??.08.1965 / Nokian paperitehdas, Nokia

??.08.1965 Muistelin ladanneeni tämän ensimmäisen veturikuvani, vaan en löydä. Veturitallissa on kaksi kahden veturin raidetta. Talli tehtiin vastaanottamaan vuonna 1907 hankittu "2":nen, ja kanavtyömaan veturit. Raideyhteys tallille katkaistiin 6.9.69. Samoihin aikoihin kuin minä Pauli Söderholm otti samankaltaisen kuvan, mutta paremman. Vuosia myöhemmin tapasin Paulin. Yritin jopa tehdä hänelle mv-kuvia: En osannut edes neuvottuna tyydyttää hänen makuaan. Tätä kuvaa vain ei voinut auringon, ja tilan takia ottaa muuten. Paulin kuvassa veturi on lähempänä olevalla raiteella. Periaatteessa tiesin, mikä on "kultainen leikkaus", vaan en sitä, ettei välttämättä koko kuva ole mukana, ja että painopistettä ei tarvitse pohtia, sen voi "taiteilija" valita. Minulla on yhä vuoden 1964 valintaopas. Painotin kameran hankinnassa nopeaa suljinaikaa ja valovoimaa. Olin liikaa niiden lumoissa, en ymmärtänyt käyttää valon rittäessä pienempää aukkoa. CT-18 värikääntöfilmi.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 21.07.2018 02:10
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Varikolla

Kommentit

21.07.2018 08:29 Ilkka Hovi: Elä sure. Kohde on tärkeämpi. Tuli aina napsattua kuva kun on tärkeätä, kutsuinkin itseäni "räppääjäksi", mitä termiä ei voi käyttää nykyisin. Otetaan kuvia kun on tarve, jätetään taiteellisuus (vino ovi, rikkoutunut ikkuna, romahtanut katto) noille taiteellisen koulutuksen saaneille valokuvaajille.
21.07.2018 08:46 Antti Laajalahti: Kuten Ilkka mainitsi, kohde on tärkein. Kuva kertoo kuitenkin muutakin, millaisessa miljöössä veturi on liikkunut. Kuvasta käy hyvin ilmi että veturi on ollut työssä, savu leijailee korsteenista, koneisto on öljyn tahraama eli on tehnyt työtä. Vaikka hytin seinästä ei joku kärpänen erottuisikaan, on kuva mielestäni onnistunut hyvin ja kertoo hyvin tilanteen ja kappaleen mennyttä aikaa kuinka Suomen teollisuus on osaltaan toiminut tuohon aikaan. Esim. Fiskarsin museoalueella on siellä liikkuneesta pässistä muistona radan pohja kävelyreittinä ja joku laatta, loppu jää oman mielikuvan varaan. Reinon kuva kertoo paljon elävämmin, kuvan nähtyään ei jää lapsillekkaan mielikuvaa kippurasarvisesta jäärästä joka kiskoo kärryä perässään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!