??.09.1914 / Helsinki asema

??.09.1914 Helsingin uuden rautatieaseman pääsisäänkäytävän seutu juuri nyt. (Oikealla näkyy vielä purkamaton osa vanhaa asemarakennusta.)
Lähde: Rakennustaito N:o 20 1914.

Lehden ilmestymisen aikaan uusi asematalo oli jo valmistumassa, mutta ensimmäinen maailmansota keskeytti työt. Lopullisesti rakennus valmistui vasta kansalaissodankin jälkeen vuonna 1919.

Kuvasta käy hyvin ilmi, miten vanha ja uusi asematalo sijoittuivat toisiinsa nähden. Vanhan asematalon pohjoissiipi purettiin pois uuden rakennuksen alta.

Aika-ajoin joku kummastelee, miksi rautateiden nollapiste on kokolailla etäällä raiteiden päätepisteestä. Tämä kuva auttanee hahmottamaan asiaa: Vanha asemarakennus oli valtaosaltaan nykyisen asemarakennuksen eteläpuolella ja sen rinnalla raiteetkin jatkuivat nykyistä etelämmäksi.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: R. Rindell (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: 'Helsingin uusi asematalo'
Lisätty: 16.09.2017 08:16
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

16.09.2017 23:33 Ari Palin: Nykyinen raiteiden alkukohdan km-lukema on 0+159. Joskus olen miettinyt, mitäköhän Helsingin aseman km-lukemille olisi tehty, jos muutos olisi ollut toisinpäin eli uudet raiteet olisivat ulottuneet etelämmäksi kuin alkuperäinen nollakohta.

Rautateiden km-laskenta on joskus sangen mielenkiintoista. Esimerkiksi Keravalla on km-tolpat 28 ja 29, joilta ei kummaltakaan ole Helsinkiin 28 tai 29 kilometriä (ei edes noin) mitään kautta laskettuna, eikä ole koskaan ollutkaan.
27.05.2018 20:34 Timo Salminen: Kunpa Helsingin kaupunki älyäisi aikanaan Kaivokadun järjestelyjä aseman kohdalla uudustaessaan merkitä vanhan aseman ääriviivat katukiveykseen (tai muuhun pinnoitteeseen). Se toisi paikkaan mukavasti lisää historiaulottuvuutta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!