04.11.2017 / Wick, Yhdistynyt kuningaskunta

04.11.2017 Wick:n aseman vessa. Remontoitu vuonna 201x. Kaksi hanaa. Ja tulppa. Koska Britannia.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Wick Valtio: Yhdistynyt kuningaskunta Koordinaatit: 58.44166 -3.09707 [Google Maps]
Kuvaaja: Juhani Pirttilahti
Kuvasarja: Matkalla Britannian raiteilla 2017
Lisätty: 02.12.2017 07:08
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat

Kommentit

02.12.2017 07:14 Kari Haapakangas: Milloinkahan britit mahtavat keksiä, että sekoittajan lisääminen hanaan voisi ihan oikeasti olla fiksumpi juttu. Vai pidetäänkö sitäkin eurooppalaisena hapatuksena, joka uhkaa peribrittiläisiä arvoja ja perinteitä?
02.12.2017 07:18 Juhani Pirttilahti: Ei todennäköisesti koskaan. Törmäsin tuohon kahteen hanaan riittävän usein myös junan vessassa. Ja yleensä molemmista tuli samanlämpöistä vettä. Mutta silti se ratkaisu oli toimivampi kuin uusien junien vessa, joissa teollisuuslogiikan ohjaama järjestelmä suihkauttaa vettä 10 sekuntia kerrallaan...
02.12.2017 10:20 Erkki Nuutio: Vastaavia mieleenjääneitä muisteluksia vuosilta 1976-78 oli juuri opiskelijoille laitetun talon WC+kylpyhuoneen kokolattiamatto, jonka alla kantavana oli vain ohut lankkulattia ilman eristystä. Suihkusuuntien hajonnasta johtuen hajuttomuutta riitti ehkä viikon. Mietiskelin koska amme tippuu lahoavan lattian läpi alakertaan.
Häijyltä tuntuivat myös kokolattiamatot oleilutiloissa, kun tupakat niihin surutta tumpattiin.

Lattiat lankkuineen ja pinkopahveineen olivat taloissa niin ohuet, että kaikki kuului läpi. Onneksi pääkytkin oli huoneeni vierellä. Kun yläkerran hulttiostipendiaatti palaili varhain (klo 02.00) reissuiltaan ja laittoi stereonauhan huutamaan, ei tarvinnut montakaan kertaa vemputtaa pääkytkintä. Johan meni stereonauha ikisykkyrään. Kansainvälistyminen vaatii kaikenlaisia käytännön taitoja sekä terävyyttä ja kanttia. Näitä EU-poliitikoillamme ei ole. K.K.K..Ka.Ka.Kat..

Keittiön hellan pikalevyssä oli vain ohkainen vastuslankkierukka. Kerran räjähti kun se oli sulattanut reiän brittimallin alumiinipannun pohjaan. Oli taloon tehty keskuslämmityskin ja radiaattorit ripustettu huoneiden sisäseinille. Kun kerroin meikätavasta laittaa radiaattorit ikkunan alle, kerrottiin että ne jäähtyvät siellä. Ikuisesti muistan kuinka muurahaiset suunnistivat jonossa puutarhaoven rakosesta kymmenen metrin päässä olevalle lautaselle hillopurkille, sen ulkopinnassa kun oli hillojäämiä.

Niin St. Pancrasista Bedfordiin kuljin viikottain moottorivaunuilla, joiden korimalli oli sama kuin Suomen ensimmäisillä vaunuilla (1860). Ikkunan painaen alas sai oven auki ulkokahvasta kääntäen, ja pääsi Bristol Lodekka double-deckerillä (teho noin 100 hv) päällystettyjä 1-kaistateitä (siis yhteiskaista kummallekin suunnalle) pitkin hiljaksiin perille.
Monella ihmisellä oli kesälläkin talvivaatteet, koska vetoisissa junissa eivät reumaattiset ihmiset muuten voineet olla. Reumatisotumista edisti kotien rakoiset 1-kerrosikkunat ja kepulit lämmityslaitteet (pahimmillaan kuumavesipullo).
Takan äärelle kannettiin ja kipattiin viikottain mustassa säkissä (ja kengissä) pölyisiä kivihiiliä. Köyhillä alueilla leijui sopivalla säällä pistävä hiilenkatku. Sitä kutsuttiin Lontoon sumuksi. Enää sitä ei juuri syrjäpaikoissakaan ole.

Sanomalehdillä ei ollut aamujakelua. Siksi osteltiin irtonumeroita asemilta ja junissa piilouduttiin ostetun lehden taakse.
Paddingtonista Swanseaan kuljin harvemmin, mutta komeasti noilla 125 mailin junilla.
Paddingtonissa en havainnut rouva Marplea enkä missään Juntti Salmea.

Nykynuoriso jatko-opiskelee/työskentelee käsittämättömän harvalukuisesti ulkomailla. Pitää mennä ainakin muutamaksi vuodeksi Saksaan, Ranskaan, Hollantiin, Venäjälle. Ja aloitekykyisenä suomalaisena, maailman ansioituneimpiin kuuluvan maan lähettiläänä.
02.12.2017 16:35 Vesa Höijer: Venäjällä on toisin... Kaksi kuukautta moskovalaisessa opiskelija-asuntolassa hiljaittain viettäneenä voin kehua 1) hiljaisuutta ja 2) lämpöisyyttä.

Moitteita voisi antaa lämpöpatterista, joka hehkui kuumana ilman mahdollisuutta kääntää lämpöä pienemmälle (ikkuna auki, jos tuli liian lämmin) sekä kylpyhuoneesta, joka oli ollut varmasti vuonna 1953 talon valmistuessa oikein hieno, mutta vuosikymmenien myötä "hieman" kulunut.
02.12.2017 17:30 Juhani Pirttilahti: Nyt näytti olevan kaikissa rakennuksissa, joissa pistäydyin, radiaattori ikkunan alla ja jopa lämpölasia ikkunoissa. Kehitystä on tapahtunut. Yhdessä hotellissa oli tuo lankkulattia kokolattiamaton alla, mikä tuntui vähän jännältä kävellä. Ja kuului kyllä jos joku käveli talossa. Junissa oli kyllä usein hyvin kylmä johtuen olemattomista eristeistä ja ohuista laseista. Ja nuo halvimmalla tehdyt Pacer-"junat" on sellaisia, että kostealla ilmalla lasit on huurussa eikä ulos näe.
(Käyttäjä muokannut 02.12.17 17:31)
02.12.2017 17:53 Ian Oliver: Miksi 2 hanaa....pitkä juttu, mutta: https://www.reddit.com/r/unitedkingdom/c​omments/2igc6u/why_britain_uses_separate​_hot_and_cold_taps/ on monta vastausta.
02.12.2017 22:53 Vesa Höijer: Oikeastaan Englannissa ollaan oltu tarkempia elintarvikehygienian suhteen. Suomessakaan ei suositella lämmintä vettä juotavaksi tai ruuanlaittoon.

http://www.kaleva.fi/teemat/hyva-elama/v​oiko-kuumaa-hanavetta-juoda/267185/


Englannissa vielä varmuuden vuoksi erilliset hanat kuumalle ja kylmälle. Jopa kylpyhuoneessa, jossa harvemmin juodaan vettä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!