02.09.2017 / Välillä Piikkiö–Kupittaa

02.09.2017 Vaalantie, se viimeinen ja hiivatillinen jäljelläoleva julkinen tasoristeys puolipuomilaitoksella koko Karjaa-Turku-rataosuudella. Tasoristeyksen ajoradan varoituslaitos on peräisin jostain 1970-luvulta, mutta sitä on sitten myöhemmin jossain vaiheessa ennen 1990-lukua laajennettu siten, että rinnalle on rakennettu kevyen liikenteen ylikäytävä kokopuomilaitteilla.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Santeri Kivioja
Kuvasarja: Tasoristeyksiä
Lisätty: 24.11.2017 19:24
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

24.11.2017 21:28 Matti Lehtonen: Turkua tuntemattomille tarkennuksena, että tämä risteys sijaitsee melkoisen taaja-asutteisella Turun kaupunkialueella. Tuolla metsäkaistan takana ja oikealla kohti itää avautuu Varissuon lähiö, jossa on noin 9.000 asukasta. Kuvaajan selän takana puolestaan ovat Lausteen ja Vaalan asuinalueet, joilla on nelisentuhatta asukasta. Tämä tie on niiden välinen lyhin pääkulkuväylä. Pääväylä menee Lausteelle tehden suurin piirtein tässä kuvaajan kohdalla 90 asteen käännöksen oikealle ja sitten taas jonkin matkan jälkeen vasemmalle. Vaalantie jatkuu suoraan kuvaajan selän taakse, mutta alue muodostaa eräänlaisen pussin, josta pitää etäämpänä palata tuolle Lausteelle menevälle tielle, jos haluaa edemmäs kaupunkiin.

En tiedä taustoja, miksi tästä ei jo ole tehty eritasoliittymää. Johtuisiko noista teiden mutkitteluista ja olemassa olevasta rakennuskannasta. Kupittaan asemalle on matkaa viitisen kilometriä, joten junat ohittavat kumpaankin suuntaan vähintään satasen nopeudella.

Varissuolla on paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita, alue oli ensimmäinen, jonne Turussa aikoinaan heitä alkoi tulla merkittävissä määrin. Aikoinaan alueella oli rauhaton maine, mutta nykyisin aluetta pidetään aika rauhallisena, hyvänä esimerkkinä onnistuneesta integroitumisesta yhteiskuntaan. Varissuon kauppakeskus tunnetaan puhekielessä nimellä 'Itäkeskus', joskaan sillä ei ole merkittäviä yhtäläisyyksiä Helsingin Itikseen. Palveluvalikoimaan voi tutustua osoitteessa varissuonliikekeskus.fi.
24.11.2017 23:28 Santeri Kivioja: Veikkaanpa että tässä on kyse kiinnostuksen puutteesta noin hankkeen osalta. Aloitettiinhan sitä muun muassa Kyrössä juuri tänä vuonna eritason rakentaminen ja kyseessä on paikka, johon eritasoliittymän rakentaminen on yhtä uskomattomalta tuntuvaa kuin tässä Vaalantiellä. Molemmissa paikoissa suurin piirtein yhtä tiukat tonttikaavat molemmin puolin rataa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!