09.10.2017 / Välillä Viinijärvi–Sysmäjärvi

09.10.2017 Syksyn väreihin hyvin naamioituva työkone joutui kenties tietämättään saaliiksi. Pelto oli puitu melko pitkään sänkeen ja osa sadosta oli vain kaadettu maahan.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Perttu Karttunen
Lisätty: 09.10.2017 17:07
Junatyyppi
TYO: 70836
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

10.10.2017 22:14 Ari-Pekka Lanne: Nyt on ollut vietävän kehno kesä ja syksy. On ollut vilpoista, sateista ja harmaata. Viljat eivät ole monin paikoin ehtineetkään kypsyä ja tuleentua. Vihreää näkyy vieläkin monin paikoin. Tai vaikka vilja olisikin kypsää, ei puimisesta ole tullut sateilta mitään. Katselin viikonloppuna, kuinka Teurolla oli jätetty viljapuimuri sateeseen pienen pellon syrjään. Rääppeet viljasta olivat jääneet puimatta, enin osa laonnot ehtymättömissä sateissa. Syvät rannut kulkivat ristiin rastiin pitkin vetistä ja upottavaa peltoa; yrityksestä ei selvästikään ollut ollut puutetta. Se ei silti vedenpitävästi selvinnyt, olivatko puimurin pyörät jääneet lopullisesti upoksiin vetelään saveen ja lokaan niin, ettei kone suostunut enää omin neuvoin menemään mihinkään, vai olivatko laitoksen sisukalut menneet juntturalle likomärästä ja niljakkaasta viljasta. Yhtä kaikki, näky tiluksen laidassa oli masentava ja murheellinen. Monin paikoin maakunnissamme joudutaan nyt tekemään samoin kuin yllä olevassa kuvassa: leikataan raa’at tai muuten puitaviksi sopimattomat kaurat pollen appeeksi ja AIV-säilötyksi elukoiden rehuksi aivan kuin se olisi halpaa heinää. Näin voidaan hieman keventää tappiota; etteivät viljelyksiin kevään ja kesän mittaan käytetyt raskaat panostukset ‒ montako 200 litran tynnyrillistä löpöä, apulantaa ja myrkkyjä lainkaan mahtaa turhaantua yhdessä kasvukaudessa aarinalalle ‒ huuhtoutuisi kaikki viimeistä tippaa myöten hukkaan onnettomien sateiden mukana.
10.10.2017 22:57 Jaakko Pehkonen: Näyttää siltä että pellolla olisi jätetty oljet pitkäksi, eikä niitetty viljaa maahan. Osalta peltoa oljet on jo ehditty kerätä pois. Syksy on kyllä ollut erittäin haasteellinen maanviljelijän näkökulmasta katsoen.
10.10.2017 23:00 Ari-Pekka Lanne: Eikös tuolla kauempana ole niitettyä?
11.10.2017 10:56 Perttu Karttunen: Kuva ei sitä tarkkaan kerro mutta tosiaan taaempana oli tuo villja nimitetty nurin.
11.10.2017 13:05 Mikko Herpman: Näyttää siltä että monella pellolla jää puimatta kokonaan tai osittain.. Taitaa tulla pahin katovuosi miesmuistiin.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!