04.09.2017 / Välillä Piikkiö–Kupittaa

04.09.2017 »Luonnossa ei mikään mene hukkaan,» sanotaan. Kuvassa näkyy varissuolaisten siirtolapuutarhapalstoja. Kuitenkin tällä hetkellä näyttää sikäli hieman huonolta, että vaikka sadonkorjuun luulisi olevan kiivaimmillaan, ei avomaalla näy ollenkaan naisia pyllistelemässä. Ryytimaat vaikuttavat sitä vastoin kovin ohdakkeisilta. Jos tämä hyötytarhuria miellyttäen menisi, olisi jokainen aari ja vako ollut kasvukauden tarkkaan ja vieri viereen siemennettynä erilaisin tarvekasvein, jotka näin syksyn tultua sitten leikattaisiin, kynittäisiin, revittäisiin ja riivittäisiin kaikki viimeistä naattia myöten visusti sill’ viissiin, ettei talvea vasten jäisi kuin paljas musta maa. Marjat mehustettaisiin. Raparperista leivottaisiin piirakkaa. Kurkut upotettaisiin suolaliemeen. Perunat talletettaisiin asuntokasarmin kellarikomeroon. Mikä voisi olla vihreämpi valinta elintarvikkeeksi ja ruokatavaraksi kuin itse luomuna viljelty hedelmä tai juures? Yli jääneet »jätteet» pantaisiin laskiämpärin pohjimmaisia tippoja myöten kompostiin, jossa hajottajat ‒ kuten onkimadot ja pienet basillit ‒ pilkkoisivat virkansa täyttäneet, elinkaarensa loppuun tulleet lehdet ja muun ylijäämäaineksen ahnaasti alkutekijöihinsä jälleen seuraavien kasvukausien hyödylliseksi raaka-aineeksi. Mutta kyllähän kiertokulku menee ihmisen puuttumatta vaikka omalla painollaankin ‒ tosin hitaammin ja ihmisnäkökulmasta niukemmin hyödyin.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Vihreä
Lisätty: 04.09.2017 20:33
Junatyyppi
MV: 11901
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä, Syksy

Kommentit

05.09.2017 11:20 Teemu Saukkonen: Etualan tojota lienee samaa ikäluokkaa vaunujen kanssa, ja sillä ajetaan vielä pitkään
05.09.2017 15:23 Ari-Pekka Lanne: Bilteman ilmaisrekisterihakupalvelun mukaan etualan punertava Toyota olisi rekisteröity tiistaina 16/12-1997. Eivätkös Exät sen sijaan saatu liikenteeseen jo 80-90-lukujen taitteessa?

Erään sisarauton mittariin näyttää kertyneen kolmesataa tuhatta kilometriä: http://www.autotalli.com/vaihtoauto/3532​6598/Toyota/Corolla/1998/Espoo . Se on varmaankin realistinen luku, koska kuten kuvasta näkyy, näillä maanteiden menopeleillä on taipumuksena maata suurimman osan ajastaan pysäköitynä. Käyttöaste on usein matala. Olisiko kenelläkään valistunutta arviota Exien kilometreistä? ‒ Montakohan miljoonaa?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!