22.04.2018 / Vuosaari (metro)

22.04.2018 .

Kuvan tiedot
Kuvaaja:
Lisätty: 27.04.2018 12:47
Muu tunniste
Sekalaiset: Metro
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

27.04.2018 18:23 Tuukka Varjoranta: Ei enää paljon metroja lyhennellä ruuhka-ajan päätyttyä, kun Länsimetrossa on vain kahden junaparin mittaiset lyhennetyt laiturit. Ennen kylläkin taidettiin pätkiä niitä kääntöraiteella ruuhka-aikojen päätyttyä.
08.10.2018 17:34 Markku Laaksonen: Ennen tosiaan kolmen vaunuparin junista kerättiin ylimääräiset vaunuparit ruuhkan päättyessä kääntöraiteille. Ensimmäinen lyhennettävä vuoro ajoi kääntöraiteen päähän, jossa kuljettaja irroitti yhden vaunuparin ja jatkoi päivää kahden vaunuparin junalla. Seuraava vuoro ajettiin kääntöraiteella seisovaan vaunupariin kiinni ja letkan toisesta päästä pätkäistiin taas kahden vaunuparin mittainen juna jatkamaan päivää. Tätä toistettiin, kunnes kääntöraide tuli täyteen tai kaikki junat oli lyhennetty. M100 ja M200 junat kerättiin luonnollisesti omille kääntöraidepuolilleen ja keräilyn helpottamiseksi M200:t ajoivat pääsääntöisesti aina kaikki yhdelle haaralle. Muistelen, että Mellunmäen haaran varrella asuvat asukkaat joskus valittivat, kun M200 junat kulkivat kaikki Vuosaaren haaralle ja pohtivat pidentäänkö pohjoisen haaran asukkaita vähempiarvoisina, kun heitä halutaan kuljettaa vain vanhoilla junilla.
Kaikkia junia ei tietenkään lyhennetty, koska vuorojen määrää myös laskettiin ja osa junista tuli sellaisenaan varikolle tai kytkettynä kääntöraiteelle jätettyihin vaunupareihin.
Varikolle vietiin tällä järjestelyllä jopa viiden vaunuparin letkoja, jotka aseman ohi 35 km/h nopeudella ajaessaan vaikuttivat jatkuvan ja jatkuvan lähes loputtomasti. Tosin juna vaikutti kyllä kuljettajankin näkökulmastakin loputtomalta, kun pitkänä pidetyn kolmen vaununparin junan perässä roikkui vielä kaksi vaunuparia lisää mutkittelemassa raiteelta toiselle.

Kuten Tuukka jo totesi, ei junia nykyään enää tarvitse lyhentää ja vuorot ajetaankin sellaisenaan varikolle ruuhkan päätteeksi.
Kääntöraiteille saatetaan teoriassa joutua jättämään ajokyvyttömäksi vikaantunut juna, mutta tilanne on lähinnä teoreettinen ja junien seisottamista kääntöraiteilla vältetään töhryongelman vuoksi. Etenkin Vuosaaren kääntöraiteella ongelma on suuri ja nopeimmat ehtivät kiivetä aidan yli, maalata junan ja poistua radalta samassa ajassa kun kuljettaja vaihtaa ajopäätä. Muistelenpa, että ylimääräisiä vartijoita oli valvomassa Vuosaaren kääntöraiteen ympäristöä junien lyhentämisten tai "pätkyjen" aikoihin. Kääntöraiteen aitoja on korotettu (aita korkeampi kuin tolpat) ja jopa natolankaa suunniteltiin yhdessä vaiheessa junien maalipinnan suojaksi, mutta jälkimmäinen ajatus ei mennyt päättävissä elimissä läpi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!