??.??.1912 / Tuntematon

??.??.1912 'Maailman ensimmäinen moottori-tavarajuna'
Arkikielessä junalla tarkoitetaan rautatiekiskoilla liikkuvaa tavallisesti monivaunuista liikennevälinettä. Ja moottori-tavarajuna kaiketi on moottoriveturin vetämä tavarajuna. Siis sellainen radalla liikkuva.
Termit muuttuvat. Alunperinhän 'juna' on tarkoittanut mm. 'jonoa'. Niinpä peräkkäin kytketyt vaunut muodostavat junan myös maantiellä. Ja moottori-tavarajuna syntyy kun näin kytkettyjen vaunujen eteen kytketään veturiksi automobiili.
Viimeisessä vaunussa lie jarrumies.
Helsingin Kaiku no 21, 25.05.1912, s. 268.

Mutta eikä vuona 1912 ollut vielä moottorivetureita tavarajuniin? Siis rautateillä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tuntematon
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: 1900-luvun alusta
Lisätty: 19.08.2018 09:18
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla

Kommentit

19.08.2018 11:25 Erkki Nuutio: Jos maantiehöyryjunat otetaan huomioon, oltiin Vekrotniemen sahalla Viipurissa (Hiekka) paljon aikaisemmassa.
Sinne hankittiin 1870 Thomsonin maantiehöyryveturi https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma​lehti/binding/429030?page=2 .
Sen vedettäväksi tehtiin Hiekassa useita puutavara/lankkuvaunuja.
Kesäiset koeajot mäkisellä tiellä sujuivat uutisten mukaan hyvin, mutta ilmeisesti ylläpidon vaativuus, teiden vähäinen kantavuus ja leveys sekä ilmastomme lopettivat hankkeen. Pystyhöyrykattila saatettiin ottaa muuhun käyttöön.

Thomson oli huomattavan ansioitunut keksijä, mutta jäi pitkään unohduksiin. Hän keksi mm. ilmakumirenkaan (siis ennen Dunlopia): https://www.oldbookillustrations.com/ill​ustrations/thomson-road-steamer/ sekä :
https://www.edinburghtrams.info/inventor​_of_air_filled_tyre_-_r_w_thomson
Tännekin tulleessa maantiejunan veturissa oli sellaiset, kun taas saksalaisessa moottorivetäjässä on teräksiset peltopyörät.

Totean vielä moottorivaunuista SVR:llä, että niitä harkittiin vakavasti 1914 brittiläisen tarjouksen pohjalta. Sitten alkoi sota.
20.08.2018 15:35 Marko Nyby: Viipurissa olivat siis edellä aikaansa. Vähän myöhemmin Death Valleyssäkin yritettiin korvata booraksijunia vetäneet muulit höyryveturilla ilman rataa, mutta lopulta päädyttiin kapearaiteiseen: http://www.girr.org/girr/relics/dinah/di​nah.html

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!