??.??.???? / Pietari (Suomen asema)

??.??.???? Työmiehet taitavat uurastaa Pietarissa? Painettu postikortti n:o 8843, Kuvaaja: G. A. Sandell, Kuusa. http://kukakuvasi.valokuvataiteenmuseo.f​i/#valokuvaaja/403

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pietari (Suomen asema)
Kuvaaja: G. A. Sandell (Lisännyt: Jarmo Pyytövaara)
Lisätty: 10.01.2018 19:09
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Kuva-arvoitus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

10.01.2018 21:12 Erkki Nuutio: Juuri näin. Valokuvataiteen museon tietojen mukaan rautatievirkailija Sandell aloitti kuvausharrastuksensa 1899 ja käsittääkseni toimi juuri silloin Pietarissa.
Kuva esittää SVR:n Pietarin halkopihaa 1895-96 tehdyssä alkuperäismuodossaan, jossa halkojunien raiteet avautuivat vasemmalle kuvan mukaisesti henkilöaseman suunnalta päin. Henkilöasema on noin 1.5 km päässä.
Halkopiha on leikkautuneena tässä vuoden 1900 raidekartassa http://vaunut.org/kuva/101400?u=3399 .
Myös valokuva on likimain vuodelta 1900.

Viipuria kohti vievät kaksi linjaraidetta ovat kuvassa oikealla. Näistä vasemmalle ovat halkopihan kaksi kokoomaraidetta, jotka suuntautuvat vähän vasempaan. Oikeanpuoleinen näistä jatkuu kohti kauempana olevia kuutta tyhjien halkovaunujunien raidetta. Vasemmanpuolisesta puolestaan haarautuvat ja kaareutuvat täysien halkovaunujunien 5 pitkää ja yksi lyhyempi raide. Näillä on halonnoutajien turvallisuuden vuoksi lyhtyvalaistus.

Halkopiha on ns. Golden tontilla. Se myytiin takaisin Pietarin kaupungille 1910 vaiheilla, kun SVR hankki oikealla ulkokärjestään vähän näkyvän suuren rakentamattoman Kulikovan kentän. Sinne SVR alkoi rakentaa uutta suurta tavararatapihaa. Kentän ulkokärki on noin 5 m koholla ympäristöstään, jonka vuoksi sen takana olevat vähät rakennukset eivät näy. Kentästä saadulla maa-aineksella tehtiin korotettu penger Levashovon ja Pietarin välille.
Ilmeisesti halontarvitsijoiden vaatimuksesta SVR sai hankittua halkopihan takaisin 1910 jälkeen, mutta halkoraiteet se laittoi nyt avautuviksi Viipurin suunnalta.
11.01.2018 12:40 Pave Saarinen: Erinomainen oivallus kuvata juuri työntekoa. Mutta lähettiköhän kukaan tuollaista korttia kenellekään. Olisiko tuossa pölkyn vaihto käynnissä? Menetelmä ei paljoakaan muuttunut ainakaan 50 vuoteen.
13.01.2018 19:26 Jarmo Pyytövaara: Kuvaajalla on ainakin kolme, painettua postikorttia joissa rautatieläiset tekevät hommia. Kyllä näitä kortteja on näkynyt myös postitettuina mutta eivät kyllä ole kovin yleisiä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!