13.08.1925 / Everett, Wa., Yhdysvallat

13.08.1925 Eletään vuotta 1925 ja kuuluisa seattlelainen valokuvaaja ja rautatieharrastaja James A. Turner on jälleen pakannut kameravarustuksensa ja matkustanut Seattlen pohjoispuolelle kuvaamaan alueen tärkeimmän rautatien Great Northern Railwayn tyypillistä liikennettä. Lasinegatiiville tallentui mm. tämä Skykomish-Seattle -paikallisjuna.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Everett, Wa. Valtio: Yhdysvallat Koordinaatit: 47.97792 -122.22041 [Google Maps]
Kuvaaja: James A. Turner (Lisännyt: Hannu Peltola)
Kuvasarja: Conquering the Cascades - Part II
Lisätty: 13.04.2018 21:55
Muu tunniste
Sekalaiset: Tapahtuma
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

13.04.2018 23:10 Heikki Jalonen: Emulsio sentään... Veturien americanaa niin pitkälle kuin suurinpiirtein mitenkään mahdollista. Ainakin American. Öljylämmitys ja tasoluistit. Vähän niin kuin tarjolle olisi tuotu Dodge Pick-Up, sivuventtiili-diesel-moottorilla - sikäli kun se olisi ollut teknisesti mahdollista. Siis ei Dodge eikä pick-Up vaan laitaventtiili-diesel...

Onkohan tuon veturin esikuvan valmistaja ollut Baldwin? Noin 1897...1900. Joka tapauksessa, mallimaailman vuonna 1925 se on ollut jo hieman vanhahtava, kovin omiaan vähemmän kiireiseen työhön. Ilmajarrut sentään ja luultavasti sähköinen valonheitin, uusinta uutta.

Voimme kuitenkin epäillä, että Popular Mechanics-lehden perin valppaat valokuvaajat olisivat enää kovin ripeästi tarkentaneet moderneja Plaubel-paljekameroitaan siihen - varsinkin jos kuvattavaksi tarjolla olisi vaikkapa ollut kuuminta uutta, kuten Z-4 sarjan uusi suurveturi...
15.04.2018 22:26 Hannu Peltola: Heikin kysymykseen en vielä huomannut vastata... Veturin esikuva on tosiaan syntynyt Baldwinilla, mutta valmistusvuosi on ollut jo 1882. Tämä oli hämmästyttävä veturi siinä, että se sinnitteli aktiivikäytössä aina vuoteen 1947. Veturi siis sopii vielä pienoisrautatieni aikahaarukkaan.
15.04.2018 23:31 Heikki Jalonen: Ohhoh! 65 vuotta käytössä. Se on pitkä käyttöikä veturilta, varsinkin Yhdysvalloissa. Edes köyhässä Suomessa ei moni kone palvellut niin pitkään.

Ehkäpä tuo pitkä palveluskausi myös antoi syyn, jonka vuoksi se pääsi pienoismalliksi - se taisi olla melkoinen klassikko ja alan piireissä tunnettu yksilö uransa loppukaudella. Varmasti jokseenkin viimeinen aktiivityössä oleva American. Nostalgia- ja elokuvatehtävissähän niitä tietysti oli (ja on edelleen) montakin.

Ehkäpä se oli jopa Popular Mechanics-lehden jutun väärti jäädessään eläkkeelle. Mutta jos oli, niin silloin lehden kuvaajilla oli ehkäpä työkaluinaan modernit Graflex-kamerat, joilla sopi ottaa esimerkiksi lehden edustavan painojäljen vaatimia 6x9 rullafilmiotoksia.

Veturin elinkaaren aikana valokuvaus joka tapauksessa eteni suurin harppauksin akselilla mustavalkoinen lasi-laakafilmi aina jonnekin 35 mm värikääntödiafilmeihin saakka. Ja elokuva! Esikuvaveturi oli palvellut jo 14 vuotta, kun Lumiere-veljekset esittivät sensaatiomaisen elokuvansa "Juna saapuu asemalle"...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!