06.07.2018 / Maanselkä

06.07.2018 Entisen, Maanselän aseman kahvilan tilaa. Kesällä 1976 tässä oli silloin, jonkinlaista kahvilatoimintaa vielä jäljellä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Maanselkä (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Jarmo Pyytövaara
Lisätty: 21.07.2018 17:55
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

22.07.2018 13:29 Pave Saarinen: Kuvassa on ihan oikea uuni. Ihmetys nuoremmille polville ja se on nyt saanut nimityksen "pönttöuuni", niinkuin se olisi jotenkin primitiivinen. Tilalle on tullut kaikenlaisia härpäkkeitä, joita ei varsinaisesti edes käytetä lämmitykseen. Mukava oli uunia taputella sen lämmitessä. Lämpöä riitti talvisin aamuun saakka. Sitten vaan uusi pesällinen. Häkä, sen muodostuminen pitää osata hallita ja myös peltien asento. Uunilämmitys on taitolaji sekin.
22.07.2018 18:22 Kurt Ristniemi: Sikäli kuin muistan, peltivuorattu pystyuuni on aina ollut nimeltään pönttöuuni. Ja sitä muistamista on aika monelta vuosikymmeneltä.
Käsittääkseni nykyiset takat ovat hään suhteen vaarallisempia kuin nämä vanhat uunit, joissa pellit ovat suhteellisen väljät. Jotkut ehdottavatkin että nykyuunien pelleistä pitäisi leikata nurkka pois, tai peltiin pitäisi porata reikä, jottei pelti olisi liian tiivis. Nykypeltien kanssa pitääkin odottaa, että kaikki kekäleet ovat ehdottomasti sammuneet ennen pellin sulkemista, jollei halua häkämyrkytystä.
22.07.2018 23:06 Jouni Hytönen: Juu, ei minustakaan sana pönttöuuni pidä sisällään mitään negatiivista latausta, vaan se viittaa ja on aina viitannut uunin muotoon.
22.07.2018 23:08 Jouni Hytönen: Maanselän asema on niin syrjässä, ettei vuosikymmeniä jatkuneista avoimien ovien päivistä huolimatta ilkivalta ole tuolla päässyt isommin rehottamaan.
22.07.2018 23:56 Heikki Jalonen: Pohjois-Pohjanmaalla ja osin myös Kainuun suunnalla tämän mallisesta pönttöuunista käytettiin usein yleisnimitystä "kakluuni" - siis suora väännös kaakeliuunista. Jollainen tämän tyyppinen uuni ei tosiaankaan ole. Ehkäpä siinä oli muistumaa vanhemmasta ns. ruotsalaisesta uunista, joka aikanaan edusti hienointa hienoa mitä olla voi.

Hatarissa ja vetoisissa hirsitaloissa aikoinaan kuoltiin harvemmin häkään, vaikka nuljun nuuka lämmittäjä olisikin pistänyt pellit ennenaikojaan kiinni. Päänsärkyä ja tikua saatettin vain vähän valitella, jos sitäkään. Ilmaa tuli ja meni joka rakosesta ja häkäkin häipyi samalla. Toisin on nykyisin. Hermeetisen tiiviit lämmönsäästö-muovipullo-talot ja pakkotoiminnalla pyörivä talotuuletin (joka pitää sisätilaa alipaineessa ulkoilmaan nähden) ja tiivispeltinen takkauuni ovat ihan oikeasti tiedolla ja taidolla lämmitettäviä.

Hyviä olivat nuo entisten aikojen ammattimiehet ja heidän tekemänsä rakennukset. Ajatelkaapa: tuokin Maanselän asemarakennus ohittaa hylättynä ja hoitamattomanakin minkä vain nykyisen homekoulun tai sädesienipäiväkodin koko käyttöiän. Nykyisinhän jo 30 vuoden elinkaarta pidetään oikein hyvänä saavutuksena, joutaa puŕkuun ja uutta päälle. Maanselkä on ollut vasta sen verran autiona. Onkohan tässä aikamme rakentamisessa tosiaan kaikki ihan oikein?
(Käyttäjä muokannut 23.07.18 00:25)
23.07.2018 06:41 Markku Knuutti: Etelä-Pohojanmaalla soon Pystymuuri. Kyökin puolella näyttääs olevan Porilainen hella.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!