset juuret.
17.02.2017 21:54 Eljas Pölhö: Simon esittämä asukasluvun kehitys antaa vähän harhaanjohtavan kuvan Haukivuoresta, kuten samalla tavoin esitettynä monesta muustakin pinta-alaltaan suuresta kunnasta. Haukivuoren väestön vähennys on kohdistunut puhtaaseen maaseutuun, mutta Asemankylässä on enemmän asukkaita kuin 1950-luvulla. Haukivuori, kuten jotkut muutkin maaseutuyhdyskunnat, on sikäli erikoisessa asemassa, että kesäisin kesäasukkaiden myötä väkiluku enemmän kuin tuplaantuu. Joskus kauan sitten oli tilasto, jossa Haukivuori oli kesämökkiytymisen suhteen suurimpia kuntia. Tämä mökkiläisten suuri määrä on ollut merkittävänä syynä siihen, että Haukivuorelta on tehty poikkeuksellisen paljon kaukoliikennematkoja kaikkiin matkoihin verrattuna ja matkojen keskipituus on ollut yli 200 km.

Toimivien ja sinänsä itsensä kannattavien junayhteyksien lakkauttamisella julkisen liikenteen ylläpidon kustannukset siirrettiin Mikkelin kaupungin veronmaksajien kontolle. ELY-liikenteen puuttuminen Matkahuollon sivuilta vain pahentaa tilannetta, koska vähemmän aktiivinen liikenteen seuraaja ei edes tiedä, että esim. Helsingistä on mahdollista päästä linja-autolla Haukivuorelle. Se vaatii Mikkelissä vaihdon kaupalliselta firmalta ELY-liikenteeseen. Yhteys kyllä on toimiva, mutta kuka sen saa pääkaupunkiseudulla selville?
17.02.2017 23:22 Simo Virtanen: Onko nuo Eljaksen mainitsemat ELY-liikenteen aikataulut saatavilla jostakin muualtakin kuin ELYn kirjaamosta?
18.02.2017 16:06 Lauri Niemi: Täältä ainakin löytyy: http://www.ely-keskus.fi/web/waltti-ita-​suomi/talviaikataulut#.WKhTG4XBLWx

Taajamien asukasluvut löytyvät täältä https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_S​uomen_taajamista_2014

Kuntaliitosten jälkeen melkein kannattaa tutkia taajamien eikä entisten kuntien asukaslukuja, Haukivuoren asemanseutu 806. Liekö Laihian kirkonkylä 6628 suurin taajama, minkä kaikki junat ohittavat pysähtymättä ja Rauma suurin taajama, minne menee rata, muttei matkustajajunia?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!