14.06.2018 / Springfield, Missouri, Yhdysvallat

14.06.2018 Burlington Northern -värityksellä varustettu konduktöörivaunu (caboose) vaihtotyöyksikön viimeisenä vaununa. BNSF on korvannut caboosen ovet ja ikkunat umpeen hitsatuilla teräslevyillä: ainoastaan vaunun päätytasanteet ovat konduktöörin käytettävissä. Totesin tämän, kun caboose oli parkissa kadun varressa olevalla sivuraiteella. Caboose ylittää kuvassa North Jefferson Avenuen valo- ja äänivaroituslaitoksella varustettua tasoristeystä 664180J. Kiskon kylkeen maalattu teksti kieltää luvattoman radalla kulun.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Springfield, Missouri Valtio: Yhdysvallat Tasoristeys: 664180J
Kuvaaja: Lauri Kivijärvi
Lisätty: 15.06.2018 09:03
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

15.06.2018 11:11 Hannu Peltola: Tämä Caboose on valmistunut todennäköisimmin elokuussa 1978 Pacific Car & Foundryltä. En löytänyt suoraan tämän yksilön tietoja, mutta naapurinumeroilla olevat ovat elokuulta.

Näitä Extended Vision -malleja oli useilla BNSF:n edeltäjillä, mm. Great Northern Railwayllä 12 kappaletta ja ATSF:llä 150 kappaletta. Ensimmäiset valmistuivat 1960-luvun lopulla ja valmistajana oli PCF:n lisäksi International Car Company.

Tältä sivulta löytyy lista museoiduista Cabooseista, #12245 ei ole listalla, koska se on selvästi vielä aktiivikäytössä:
https://sites.google.com/site/railwaypre​servationphotoindex/by-railroad/burlingt​on-northern
16.06.2018 21:09 Lauri Kivijärvi: Kiitos Hannu tiedoista! Näihin kuviin on saatu ansiostasi kerättyä mukavasti tietoa amerikkalaisesta rautatiehistoriasta. :) En itse osaisi edes etsiä esim. amerikkalaisen vaunukaluston tietoja, kun minulla ei ole tarpeeksi laajaa perustietämystä kalustosta ja englanninkielisestä termistöstä.

Ovatko nuo caboosen telit muuten Barber-Bettendorf-telejä? Yritin selvittää asiaa Kadee-yhtiön H0-telikatalogin avulla.
17.06.2018 08:12 Lauri Kivijärvi: Hankin itselleni paikallisesta rautatiemuseosta BNSF:n vuosikertomuksen vuodelta 1999 (BNSF 1999 Annual, toim. Robert C. Del Grosso). Vuosikertomuksessa on täydellinen listaus BNSF:n kyseisenä vuonna omistamista cabooseista. Hannun kirjoittama tieto kuvan caboosen rakennusajankohdasta ja valmistajasta pitää BNSF:n listauksen mukaan 100 % paikkansa.

Museossa työskentelevä eläköitynyt rautatieläinen kertoi, että cabooseista on hitsattu ikkunoita ja ovia umpeen jottei niihin mm. pesiytyisi kodittomia. Olen tosin nyt nähnyt paikallisissa vaihtotöissä myös ovet ja ikkunat säilyttäneitä cabooseja. Kaikista cabooseista ei ole siis tehty kuvan mukaisia peräpään "laajennettuja vaihtotyöastimia" konduktöörille.

(Yhdysvaltalaisista tavaravaunuista näyttäisi yleisesti uupuvan varsinaiset vaihtotyöhön suunnitellut astimet vaunujen kulmista. En ole toistaiseksi nähnyt junahenkilökuntaa roikkumassa suomalaiseen tyyliin vaunujen kyljissä. Vertailukuva yläpuolen kuvaan: http://vaunut.org/kuva/29600 )
(Käyttäjä muokannut 17.06.18 08:27)
17.06.2018 20:17 Hannu Peltola: Kiitoksia Lauri! Great Northernista on saattuneesta syytä (kts. www.veturitalli.fi - Great Northern Cascade Division) tullut kerättyä paljon lähdeaineistoa ja muistiinkin on osa tarttunut. Muut BNSF:n edeltäjät ovatkin sitten minulle vieraampia...

Muistinvaraisessa kommentoinnissa on vaara, että yksityiskohtia muistaa väärin. GN.llä olikin näitä ainoastaan 9 kappaletta, kun pääsin tarkistamaan sopivasta lähdeteoksesta (numerot X106-115), valmistanut International Car Company 1967. Nämä jäivät GN:llä näköjään aika harvinaisuuksiksi, GN oli uusinut caboose-kalustonsa 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa muilla tyypeillä. Kuvan vaunun kaltaiset cabooset jäivät myös viimeiseksi GN:n caboose-hankinnaksi.

Kuvan vaunun telit eivät oikein erotu, mutta ainakin GN käytti Bettendorf Swing Motion -telejä, juurikin niitä Kadeen caboose-telejä (Kadeen tuotenumero 581 H0-teleille). Huom. perus Barber-Bettendorf -teli on tarkoitettu tavaravaunuille, olisiko ollut niin, että Swing Motion tarjosi pehmeämmän kyydin. Oliko kuvan vaunun telit muuten vielä liukulaakeroitu?

Kuvan Caboose saattaisi olla SLSF:n (Frisco) perillisiä, Friscolla näitä oli paljon ja Springfield tietysti sopisi hyvin Frisco-taustaiselle kalustolle.

Kuvassa oikealla muuten erottuu hyvin tyypillisen nyky-jenkkivaunun nurkkaa: Centerbeam Flatcar sahatavaran kuljetukseen. Värityksen perusteella saattaa olla TTX:n vaunu ja pituus on tyypillisesti möhkälemäinen 72'. Lastina on kuvankin vaunussa pakkauskääreisiin käärittyä sahatavaraa.
(Käyttäjä muokannut 19.06.18 10:05)
20.06.2018 02:13 Lauri Kivijärvi: Kaupallisessa kalustossa ei ole tullut vastaan liukulaakeroituja telejä. Ainoa täällä näkemäni liukulaakeroitu vaunu on paikallisen rautatiemuseon omistama tenderi. Onkohan liukulaakeri nykyään USA:ssa edes sallittu kaupallisessa rautatieliikenteessä?

(Ohessa laakerointiratkaisuja tuntemattomille lukijoille kuva avatusta vaunun liukulaakeripesästä: http://vaunut.org/kuva/53340 . Kuvan on ottanut Teppo Niemi.)
(Käyttäjä muokannut 20.06.18 02:14)
29.10.2019 18:59 Miro Salo: On toki sallittu, mutta yhdysliikennekäytössä sellaista tuskin kovinkaan moni yhtiö ottaa vastaan. Matka katkeaisi kiskoteitse aika lyhyeen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!