??.??.???? / Ilmajoki, lääkintävarikko, Ilmajoki

??.??.???? Arvoitus, missä voitiin viettää leppoista kesäpäivää kiskoilla leikkien? Paikka oli yhteydessä valtakunnan rataverkkoon,kylläkin hyvin vartioituna, nyttemin kiskot purettu pois.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Ilmajoki Kuvauspaikka: Ilmajoki, lääkintävarikko
Kuvaaja: Pentti Yli-Karjanmaa
Lisätty: 10.03.2005 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kuva-arvoitus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

10.03.2005 17:29 Kari Kuusela: Laatikoista päätellen kyseessä voisi olla jokin lääkintävarikko? Arvaan: Ilmajoki
10.03.2005 19:06 Tunnus poistettu: Kotala?Piili?
10.03.2005 21:00 Tommi K Hakala: Vilppulan varikko?
11.03.2005 05:35 [Tunnus poistettu]: Hmm, Ilmajoen lääkintävarikko sijaitsi muistaakseni eri puolella kantatie 67:ää kuin rautatie, ja tasoristeystä en muista paikalla olleen. Johtopäätös, Ilamajoki tämäeioo, tai hmm??
11.03.2005 11:03 Pasi Kokkonen: Pitkälahti ja vanha savon radan linjaus? Edessäpäin olisi armeijan varikko?
11.03.2005 15:59 Pentti Yli-Karjanmaa: Kyllä tämä Ilmajoen lääkintävarikkoa on. Valtatie 67 yli mennyt tasoristeys on purettu pois, ratalinjaakaan ei taida enää maastossa jurikaan näkyä.
Varikolla järjestettiin useampana kesänä huutokauppoja jossa myytiin kenttäsairaalakamaa.
kts. http://www.netikka.net/penttiyk/klasi.ht​m
11.03.2005 16:13 [Tunnus poistettu]: Milloon soon purettu. Vaikka kuinka yritin ärsyttää aivosoluani, se ei suostunut tunnustamaan muistavansa em tasoristeystä. Sen sijaan aivosolu aivan väkisin haluaa muistaa naisten pakkotyölaitokselle menneen raiteen, joka purettiin pois jo liian kauan sitten. Onko Pentillä muistikuvaa ko "naistenraiteesta" ? Aivosoluni sijoittaa sen kuusseiskalle siihen peltoaukean laitaan ennen Ilimajokia :^P
11.03.2005 16:23 [Tunnus poistettu]: Elä aivosoluni sekoile, prkl! "Naistenraiteen" oletettu alkuvaihde sijaitsi luonnollisesti radalla eikä maantiellä. Pakkotyölaitoksen rakennuksiahan näkyi kun lähtee kantatieltä päästeleen kohti Herkoolia, heti siinä vasemalla. Sattaa kyllä olla, että aivosoluni on ite keksinyt koko laitoksen tai sitten isoot poijat puhuuvat aikoinaan ankarasti palturia. No joka tapaukses, laitos olis varmaan hyvinkin tarpeellinen nykyaikoona. Olis kiva seurata sekä kuvata kun akkaväkiä vierään Nomilla suota kuokkimaan.
11.03.2005 16:46 Pentti Yli-Karjanmaa: Koska tasoristeys on purettu? Kyllä siitä on aikaa yli kymmenen vuotta!? En osaa tarkemmin snoa.
Kyllä Ilmajoella oli naisten työlaitos johon senaikaia irtolaisia ( ilotyttöjä) tuotiin lypsämään lehmiä.
Muistan hämmästelleeni pikkupoikana lättähätun ikkunasta nasia jotka menivät lypsylle askaresvaatteet ja vahva meikki naamalla!!!
Navetta oli rautatien ja 67 tien toisella puolella oli asuntolat.
Mutta, mitään sivuraidetta en muista siellä olleen!?
11.03.2005 17:18 [Tunnus poistettu]: On se päänuppi aina yhtä arvootuksellinen, en muista koko tasoristeystä ollenkaan. Palanen suomalaasta rautatiehistoriaa on formatoitunut ikuusesti päästäni. Mihinä kohtaa se noin suurinpirtein arviootuna tarkalleenottaen oikein oli? Kevytkenkäästen naikkosten raiteen vois joku sellaanen kattua, jolla on se katalooki mihinkä raithet ja linjapaikat on kaikki merkattu ylös. Jollakulla sellaanen luettelo on kun sieltä löytyy hetioitis Vanhan Vaasan sorarairekkin.
11.03.2005 18:18 Jukka Voudinmäki: En tunne Ilmajokea enkä sen historiaa enkä tiedä, liittyykö tämä samaan asiaan, mutta Ilmajoella on nykyäänkin yksi tasoristeys, jonka nimi on Työlaitos: http://www.tasoristeys.fi/rhk/search.do?​cached=true&newPage=1
11.03.2005 23:25 Pentti Yli-Karjanmaa: Hyvin osuttu! Tuo Työlaitos niminen tasoristeys on just oikialla paikalla. Jos oikein muistan oli siinä aikanaan seisake, seuraava seisake Kurikkaan päin oli nimeltään Isokoivu.
Se tasoristeys lääkintävarikolle oli muutama kymmnen metria K-maatalouskaupasta Kaskisten suuntaan.
Pistän kuvan tänne, jos läydän. Pääsin kyytiin joskus ammoin Kurikassa majailleella TKA3:lla hakemassa lääkintävarikolta vaunun (Oli luvat taskussa ;-)
13.03.2005 01:13 Arto Papunen: Siis oliko vaihde lääkintävarikolle Ilmajoelta katsottuna Seinäjoelle vai Kurikaan päin?
13.03.2005 10:05 [Tunnus poistettu]: Pentti, mitäs mieltä olet teoriastani, notta lääkintävarikolle mennyt raide olikin samaa, joka meni ennen Kestopuu Oy:n kyllästämölle. Radan nysä vaihteineen on vielä tallella, http://vaunut.org/kuvasivu.php/4738.html
Hauskaa muuten, että Ilimajoen histroriaa löytyy noinkin kummasta paikasta kuin RHK:n tasoristeysluettelosta. Jos rata on vielä viirenkymmenen vuoren päästä olemassa, löytyy merkintä enää tasoristeyslettelosta, sillä kukapa paikallinen haluaisi muistaa kevytkenkäisten naisten työlaitoksen. Mutta se laitoksen raide vaivaa vielä, ettei olis ollu niin, jotta olisin tulkinnut seisakkeella olleen sivuraiteen laitokselle haarautuneeksi pistoraiteeksi?
13.03.2005 10:43 Jukka Voudinmäki: Sen verran vielä keskisuomalaista kommenttia asiaan, että Resiinassa 1991-4 on artikkeli Suupohjan radasta. Liikennepaikkaluettelossa Nikkolan (km 429,976) kohdalla on suluissa S-kirjain, mikä tarkoittaa, että sieltä on purettu sivuraide. Olisiko tämä tuo Jyrkin edellisessä kommentissa vihjaama pistoraide? Ilmajoen kohdalla on merkintä lääkintävarikon raiteesta.
13.03.2005 19:37 Pentti Yli-Karjanmaa: Kyllä tämä täytyy olla sama sivuraide. Kestopuun tehdasalue ulottui varikolle menevälle radalle asti, nyt ollahan Jyrki samalla paanalla!
Hyvinkin saattanu olla työlaitoksen kohoralla sivuraide. En vain muista sitä, koska lienee purettu.
Laitoksesta saisi kyllä varmaan mielenkiintoisen historiikin aikaan. Jutut joita kylillä siitä kiersi olivat meheviä. Ehkä vain tarinoita, mutta kirjoihin kuitenkin pitäs saara!
13.03.2005 20:35 [Tunnus poistettu]: Joo mäen vaan tiänny, että se pisto jatkui viälä piremälle mettähän. Mullon pari hauskaa musteloa siitä Kestopuun plassilta. Karran kuumana kesäpäivänä pysähryyn pitämään paperossitaukoa siinä ko firman autiolla kentällä, pystys siinä oli vaan voimalan tapaneen tiilirakennus ja ysksinäänen, vähän paskahuussia isompi vaja. No kotvan seisoskeltuani paskahuussivaja alako lykkäämään anakaraa savua ja kohta se oli jo ilimiliekeissä. Muutaman minsan päästä paikalle kaahas palokunta ja ruiskas kömmelin sammuksiin. Mä seurasin koko jutun siitä muutaman kymmenen metrin päästä, se oli kuin jostain ranskalaisesta surralismielikuvasta koko juttu. Joku vanhempi miäs tuli vielä kysymään, että mitä tapahtuu. Mä siihen vaan, että emmä tierä, joku tulipalo tai jotain varmaan. Hyppäsin sitten hopeanväriseen 504 pösöön ja kaasutin pihan pölytessä kohti Koskenkorvaa!
13.03.2005 20:49 [Tunnus poistettu]: Toinen muistelo onkin sitten Kestopuun pihan ympäristökunnostuksesta. Plassin maaperä oli tukimuksissa torettu niin myrkylliseksi, jotta kilon syäminen tehtaan sorakentältä olis vetäny ketarat oikooseksi. Siinoli niin paljo arsenikkia. No menimmä tekemähän lehtijuttua kunnostusoperaatiosta, ympäristöviranomaasilla oli info tai tms toimenpiteestä sinä päivänä. Saastunu maaperä valettihin betonihin, jotta myrkyt ei pääse liukenemaan maaperään ja vesihin. Infopäivänä oli kova tuuli ja koko paikka pölisi myrkkymaata. Jouruummakin pukeutumahan suojapukuuhin ja laittamahan hengityssuojaamet ja asjalliset maskit, sellaaset kshh hzzzz ääntä päästävät tehokkaan näkööset vehkehet. Hupaasuus kuvioohin tuli kuvahan kun tähtäälin teleobjektiivilla kaiken pölyn kekskelle. Sieltä paljastuu näkökenttähän ukkoja joilla oli samanlaaset vetimet maskeineen kuin meillä. Paitsi yhrellä sementtiauton kuskilla. Äijä purki anakaran myrkkytomupilven keskellä autonsa lastia siiloohin iliman mitään suojaamia, vain tupakki kärysi miekkosen suupielessä.
Että sellaasta tyäsuojelua...
13.03.2005 21:01 Pentti Yli-Karjanmaa: Jep.
Minäkin oon tallustellu sielä avaruuspuku päällä, ihimettelin kans menua sielä!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!