??.??.1937 / x

??.??.1937 Valistusta koululaisille: Miten Rautateitse matkustetaan, osa 1. Suomen rautatiet. 2 painos Helsinki 1937. Valtioneuvoston kirjapaino.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: x
Kuvaaja: Jarmo Pyytövaara
Lisätty: 08.01.2018 23:33
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen, Matkustaja

Kommentit

09.01.2018 08:15 Simo Virtanen: Olisi siinä nykyisetkin koulukkaat ihmeissään, jos rautateillä moiseen palvelualttiuteen törmäisivät. Vähintään opasvihkoa tarvittaisiin.
09.01.2018 23:44 Petri Nummijoki: Ei menneiden aikojen ohjeiden varassakaan aina niin helppoa ollut. Tästä Lylyn entinen junanlähettäjä kertoi esimerkin, joka saattui 50-luvulla.

Lylyyn jäi varhain aamulla junasta rouva, joka kyseli, onko tämä Vilppula? Ei vaan Lyly, tuossahan se lukee. Rouva kyseli hätääntyneenä, miten hän saattoi Lylyyn joutua, kun Haapamäellä kerrottiin, montako pysähdystä junalla on ennen Vilppulaa. Rouva oli tietysti oikeassa. Junalla osa pysähdyksistä oli vain tarpeen vaatiessa ja kun niistä ajettiin ohi, tuli ilmoitettu pysähdysten määrä täyteen vasta Lylyssä.

Rouvalla oli kiire kotitilalle suorittamaan aamulypsyä eikä Vilppulan suuntaan ollut mennossa henkilöjunaa tuntikausiin. Etelästä oli kuitenkin lähestymässä TP1061, joka vei pikatavaraa Ouluun. Niinpä junanlähettäjä pysäytti tämän junan Lylyyn, työnsi rouvan takapuolesta ylös konduktöörivaunuun ja antoi konduktöörille lapun, jossa luki: viekää tämä rouva Vilppulaan, VR:n vika. Sen jälkeen junanlähettäjä ilmoitti junaohjaukselle, että TP1061 tekee tänään ylimääräiset pysähdykset Lylyssä ja Vilppulassa. Junaohjaaja tivasi, miksi asiasta ei kerrottu etukäteen? Sen vuoksi, että muuten olisit kieltänyt näin toimimasta.
12.01.2018 19:02 Heikki Kannosto: "Matkustajan, jolla on makuupaikkalippu, tulee, jos hän haluaa käyttää makuupaikkaa toisessa makuuvaunussa, joka seuraa toista junaa, jolla hän jatkaa matkaansa, suorittaa makuupaikkamaksu erikseen kummastakin paikasta."

Tämä virke on ilmeisesti ollut vanhoissa Turisteissa ja poimittu vuoden 1937 Pikku Jättiläisen artikkeliin Miten rautateillä matkustetaan. Miten sen enää polveilevammin sanot...

- Saanko meno- ja paluulipun...
- Minne?
- No tänne takaisin.

Helsinkiläiskoululaisten kansalaistaidon oppikirja neuvoi 1960-luvun kolmasluokkalaisille miten bussilla matkustetaan ja puhelinta käytetään ja niin edelleen. Nykylapsella voisi olla monessa ohjeessa ihmettelemistä.
(Käyttäjä muokannut 12.01.18 19:40)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!