16.12.2017 / Räntämäki, välillä Maaria (uusi)–Turku asema

16.12.2017 Tampereen ja Turun väliä kulkevat veturijunat (VET) ovat olleet verraten harvinainen ilmestys. Toki arki-iltapäivisin Turusta Tampereelle palautuva tavarajuna T 3515 on useinkin koostunut pelkistä vetureista. Vuosituhannen alkuvuosina sentään meni hetken aikaa maanantaista lauantaihin Turusta Rantaperkiöön klo 00:30-2:15 vakituisena kulkuun asetettu VET 1521, jossa oli siirrettävänä veturina maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin Sr2; keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin 2 x Sr2. Sittemmin Turkuun ylimäärin kertyneet sähköveturit on tavallisesti palautettu kiertoon aamupäivän Tampereelle suuntautuvien matkustajajunien kaksoisvetureina; viime aikoina usein myös illansuuksi Ouluun matkaavassa IC 917:ssä.

Näistä seikoista johtuen Toijalan-radan kapasiteettiin lauantaiksi 16/12-2017 varattu veturisiirtopari VET 11812/11815 herätti kiinnostuksen; ei malttanut olla käymättä katsomassa, mitä siellä menee. No niin, eipä siinä sitten ollutkaan arvelemaani »Irvikissaa» (Sr3), eikä edes salaa toivomaani »Keltaista Kummitusta» (Dr15) ‒, arkinen ja rispaantunut tupla-Dv »vain». Luultavasti oli katsottu viisaimmaksi vaihtaa Turun huoltoa huutavia Deevereitä näin varta vasten kulkuun asetetulla veturijunaparilla, kun ei Toijalan-radalla tahdo enää nykyään kulkea luonnostaan läpi kuin sähkövetureita. Turku on Ukeineen ja Saloineen sekä Viheriäisineen ja Pansioineen dieselvetureiden suhteen kuin saari. Mutta se tässä tilanteessa, jossa harrastaja oli erehtynyt loskaisen rautatien varteen tihkusateeseen töröttämään, sentään oli harrastajan mielestä esteettisessä suhteessa mukavaa, kun veturit olivat oikein päin eli lyhyet nokat vastakkain! Lisäksi kumpikin kone oli maalattu punaisella ja kermalla; ei toki mitään Valko-Deevereitä.

Kuvasta näemme, kuinka tasoylikäytäväturvallisuutta parantavat paitsi ylikäytävän turvallisuuslaitos, myös veturin junankeulaan teippailtu turvallisuusteippi. Sen lisäksi katu on rauhoitettu läpimenevältä moottoriajoneuvoliikenteeltä. Kadun kumpaankin päähän on asennettu liikennemerkki n:o 312 (Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty.) sekä lisäkilpi »Koskee läpiajoa». Kadun varressa on kolme kiinteistöä: Orion Oyj:n lääketehdas, KiiltoClean Oy:n pesupulveritehdas ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen Kärsämäen toimipiste. Näissä kaikissa oli lauantaipäivänä hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja laajat pikkuautokenttänsä tyhjillään, mutta Tengströminkadun läpi meni silti pikkuautoja tavalliseen tapaan solkenaan. Kuvankin hetkellä on heti yksi musta auto luikahtanut tuonne relehuoneen takamaastoon. Turkulaiset pikkuautoilijat menevät kadun läpi surutta. Se on kuin erikoista joukkohulluutta ‒ tässäkin lääketehtaan läheisyydestä huolimatta podettavaa ‒ ja yleinen maantapa. Saman saattaa nähdä vaikkapa Läntisen Pitkäkadun Kuljettajankadun ja Brahenkadun välisellä osuudella, joka on suljettu ajoneuvoliikenteeltä pl. linja-autot ja taksit. Siinä sentään konstaapelit ovat edes silloin tällöin jakelemassa kaikille halukkaille hövelisti rapsuja, mutta tässä kuvan kadun tilanteessa ne käyvät kyllä useinkin maijoineen ruokailemassa ja kahvittelemassa Tengströminkadun alapäässä olevassa Orikedon Tavernassa, mutta eivät ole pizzerian ikkunankaan takaa huomaavinaan kadun läpi kulkevaa jatkuvaa pikku- ja mopoautojen vuota. Syyttä kitsastelevat sakoissa. Se on kun asettaisivat tuohon joskus sen fiskaalisen kamera-autonsa, niin keräisivät jo muutamassa tunnissa hyvän tilin ‒ saati jos jämähtäisivät siihen koko päiväksi räpsimään. Mikäs siinä olisi napsiessa; voi sitä salamanvälkettä. Kamera-automiehistö voisi sitten vaikka lakisääteisten taukojensa aikana piipahtaa juurikin siinä Orikedon Tavernassa kebabilla ja niillä kahveillas. ‒ Turku on pikkuautojen kadonnut kaupunki, ja Suomi on sarvikuonojen maa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Turku
Lisätty: 17.12.2017 14:18
Junatyyppi
VET: 11812
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

19.12.2017 00:08 Santeri Kivioja: No onhan se kyllä toisaalta mielestäni aika hölmöä että läpikulkuliikenne pistetään ohjaamaan radan toiselle puolelle Tampereentien tasoristeyksen tai vielä kauempana sijaitsevan Turun seudun ohikulkutien (kantatie 40) kautta näillä kohdilla. Pistää vain molempien teiden kapasiteetin vielä enemmän ahdingolle ja varsinkin Tampereentien kohdalla vaarantaa liikenneturvallisuutta entisestään kun sinne ohjataan kaikki liikenne eikä anneta ajaa varsinkin paikallisille lyhyemmän kulkuyhteyden muodostavaa Tengströminkatua pitkin Kärsämäestä Orikedon seudulle tai toisin päin.
19.12.2017 08:02 Ari-Pekka Lanne: Katu on rauhoitettu läpimenevältä moottoriliikenteeltä. Kaikki muu liikenne on sallittu. Ei kai meille vain ole päässyt muodostumaan miljoonien vajaakuntoisten pikku-Trumppien kansakuntaa, joka ei pärjää parin-kolmen kilsan kivenheitoissa ilman tonnin painoista liikkumisavustinta? Jos niin surkeasti on päässyt käymään, tämä kansa on tuhoon tuomittu.
19.12.2017 17:17 Janne Louhi: Tieyhteyden läpiajon salliminen loisi aika kovan trafiikin tonne, aiheesta on suljettu.
19.12.2017 23:59 Santeri Kivioja: Jaa, no mites sitten Tampereentie? Eikös se luo yhtälaisesti häiritsevän kovan trafiikin?
(Käyttäjä muokannut 20.12.17 00:02)
20.12.2017 03:25 Janne Louhi: Jos tosta pääsis autoilla siit menis hatusta vetämällä ainakin 5000 autoa joka päivä jotka haluaa oikasta ajamatta ohikulkutietä tai Prisman edestä. Markulantien ylikäytävän poisto ja uudet jokisillat olis tarpeellisia, muttakun Turun kaupunki ei niitä halua itte maksaa ja valtiolla ei ole rahoja. Suikkilantie-Markulantie-Jaanintiehän on suunniteltu Turun sisäkehäksi ja maantieksi mutta saas nähdä toteutuuko koskaan.. Tampereen tien paikan vaihtaminen olis muuten oma lukunsa sekin. Ensin oli tarkotus Lamppustradalta tehdä uusi tie muttakun erään Maalaisliiton johtohahmon tila olis jäänyt alle.. Sitten keksittiin Ruskontie. Nimitettiin Ruskontieksi että hämätään ihmisiä, Raunistulasta hautausmaan kohdalle se tie siis. Alle jäi suht uusia rintamamiestaloja aika monta.
20.12.2017 08:12 Ari-Pekka Lanne: Tämänkaltaisista seikoista ja lieveilmiöistä sen huomaa, kuinka kalliiksi vuosikymmenet ja jatkuvasti kasvamistaan kasvanut pikkuautoilu tulee yhteiskunnalle, kunnalle ja kansakunnallemme. Kyl jottan tarttis tehr...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!