11.07.1979 / Humppila

11.07.1979 Tämä on asuntovaunuista ensimmäinen, se joka putosi pari kertaa puolen metrin korkeudelta. Vaarallista puuhaa. Aiheuttamani sotku on omaa syytäni, kuvia pimiössä tehdessä ovat negatiiviliuskat joutuneet vääriin lehtiin. Niukatkin merkinnät voivat olla ihan vääriä. Onneksi asiallisiakin merkintöjä löytyy, ja onni on sekin, että suurin osa negoista on tallella. Vuosien laiminlyönnin , muuttojen, remonttien ja lainausten jälkeen. Ja hyvä, että joku katsoo kriittisesti!

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Humppila
Kuvaaja: AK (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Kuvasarja: Talkookämppävaunujen tulo Minkiölle
Lisätty: 27.04.2018 19:56

Kommentit

27.04.2018 20:05 Jukka Palo: Hienoja ajankuvia
28.04.2018 18:39 Heikki Jalonen: Tuo näppärä mobiilinosturi on jossakin määrin arvoittava...

Ylävaunu näyttäisi olevan Clark/Michigan, ehkä tyyppiä T-24. Saattaisi olla Englannissa tehty versio, valmistajana mahdollisesti Aveling&Porter. Ohjaamo oli näissä Clarkeissa oikealla myös Amerikassa tehdyissä koneissa, siinä ei ole eroa.

Englantiin tässä viittaisi vahvasti oikealta ajettava alavaunu - kenties Leyland tai Foden. Ikäluokka noin 1958...60, siten myös alunperin Ruotsiinkin tuodussa koneessa alavaunu olisi saattanut olla vääränkätinen... Valokuva ei ole peilikuva.

Olisiko kone alun perin jonkun metsä- tai voimayhtiön omiin tarpeisiinsa hankkima, siitä sitten aikanaan poistettu ja urakoitsijalle siirtynyt? Tuossa kuvassa se ei ole enää ollenkaan uutukainen. Puomin tyvessä erottuu vielä numero "15". Viittaisi siis johonkin isompaan koneparkkiin, isompaan kuin tuon ajan urakoitsijoille oli tyypillistä.
28.04.2018 21:33 Mikko Herpman: Kuvaa katsoessa voisi todeta että äkkikatsomalta toivoton yritys nostaa.. Mutta ilmiselvästi ammattilainen ei ensikertalainen nosturin puikoissa, puomi niin pystyssä kuin mahdollista joten maksimi nostokyky. Toisen kuvan tekstissä mainittu vaijerivinssin kytkimen savunneen ja saaneen lämmöstä lisäkitkaa, ah mitä osaamista, perstuntumalla tietää mitä kone kestää.. Toki aivan rajoilla on oltu kun hieman sattuikin mutta kuitenkin yhdellä nosturilla ilmeisesti siirtyi kuorma-auton lavetille. No olihan tässäkin nostossa sitten kaksi, eli ei yhdellä olisikaan onnistunut..

Mahtaako nosturin alustana olla Volvo 88?
(Käyttäjä muokannut 28.04.18 21:35)
28.04.2018 22:02 Heikki Jalonen: Volvo kasipari tuli saataville loppuvuonna 1965. Teollisuusalustat myöhemmin.

Tuo nosturi kokonaisuudessaan on mielestäni selvästi vanhempi tapaus. Vieläpä näyttää, että siinä olisi napaperät, jotka tulivat Volovoon saataville vasta 1967. Lisäksi, kun katsoo tuota telin linkkuakselia ja koiranluita, näyttää kovasti, että siinä olisi läpikova Hendricksen-teliperä. Sellainen jousittamaton rautajuttu. Alavaunu voisi siis olla varsinainen Hendricksen tai sen osista tehty komponenttituote.

Naru on tosiaan kireenä. Eivätkä laskurytkäykset ole ihme - tuossa Clarkin koneessa ei ollut mitään automaattijarruja. Eikä muitakaan tarpeettomia hienouksia, kuten ylikuormanestolaitteita...
30.04.2018 14:34 Olli Keski-Rahkonen: Resiinassa 3/79 on kuva samasta nosturista etuviistosta. Sen omistajaksi kerrotaan Kuljetusliike Lemmetty, ja nosturin rekkarikin EES-69 erottuu kuvasta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!