??.??.1919 / Tuntematon

??.??.1919 Täällä ei näkynyt olevan yhtään kuvaa päätysillallisesta jäähdytys- ja lämminvaunusta (tai lämmin- ja jäähdytysvaunusta, nimitys ajankohdasta riippuen) aktiiviajaltaan. Niinpä lisäsin tämän, vaikkei kuvan laatu kovin kaksinen olekaan.

Vaunu on v. 1863 mallinen sekä lämmitys- että jäähdytyslaittein varustettu päätysillallinen vaunu; litteran 'k' tarkoittaa kamiinaa. Vaunussa ei ole myöhempien vaunumallien tapaan sivuovia, vaan lastaus ja purku tapahtuu avoimen ja kaiteettoman päätysillan kautta. Vaunun numero on vuoden 1915 numerouudistuksen jälkeinen. Uudistuksessa numeron eteen lisättiin kolmonen.
Vaunun kyljessä komeilee Valion juliste, mikä oli minulle aivan uusi asia.

Viereinen vaunu on minulle arvoitus. Siinä näkyy olevan tolpat lähellä kulmia, ei päätyä, ja 'laidat' ovat selvästi tolppia sisempänä. Ehkäpä ne eivät vaunun laitoja olekaan, vaan vaunun lastina olevan suuren laatikon tms. seinämät? Olisiko siis IK-vaunu?

'Maidon lastaus rautatiewaunuun', Pellervo, Vihko 11. Kesäkuun ensimäinen vihko v. 1919.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tuntematon
Kuvaaja: - (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Lisätty: 17.11.2017 09:07
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

17.11.2017 17:07 Erkki Nuutio: Maanviljelyhallituksen tiedonantoja N:o LXXXI 1913 K.J.M. Collan "Pietarin maitokauppaolot - Matkakertomus" (Hki 1913, 106 s. + liitekartta Pietarin maitoalue = Etelä-Suomea ja Baltia) kuvaa perusteellisesti maitokaupan hinta- ja rahtipolitiikkaa ja maitokaupan käytännöllistä toteutusta Pietarista. Kuvissa mm. umpi- ja avoreki ja -kärry jakelua varten pullotettuna / ämpäreissä ja venäjän rautateiden maitovaunu. Kuva myös Suomen aseman maitosillasta, jonka sivulla 2 sivuovellista maitovaunua ja yksi umpivaunu. Ehdotetaan myös erästä sopivampaa paikkaa tälle. SVR:n maitovaunuista seuraavaa:
........
"Vaunuja on useampaa eri mallia, joista G.g.h. ja G.g.k. mallit ovat varustetut suljettavalla eteisellä. Mallissa G.k. on kapea avoin silta, se on verrattain vaarallinen ja epäkäytännöllinen. Sen kapea avoin silta tekee astioiden kantamisen vaikeaksi, jopa vaaralliseksikin.
Kuten on yllä jo mainittu ovat vaunut tarkoitetut voin kuletukseen. Sentähden olisi niihin tehtävä pienempiä lisäyksiä, että ne täydellisesti vastaisivat tarkoitustaan maidonkuletuksessa. Niihin olisi sovitettava lavoja, joille voisi asettaa maitoastioita, joten tilaa vaunuissa voitettaisiin. "
........

Epäkohtia-kappaleessa mainittiin mm. "Yksi tavallisin ja silmiinpistävin epäkohta on maidonkuletusastioiden varomaton, jopa usein huolimaton käsittely rautateillä." ...... "Pysäkillä ei edes aina seisauteta junaa,vaan astiat heitetäänulos junasta sen vähän hiljennyttyä vauhtiaan." ...... "En tiedä löytyykö meillä missään erityistä katosta, joka suojelisi astioita auringolta." jne.

Vaunujen pintamateriaaleja, jäähdytyksen epätasaisuutta ja hygieniaa tarkasteltiin sanallisesti ja viitattiin siinä julkaisuun V.Hirvensalo "Vientivoimme säilytys ja kuletus kesällä v.1909" .

Lopuksi Pietarinmatkaanne varten tarpeellinen tieto:
1 (maito)ämpäri (vedro) 12.999 litraa = 10 tuoppia (stof) =100 pikaria (tsharka).
"Maitopullon pitäisi vanhan tavan mukaan olla 1/16 ämpäriä."

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!