??.??.???? / Imatra?

??.??.???? Tässä vanha kuva, josta ei ole oikein mitään tietoja, ei ajasta eikä paikasta. Kuva on eräästä vanhasta albumista valokuvaamalla kopioitu. Albumin muut kuvat saattaisivat olla 20-30-luvuilta ja ainakin osa Hämeenlinnan ympäristöstä. Ehkä tätä kautta löytyy päätelmiä kuvan alkuperästä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Imatra?
Kuvaaja: Jaakko Aumala
Lisätty: 16.10.2017 16:12
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa

Kommentit

16.10.2017 18:36 Heikki Jalonen: Samanlainen Menck&Hambrock-höyrykaivinkone esiintyy Heikki Kellomäen kirjassa "Rautatie tuli - ja meni".

Kirjassa sen työmaaksi mainitaan Puttosharjun sorakuoppa, Virroilla, Porin-Haapamäen ratarakennustyömaalla. Kuvan lähteeksi mainitaan Ahti Mykkäsen kokoelma.

Kirjan kuvassa kone esiintyy vasemmalta puoleltaan nähtynä, mutta kaikki todettavissa olevat yksityiskohdat, koneen yleiskunto ja muu olemus täsmäävät tuohon kuvaan. Kirjan kuvassa kone kuitenkin kuormaa normaalileveyden sorajunaa, eikä kapearaiteista työjunaa kuten tuossa. Tämän perusteella voisi arvailla, että tämä kuva on hieman aikaisemmasta rakennusvaiheesta; siis vuosien 1936...37 ajoilta.

Tai sitten kuva on jostain ihan muualta, ja aikaisempaa aikaa. Imatran voimalaitoksen työmaalta se ei kuitenkaan ole, sen työmaan ainoa kone oli sekin Menck&Hambrock, mutta paljon aikaisempaa mallia, varsinkin kaivupuomi oli aivan toisennäköinen.
(Käyttäjä muokannut 16.10.17 18:37)
19.10.2017 02:34 Reino Kalliomäki: Kaivinkoneesta en tiedä, mutta juna näyttää tältä http://vaunut.org/kuva/104671?s=1
19.10.2017 13:52 Heikki Jalonen: Ehkä tuo kuva sittenkin on Imatran voimalaitostyömaalta!

Mitä tarkemmin kuvaa tiirailen, sitä luultavammalta alkaa tuntua, että tuo kaivinkone on kiskoalustainen. Olettamusta vahvistavat etualalla näkyvät kiskoelementit, eivät ne mitään kenttäradan osia ainakaan ole. Tuollainen kiskoilla kulkeva kaivinkonehan itse nosteli eteensä tai taaksensa tarvitsemansa radan osat sopivina elementteinä, jotka sitten pultattiin alusrataa jatkamaan.

Kaivinkoneestahan Sinä Reino tiedät enemmänkin kuin minä, juuri Sinun kuvasarjassasihan on paras otos mitä Imatran M&H-kaivinkoneesta mistään löytyy, parempi kuin finna-arkiston kuva jota vertailumielessä katselin. Linkki vorg-kuvaan: http://vaunut.org/kuva/104678?s=1

Tuossa kuvassa täsmäävät monet yksityiskohdat vielä paremmin tuohon ketjun aloituskuvaan. Ja myös tuo junan veturi on peräti samanlainen, vain lyhty puuttuu tuossa ketjun aloituskuvassa, mutta se voi vain olla korjuussa jos ei ole ollut vuodenajan puolesta tarpeen. Myös vaunusto, sen mitä siitä nyt näkee, vaikuttaa hyvin samankaltaiselta.

Puttosharjun (kirja Heikki Kellomäki, s. 43) työkuvassa kaivinkoneen alavaunu tai alusrata eivät ole näkyvissä, joten siitä ei voi asiaa erottaa. Yksi varma ero kuitenkin on: Porin-Haapamäen radan (kuvissa olevissa) kapearaiteisissa työjunissa maan kuljetus tapahtuu poikkeuksetta tavallisilla kuuppavaunuilla. Nuo otsikkokuvan vaunut ovat erilaisia, sellaisia ei kirjassa esiinny.

Huomattakoon lisäksi: on täysin mahdollista, että kyseessä on yksi ja sama kaivinkone, Virroilla vain myöhemmällä työmaallaan. Ei niitä Suomenmaassa niin pilvin pimein ollut, että joka työmaalle ihan ikioma olisi riittänyt. Ja vetureihin pätee sama.

Joten, päätellään: kuvasarjan otiskkokuvan ottopaikka on Imatran voimalaitostyömaa, vuosi 1925 tietämillä.
19.10.2017 18:26 Reino Kalliomäki: Veturia ja vaunuja katselin, kaivinkone-experttejä arvaan löytyvän sen alan yhdistyksestä. Iso koura vaatii isot vaunut.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!